zaterdag, april 17, 2021
HomeFeaturesHoe Jamrock de tropen - en de ladies - naar de dansvloer...

Hoe Jamrock de tropen – en de ladies – naar de dansvloer kreeg

-

Ook aan de randen van het elektronische dansmuziek-spectrum bloeien al jaren mooie, tropische dingen in Nederland. Denk aan afro, soul, r&b en dancehall en moombah- en reggaeton. Met name dancehall- en reggaefeesten hebben een flinke opmars gemaakt. Daarbij geldt Jamrock al bijna 15 jaar als de meest toonaangevende speler. Op 3 februari doet de Amsterdamse organisatie 013 in Tilburg aan, in samenwerking met de stadgenoten van Afrolosjes. En dan wordt er ook echt, écht gedanst. This Is Our House sprak organisator Wesley Texel (dj WaxFiend) in aanloop naar Jamrock’s eerste uitstapje onder de rivieren. “Ik zag dat er echt ruimte was voor kwalitatief goede dancehall- en reggaefeesten.”

 

Wesley Texel, mede-oprichter van Jamrock en bekend als dj WaxFiend, is een drukbezet man. Naast het organiseren van feesten en het gelijknamige festival Jamrock is hij ook medeorganisator van de hiphop-/r&b-avond Encore in Amsterdam. Sinds 2012 trekt die wekelijks 1000 tot 1500 bezoekers naar de Melkweg. Het jaarlijkse festival trok vorig jaar 15.000 bezoekers naar de NDSM Werf.

- Advertisement -

Dat Jamrock meer dan alleen een party-organisatie wil zijn bewijst de avond in 013. Bezoekers in Tilburg kunnen op vertoon van hun toegangskaart (18+) voorafgaand aan het feest (20:00 uur) een workshop Jamaicaanse dans volgen van dancehall-collectief La Sisters Crew. Ben je jonger dan 18? Ook dan ben je (tegen een kleine bijdrage) welkom de workshop te volgen.

Breed publiek

Het is een van de manieren waarmee Jamrock probeert de Caribische dancehall- en reggaecultuur onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Wesley Texel grapt: “We hebben er met de aanvangstijden van de workshop rekening mee gehouden dat je je daarna even thuis kunt opfrissen voordat het echte feest begint.”

Dan serieus: “Dans en muziek zijn belangrijke pijlers binnen de Caribische cultuur. Zo ben ik 15 jaar geleden zelf ook begonnen met draaien en organiseren van in eerste instantie hiphopfeesten.”

Hij merkte dat dat met enkel pure underground hiphop niet echt werkte op feestjes. “Pas toen ik het combineerde met verwante genres als r&b, dancehall en reggae ging het goed los. En wisten ook vrouwen de dansvloer te vinden.”

Pas toen ik hiphop combineerde met r&b, dancehall en reggae ging het echt los

Wesley Texel a.k.a. WaxFiend

Akon

Inmiddels is het combineren van deze genres zijn handelsmerk als dj WaxFiend geworden. Zoals ook op het eerste Jamrockfeest in de kleine Amsterdamse Brasil Bar, nu al zo’n 15 jaar geleden.

Hij maakte kennis met de locatie toen niemand minder dan de Amerikaanse artiest Akon er optrad. “Een kleine 200 man – en vrouw! – ging toen goed los. Ik zag dat er echt ruimte was voor kwalitatief goede dancehall- en reggaefeesten.”

Jerry Leembruggen van de Partysquad hielp vervolgens om Jamrock als concept verder uit te werken. Texel geeft aan dat de groei naar grotere feesten en locaties heel organisch is verlopen.


Volg TIOH op Facebook:


“Vanaf de start zijn mensen op onze feesten afgekomen vanuit de liefde voor muziek en de uitbundige sfeer. Vandaar dat we niet aan vip-tafels doen. Dat past gewoon niet bij ons.”

Afrolosjes

Waarom werkt Jamrock in 013 samen met de party-organisatie Afrolosjes? Texel: “Die organisatie staat bekend om haar uitbundige feesten. En er zijn simpelweg veel raakvlakken tussen dancehall/reggae en afro. Maar ook tussen de Afrikaanse en Caribische cultuur. Afrolosjes is ontstaan in een buurthuis in de Bijlmer, ook dat schept een band.”

De dancehall/reggaesound is de laatste tijd ook in popmuziek en dance steeds meer mainstream geworden. Hoe ziet Texel deze ontwikkeling in relatie tot de groei van zijn feest?

“De grootste groei in bezoekersaantallen hebben we nu wel gehad. Of deze groei te maken heeft met het meer mainstream worden van de muziek weet ik niet. Ik zie wel meer echte liefhebbers onder de huidige bezoekers. In het begin kwamen sommige bezoekers misschien nog wel af op de hype van een nieuw feest. Dat is nu minder.”

>> Zie ook – ScoutCast: de eerste set van Afrikaboomnada als solo-act <<

Jamrock

Ruimte voor talent

Net als op alle andere feesten besteedt Jamrock veel aandacht aan de muzikale opbouw van een avond. “Dat is ook de reden waarom we talentvolle dj’s en mc’s die misschien wat minder bekend zijn, een kans geven de avond te openen. We zijn een platform voor beginnende artiesten.”

En met succes. Zo heeft Kalibwoy in 2010 de Grote Prijs van Nederland gewonnen. “Inmiddels is hij een vaste waarde op onze feesten.”

Als we meer mensen kunnen laten kennismaken met dancehall en reggae, zullen we dat zeker doen

Texel ziet zeker mogelijkheden voor samenwerking met andere organisaties in de nabije toekomst. “Als we onze feesten in meer steden kunnen neerzetten of een podium kunnen hosten op een festival, vind ik dat prima. Maar we gaan dat niet extreem promoten, zo zijn we ook niet begonnen.”

“We blijven een platform voor de scene uit liefde voor muziek. Maar als we meer mensen kunnen laten kennismaken met dancehall en reggae zullen we dat zeker doen. Te beginnen in 013 Tilburg op 3 februari!”

Jamrock Afrolosjes


Jamrock X Afrolosjes in 013

Zaterdag 3 februari, 23:00-4:00 uur. Line-up: Madbwoy, WaxFiend, JeanJeansen, Giordan Chase, ATTI, Deejay Ricks en Salute. Meer info en tickets (10,- ex. fee) op de eventpage.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter Dijk
Verzamelaar pur sang sinds zijn kindertijd. Liefhebber van vele muziekstijlen, maar van elektronische in het bijzonder - en dan weer de diepe melodische house en techno voorop. Altijd op zoek naar de nieuwste releases. Wil jij dat Peter verslag komt doen van jou festival of evenement? Of heb jij nieuwe melodic house of techno releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Festival tickets kopen anno 2021: Tot 15.000,- voor 538 Oranjedag (en de Voedselbank)

De Covid-pandemie duurt nu inmiddels al langer dan een jaar. Het grote festivalpubliek heeft al lang en breed last...

Aan de vooravond van een revolutie: De opkomst van de NFT

Opeens popten ze her en der op bij artiesten in zijn tijdlijn: NFT auctions. Gareth Emery veilde een stuk...