Voor de buitenwereld oogt het bestaan van een top-dj als een aaneenschakeling van blinkende rollercoasters en privéjets. Magische momenten achter de booth op de meest exotische plekken ter wereld, champagne, vrienden en fans alom, en nog meer hosanna. Een keerzijde krijgen we ook steeds vaker te zien, zeker in Nederland – natie der flying dj’s. Nicky Romero raakte opgebrand, net als D-wayne, Blasterjaxx en Hardwell. Veel vaker blijft het leed, zoals dat recent bijvoorbeeld ook Avicii dat overkwam, verborgen vanwege het taboe. Tilburger JoeySuki beleefde ook zijn ‘ultieme Drop’ maar maakte er juist zijn missie van om het probleem bespreekbaar en aanpakbaar te maken. Als artist coach behandelt hij nu tal van bekende en onbekende dj’s. “Ik ben op een trein gesprongen die steeds harder is gaan rijden. Pas sinds kort zie ik de hele verhaallijn.”
Het is lente 2014. Het grote festivalseizoen staat te beginnen. En groot moet het worden voor JoeySuki (echte naam: Joey Lelieveld). De afgelopen jaren is de Tilburgse dj/producer als een speer omhoog gegaan. Optredens over de hele wereld, meerdere top-10 noteringen in de Beatport-charts en getekend op Hardwell’s label Revealed.
Hij kan na deze zomer, die hem op Champions League-waardige podia als Tomorrowland en Creamfields zal brengen, zomaar in de absolute top komen.
Het circus moet beginnen met een tour door India, langs 3 verschillende steden in 5 dagen. Maar daar gaat het helemaal mis. Wat er aan de hand is, snapt hij zelf niet. Hij is in de kracht van zijn leven. Kwam – meant to be? – ter wereld in de maand dat house doorbrak in Nederland (september 1988), maar voelt zich nu bejaard.
Ik was al op voordat ik op tour vertrok
“De week voor die India-tour was ik snel nog even verhuisd. Ik had dat allemaal in een week gepropt. Gekkenwerk. Ik was al op voordat ik op tour vertrok.”
Hij merkt – ongekend voor zijn doen – dat hij plotseling geen zin heeft om te gaan, opziet tegen het vliegen. Ter plekke in het hectische India mondt dat uit in ‘één grote paniekaanval’.
Doodziek
“Veel kan ik me er niet van herinneren. Het is nog steeds een grote waas. Maar ik weet dat ik doodziek werd. Koorts, griep. En ontzettend eenzaam. De laatste dag van de tour lag ik op mijn hotelkamer, vastgeklampt aan het facetimen met mijn vriendin.”
De optredens gaan merkwaardig genoeg ‘gewoon goed’. Foto’s van de India-tour, zoals die hieronder, verraden ook niets. “Daarop lijkt er niks aan de hand. Je ziet iemand die het naar zijn zin heeft. Maar ik voelde daar al dat er iets echt niet klopte in mijn lichaam en hoofd.”
JoeySuki tijdens de India-tour in 2014
Burn-out
Wat precies, dat weet hij op dat moment nog niet. Van mensen die ooit een burn-out hebben gehad, is bekend dat ze dit eigenlijk zelden nog eens overkomt. Door het diepe dal leren ze zichzelf kennen en opnieuw opbouwen. Maar Joey tast in het duister en kent alleen maar paniek.
“Ik kwam doodongelukkig thuis. Niet echt een goede basis voor het belangrijke zomerseizoen. Hoe moest ik dat in godsnaam ingaan?”
Er zat een enorme mismatch tussen wie ik ben en wat ik deed
Hij probeert eerst vrienden mee te nemen op tour. Als het ongelukkige gevoel dan aanhoudt, besluit hij hulp te zoeken.
“Eerst een psycholoog, daarna een loopbaancoach. Vooral die laatste hielp echt. Er zat een enorme mismatch tussen wie ik ben en wat ik deed, ontdekten we samen. Het kwam er uit dat ik diep van binnen helemaal niet graag van huis ben en in de spotlights sta.”
