zaterdag, februari 24, 2024

Joyce Muniz op Funki Bizniz Eindhoven: ‘Ik ben nogal bipolair’

-

Home » Biki90 » Joyce Muniz op Funki Bizniz Eindhoven: ‘Ik ben nogal bipolair’

Als toonaangevende club haalde Funki Bizniz in de jaren ’90 tal van opkomende headliners over. Carl Craig, Dimitri, Green Velvet zijn maar enkele grote meneren die naar Eindhoven kwamen. Funki Bizniz mag voor hordes houseliefhebbers nog altijd met het roemruchte verleden verbonden zijn, in haar tweede jeugd met incidentele feesten gaat ‘de Funki’ gewoon door met het wegzetten van frisse internationals. Het extra leuke op zaterdag 4 februari, in Radio Royaal Eindhoven: het is nu eens een dame in de booth. Van wie er – vindt Joyce Muniz zelf ook – veel te weinig te zien zijn. We spraken de geboren Braziliaanse, in Wenen wonende en veelvuldig in Berlijn werkende dj/producer/vocalist over de telefoon. “De kruising tussen dub en house, dat is echt big time voor mij.”

 

Een album dat uit is, is als project nog niet af. ‘Made In Vienna’ van Joyce Muniz (gemaakt in haar woonplaats Wenen inderdaad) verscheen in oktober, na een productieproces van 2 jaar. Maar de geboren Braziliaanse zit nu en de komende tijd nog volop in de spin-off.

Speaking of: haastend door de avond in Berlijn, waar ze veel draait, produceert en optreedt, miste ze bijna onze Skype-afspraak omdat ze zich verloor in het maken van nieuwe mash-ups. Samen met een Nederlander overigens, (Julian) Enequist, met wie ze de tracks ‘Daydreaming’ en ‘Hide’ maakte.

“Het album is vrij mellow, terwijl ik in clubs meer techy draai. Ik had na het maken van ‘Made In Vienna’ veel extra materiaal over, dus ben ik veel mash-ups aan het maken die ik live wil gaan brengen. Julian helpt me daarbij, hij heeft meer ervaring op dat gebied.”

>> Zie ook: Funki Bizniz royaal op repeat – roemruchte club leeft voort <<

Joyce Muniz

Joyce Muniz x Enequist live

Sterker nog – primeurtje: samen met de Zweedse Amsterdammer is ze nu zelfs een act aan het smeden om mee te gaan toeren. “We zijn het nu net aan het opzetten. Het wordt meer dan alleen live muziek, samen met een aantal video-artiesten uit Oostenrijk gaan we het ook tot een live visueel project maken.”

Funki Bizniz komt daarvoor nog net te vroeg, in Eindhoven gaat ze op zaterdag 4 februari gewoon een ‘knallende dj-set’ neerzetten. “Ik heb er enorm zin in en kijk uit om in die mooie locatie van Radio Royaal te staan. Uiteraard ga ik wel dingen van mijn album draaien.” 

Speaking of: we hoorden Laurent Garnier een remix van een van jouw nieuwe tracks draaien op afgelopen ADE. Krijg je veel support voor ‘Made In Vienna’?

“Ja, absoluut. Zowel in de club als daarbuiten. Mijn doel was om met dit album een ander publiek te bereiken. Ook de Spotify-luisteraar, zeg maar. Ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben. Voor de club heb ik een mooi aantal remixen gehad, onder meer die van mijn landgenoot Anna, waarmee Garnier inderdaad opende op de Kompakt-nacht. In maart volgt nog een EP met 3 remixes.” 

Sambaschool

Braziliaanse roots, als tiener verhuisd naar Wenen en nu ook geworteld in Berlijn; je bent zelf ook nogal een mash-up, niet? 

“Haha, ja ik ben nogal bipolair. Meerdere steden, diverse stijlen, twee nationaliteiten. Zo wordt het nooit saai, het houdt je fris.”

