Bovenaan het affiche van Broeikas in De Graanbeurs Breda, aanstaande zaterdag, prijkt de naam JP Enfant. Een dj die zijn eerste stappen zette in après-skitenten in Breda maar naar Amsterdam vertrok om daar naam te maken in de underground technoscene. Nu er in zijn oude stad weer volop plek is voor house en techno, ontvangt Breda hem met een headlinerpositie. “Toen ik in Breda woonde was de scene hier echt dood.”
door Sophie Westhiner
Hij was 14 jaar en woonde in Breda. Op school kreeg Jan Pieter Kind, oftewel JP Enfant, van een vriendje de plaat ‘Exhibitionist’ van Jeff Mills in zijn handen gedrukt. Het begin van zijn liefde voor techno en het dj-vak.
Al snel wilde Kind gaan draaien. Café Janssen werd zijn startpunt, waar Hardwell ook ooit was begonnen. Een wat vreemde keuze voor een aspirant techno-dj.
‘In Café Janssen mocht echt niet iedere boerenlul achter de draaitafel kruipen’
Kind: “Breda was destijds onder Tiësto dé trancehoofdstad. Daardoor was er weinig tot geen mogelijkheid om techno in clubs te draaien. Jammer, maar ik had vooral het gevoel dat het belangrijk was om ervaring op te doen. Ik wilde van draaien meer maken dan alleen een dure hobby. Daarom koos ik voor Janssen.”
Er was ‘zeker een vorm van kwaliteitscontrole’ in het studentikoze café. “En ondanks dat ik voornamelijk après-ski mocht draaien, was het niet zo dat iedere boerenlul daar achter de draaitafel mocht kruipen.”
Underground
De liefde voor techno bleef echter. Natuurlijk. Ergens moest hij een keer een stap in die richting zetten. Dat gebeurde op zijn 19e.
“Toen ik in Breda woonde was de scene daar echt dood. Ik was ondertussen doorgegroeid naar clubs als De Graanbeurs en Kerkplein, maar het leidde niet naar datgene waarvoor ik was begonnen met draaien en waar mijn hart lag.”
Hij voelde dat hij mede daardoor op een soort kruispunt stond: of de commercie achterna zoals Hardwell, of de underground in, maar weg uit de Nassaustad.
Trouw
“Ik was al een tijd bezig met het produceren van techno en het kopen van techno-, house- en ambientplaten. Dáármee wilde ik verder. Zes jaar geleden besloot ik daarom alles in Breda achter me te laten en naar Amsterdam te gaan.”
Belangrijkste reden: de grote Amsterdamse underground. “Daarin was meer te ontdekken dan alleen de laatste hypes en hits en men was daar minder vluchtig en meer vrij van geest.”
In Amsterdam ging het snel: Kind kon gaan draaien in Trouw, richtte het collectief Les Enfants Terribles op en runt sinds kort het gelijknamige platenlabel.
Moordende concurrentie
Amsterdamse hipsters tegenover Brabantse, bier drinkende boeren. Er bestaan nogal wat vooroordelen over de Randstad en Brabant, ook als het om muziek gaat. In Brabant luisteren ze alleen naar metal, in Amsterdam heeft elke dj een knotje in z’n haar. Dat laatste is misschien soms wel waar als we naar JP Enfant kijken, maar wat zijn de échte verschillen?
Kind: “Amsterdam loopt gewoon voor, niet alleen op Brabant maar ook op de Randstad. Je hebt daar een grote diversiteit aan scenetjes en niches waardoor er een rijke undergroundscene is.”
Maar elk voordeel heb z’n nadeel, zoals een beroemd voetballer ooit zei. Dat geldt ook voor die Amsterdamse underground.
‘In Breda was de underground lange tijd onzichtbaar. Nu ziet het er positief uit’
“De concurrentie is moordend. Er zijn zo veel dj’s, je moet echt vechten voor een plekje. Goed netwerken is dan ook belangrijk, maar daar ben ik niet echt een ster in. Ik heb het geluk gehad dat ik bij Trouw kon gaan draaien. Ik heb goed contact met de promotors daarvan, wat helpt om op andere plekken binnen te komen.”
Bredase scene in opkomst
Diversiteit. Volgens Kind een belangrijk element om een gezonde undergroundscene te ontwikkelen. Dat is precies wat hij lange tijd miste in Brabant, met de grote dancefeesten en ‘stuiterballendance’. Maar die befaamde Hardwell en Tiësto begonnen ook ooit in het klein. Een goede undergroundscene is dan ook essentieel.
“In Amsterdam is de underground groot, in Breda was die lange tijd onzichtbaar. Ik kom niet zo vaak meer in Breda maar ik hou het wel in de gaten wat daar gebeurt, en het ziet er nu wel positief uit. Ik denk dat het goed zou zijn als bijvoorbeeld ook de gemeente in feesten zou investeren. Want de mainstream kan niet ontstaan zonder een goede undergroundscene.”
Clubscene
Aan die underground wordt de laatste jaren hard gewerkt in Breda. Met clubfeesten als HIGGS, Duikboot, Zwemles en Broeikas krijgt dj-talent ook in Breda een podium.
Met succes. De feesten zijn doorgaans uitverkocht en Broeikas is zo succesvol dat het feest als eens naar Roermond is geëxporteerd.
‘Muziek moet een ziel hebben. Voor mij betekent dat duister, futuristisch, dromerig’
Terwijl het eigenlijk zo simpel is: 4 NHTV-studenten Vrijetijdsmanagement wilden een leuk feestje in Breda. Dat was er volgens hen niet, dus organiseerden ze het zelf, samen met wat studenten van kunstacademie St. Joost die zorgden voor de aankleding. Techhouse, deephouse en met JP Enfant dus ook techno. Het boort een ander publiek aan. Geen bierzuipende feestgangers, maar een clubpubliek.

Techno
De set van JP Enfant tijdens Broeikas van zaterdag, met ook Spanjaard Edu Imbernon als headliner, zal vooral bestaan uit techno. Een genre dat het volgens hem nog steeds moeilijk heeft.
“Ik merk dat techno vaak gezien wordt als hard en zielloos beuken met je vuist in de lucht. Dat is juist de techno waar ik zelf snel afhaak. Het is voor mij juist een heel dansbare en swingende vorm van muziek, waarin je constant verrast kan worden.”
Voor Kind begint muziek dan ook met soul. “Muziek moet een ziel hebben, en het liefst een groots en meeslepend verhaal vertellen. Voor mij betekent dat duister, futuristisch, dromerig, apocalyptisch en een tikkeltje melancholisch zonder dansbaarheid uit het oog te verliezen.”