Volg TIOH op Facebook:
Door de waan van de dag, de autopiloot, en toch ook echt een positieve flow met een heleboel hoogtepunten heeft hij nooit een vermoeden gehad van die kern, die uiteindelijk toch opspeelt.
“Het was ook niet het harde werken, dat heb ik altijd goed kunnen doen. Ineens zat de emmer gewoon vol. En dan is het plots ook écht mis. Mentaal en fysiek was ik op, ik kon niet meer logisch nadenken”
Breekpunt
De moeilijkste fase kwam pas toen de diagnose eenmaal was gesteld. “Je eerste reactie is: ik wil dit leven behouden. Er zijn zoveel mensen van je afhankelijk. Een manager, boeker, publisher, je fans. En je denkt ook: ik mag niet klagen. Ik heb een enorm bijzonder leven.”
Binnen zijn beperkingen lukt het hem dan ook om belangrijke zaken ‘heel basic’ te onderhouden: optredens, produceren. Maar op een veel lager pitje. “De dokter zei achteraf: je zat net op het randje. Alle alarmbellen gingen af, maar ik kon nog net even door blijven gaan.”

Belgrado 2014. ‘Ook hier voelde ik me niet op mijn gemak tijdens de gehele reis, behalve tijdens het optreden.’
Totdat in de nazomer van 2014 ook dat zelfs te veel blijkt. “Ik moest toen een tour doen die echt nergens op sloeg, met een krankzinnig reisschema. Ik stond de ochtend van vertrek doodop uit bed op, hikte enorm aan tegen die reis.”
Hopeloos vertwijfeld en met lood in zijn schoenen belt hij zijn manager. Ik zei: ik ga dat vliegtuig niet in. Gelukkig werd daar toen begripvol op gereageerd.”
Het zorgt voor het breekpunt. “Er viel een enorm vrachtschip van mijn schouders. Ik hóefde niet meer.”
Daarna bouwt zijn carrière zich logischerwijs stap voor stap af. “Het aantal boekingen werd minder, dus ook het reizen en het aantal interviews.”
Er wordt een bescheiden verklaring op zijn socials geplaatst, om niet teveel druk te laten ontstaan. JoeySuki stopt.

Las Vegas, november 2014. ‘Tijdens deze set ben ik bijna knock-out gegaan.’
Fuck Me I’m Famous
Weten wat hij níet meer wilde was één ding. “Oké, maar wat dan wél? Ik had echt geen flauw benul. Zoeken, zoeken, praten. Het zwarte gat openbaarde zich toen pas echt. De leegheid. Twijfel of je hier wel goed aan doet, om zo’n bijzonder leven achter je te laten.”
Het zetje naar ‘zijn aanstaande leven’ komt via Filemon Wesselink’s ‘Fuck Me I’m Famous’. Vernoemd naar de Franse top-dj David Guetta, die rond die tijd zelf ook een tijd uit de running gaat vanwege overdruk, zoomt hij in het tv-programma in op wat roem met een mens doet.
“In die uitzending zat een artiestencoach, waarvan er maar 2 bleken te zijn in Nederland. En hoe belangrijk zij zijn. Ik dacht: ik heb natuurlijk wel 10 jaar ervaring, kan ik die ook niet op die manier gaan inzetten?”
Op de Rockacademie in zijn eigen Tilburg, waaraan hij een jaar studeerde, en de Herman Brood Academie had hij al eens verteld over zijn ervaringen.
Dat doet hij nu ook buiten de schoolbanken. Zijn artiestenwebsite werd omgebouwd tot een home van een artiesten coach. Joey begeleidt ‘over een grote breedte’ dj/producers. Wie, daarover zwijgt hij. “Dat gaat echt van jonge, onbekende gasten tot internationaal bekende dj’s. Ik doe veel via Skype”, houdt hij zich op de vlakte.