“Toen ik 12 was ging ik met mijn moeder naar Wenen, waar ik op mijn 16e met muziek begon. Ik kom wel uit een erg muzikale familie. Mijn oom was leider van een sambaschool, hij gaf les aan mijn moeder en andere familieleden. Ik heb nu ook mijn setje drums.”

“Toch begon mijn connectie met Brazilië pas echt na mijn verhuizing, toen ik met m’n muziek de connecties daar opzocht.”


Volg TIOH op Facebook:


Naast dj leerde Wenen je ook al snel kennen als vocalist, toch?

“Dat kwam nog voor het produceren ja. Ik draaide in het begin veel drum ‘n bass en hiphop en vond het daarbij leuk om soms de microfoon te pakken. Een beetje mc-en en het volk opjutten.”

“Ik werd zo in Wenen al snel resident op de populaire maandagavond in Dub Club, waar mijn horizon echt openging. Er werd sowieso heel divers geprogrammeerd daar. Maar het leuke van die avond was dat allerlei producers daar samenkwamen, na hun toers in het weekend. Velen hoorden mij daar toen draaien en af en toe wat mc’en en zingen. Soms deed ik er ook wat percussie doorheen. Dat vonden ze daar wel tof.”

Exploited Records

Door de contacten en invloeden in Dub Club kwam Joyce Muniz uit bij house, die ze ook zelf begon te produceren. De eerste track waar ze echt blij mee was: ‘Party over here, party over there’ (2010), uitgebracht op het Berlijnse Exploited Records.

“Zij vonden het helemaal dope. De track werd mooi opgepikt, het was het eerste bewijs dat ik het kon.”

Met ‘Bedstories’ en ‘Pulp Fiction’ zet ze de stijgende lijn door. Inspiratie en support krijgt Joyce Muniz van onder meer Maya Jane Coles. Helemaal in het begin was Rockers Hifi heel belangrijk voor me. Die kruising tussen hiphop, dub en house. Dat is voor mij echt big time. UK house heeft me sowieso altijd erg geïnspireerd, met alle dub- en break-invloeden.”

Hoe is je contact met Brazilië ondertussen?

“Ik ga er nu ieder jaar minimaal een keer heen voor een tour. De scene is ontploft, ook qua producers. Wehbba, Gui Boratto; ik heb ze allemaal leren kennen inmiddels. Er blijven ondertussen veel nieuwkomers doorstromen.”

Dan heb je het nog niet eens gehad over de vrouwelijke dj/producers, met naast jouzelf bijvoorbeeld ook Anna, Fernandah Martins en Blancah. Toeval?

“Nee, geen toeval. Er wordt in Brazilië serieuzer met vrouwelijke dj’s omgegaan. Mijn boekingsagent runt het Women’s Music Event in Sao Paolo. Een platform om vrouwelijke artiesten te promoten, via productie maar ook techniek en marketing.”

“Helaas is zoiets nog steeds nodig. Kijk naar de line-ups: 95 procent van de dj’s zijn mannen. Het kan wel, kijk bijvoorbeeld ook naar Berlijn. Bijna op alle feesten staat daar een vrouw, en dan niet alleen als warm-up. In mijn eigen netwerk probeer ik daar ook aan te werken, door extra vrouwen in m’n radioshow op te voeren. Alle kleine beetjes helpen.”

In Berlijn draait op bijna elk feest een vrouw, en niet alleen als warm-up

“Ik ben geen feminist. 50-50 zal het misschien niet worden, hoeft ook niet per se. Maar vrouwen worden te weinig serieus genomen. Daar moeten we verandering in brengen. Geldt ook in z’n algemeenheid, trouwens; te vaak worden vrouwen nog vooral als seks-object gezien.”

Joyce Muniz


Funki Bizniz Royale

Funki Bizniz Royale met Joyce Muniz, Robob en Thomson. Zaterdag 4 februari, 22:00 uur, Radio Royaal Eindhoven. Meer info en tickets vind je via de event-page.

Dit jaar kun je weer 3 à 4 evenementen van Funki Bizniz verwachten, waarvan net als vorig jaar een kleinschalig buitenfestival.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...