Taboe
Hij is al blij dat het onderwerp nu langzaamaan op de agenda komt in de scene. Een keerzijde van de dance mag de ‘Burn-House’ best genoemd worden. Zeker in Nederland, dat naar rato al zoveel succesvolle dj-internationals voortbracht.
Voorbeelden zijn er al genoeg. Hardwell vertelde er al eens over (en ondernam samen met zijn ouders actie met een platform om jonge dj’s te beschermen), net als Blasterjaxx, D-wayne (zie hier zijn openhartige verhaal op This Is Our House) en onlangs Nicky Romero. Joey: “Hun ervaringen zijn één op één op mijn verhaal te leggen.”
En dan is er natuurlijk nog de Zweed Avicii, die al herhaaldelijk crashte en nu ook stopt.
Er zijn teveel top-artiesten die ongelukkig zijn
“Er zijn zeker mensen die als een vis in het water zijn als topartiest. Ervoor gemaakt zijn. Maar er zijn er velen die concessies doen naar zichzelf. Sterker nog: er zijn er teveel die ongelukkig zijn. En niet zelden zijn het artiesten die nog veel groter zijn dan ik ooit was. En dan is het zó lastig om je leven te doorbreken.”
Als het psychologisch té diep gaat, verwijst hij ze nu nog vaak door. “Dan kan ik ze vaak niet verder helpen. Al heb ik inmiddels al heel veel geleerd over hoe een menselijk brein in elkaar zit. Wat onze oerinstincten zijn, of wat de achtergronden van een paniekaanval zijn.”
Niet om zichzelf nu het nodige werk te verschaffen – hij heeft genoeg om handen en waakt voor nieuwe overdruk – maar hij pleit voor een extra lid in de schil om een top-dj. “Nu bestaat de kern vaak uit een boeker en een manager. Daar zou ook een coach bij moeten.”
Terug op het podium
Zelf draaien en produceren doet hij nu soms ook weer. Op Fairytale Festival 2016 in Kaatsheuvel zagen we hem stralen als een kind, als afsluiter op de house-stage.
“Ik vind optreden en muziek maken nog steeds erg leuk. Maar alles erom heen niet, als je op een hoog level actief bent en wil blijven. Het reizen, de jetlags, de druk, de eenzaamheid, de social media, de aandacht, de interviews.”
Fairytale Festival in Kaatsheuvel, mei 2016
Als hij nu een boeking aanneemt, dan moet het vooral leuk zijn. Alles anders dan eerst. “Toen was het moeten en werken, nu is het willen en genieten.”
Hij neemt niemand iets kwalijk, behalve misschien zichzelf. “Maar spijt heb ik niet. Ik heb 10 jaar lang maximaal geleefd. Ik ben op een trein gesprongen die steeds harder is gaan rijden.”
Het cliché klopt, zegt hij bij een goed glas bier in de kroeg, om de hoek bij hem thuis in Tilburg; wijsheid komt met de jaren. “Pas nu zie ik de hele verhaallijn. Eerst alleen de puzzelstukjes.”
Update: JoeySuki een jaar verder
(Mei 2017)
“Op dit moment is de klantenkring van mijn bedrijf Artist Coaching gegroeid naar meer dan 30 internationale artiesten. Ik ben zo blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik vind het super om artiesten te ondersteunen en te helpen in hun loopbaan.”
“Afgelopen jaar heb ik ook meerdere masterclasses georganiseerd en heb ik een aantal keer opgetreden als gastspreker op evenementen. Ook dit bevalt mij erg goed en behoort nu tot mijn dagelijkse werkzaamheden.”
“Mentaal gezien gaat het beter dan ooit. Ik ben gelukkig en barst van de energie! Nu ik terugkijk op mijn leven van de afgelopen jaren is mij veel duidelijk geworden. Die kennis en wijsheid kan niemand mij meer afpakken.”
JoeySuki columnist This Is Our House
JoeySuki schrijft met enige regelmaat een column voor This Is Our House. Houd onze socials en website in de gaten voor zijn bijdragen.