zaterdag, november 26, 2022

Jungle Festival: mooie mengelmoes aan het water in Eindhoven

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Jungle Festival: mooie mengelmoes aan het water in Eindhoven

Jungle Festival maakt op zaterdag 9 september zijn debuut, aan recreatieplas de IJzeren Man in Eindhoven. Voor de 3 organisaties achter het event is het allesbehalve een begin. Jungle Festival is eerder een logisch, gezamenlijk vervolg binnen de stappen die ze ieder apart al hebben gemaakt. Hoe verschillend ze in hun muzikale kleur ook mogen zijn, HERRIE MET GERRIE (Eindhoven), Rewind uit Amsterdam en Snolly uit Tilburg hebben heel veel gemeen. En dat gaan ze laten zien tijdens een belevingsfestival vol verrassingen. In gesprek met de kartrekkers. “Niet de line-up met bekende namen, maar het concept en de beleving vinden we heilig. Het moet feest worden!”

 

Ze zaten al niet stil de laatste tijd, maar september is big time voor HERRIE MET GERRIE uit Eindhoven. Twee clubfeesten buiten de eigen stad komen er, in Tilburg (Smederij, 2 september) en Nijmegen (Waalhalla, de 22e). En daartussen natuurlijk nog die ‘buitencategorie’ onder de events.

Het allereerste Jungle Festival vindt op zaterdag 9 september plaats aan de IJzeren Man in Eindhoven. De weken ervoor zijn HERRIE MET GERRIE-boegbeelden Duco Kok en Steve Bakergem, samen met Pim Litjens van Rewind de hoofdorganisatoren van het evenement, er bijna dagelijks aan het werk.

Bouwen, knutselen, werelden creëren is immers hun tweede natuur. Steve: “Alles wat je ziet aan decoratie bij ons is zelf gemaakt. Dat begon met blacklight-creaties bij de ouders van Duco thuis, inmiddels hebben we drie opslag- en werklocaties. Waaronder een op de IJzeren Man.” Duco: “We zijn er vanaf het allereerste evenement al mee bezig geweest. Bestaande locaties wilden we een eigen identiteit geven.”

Alles wat je ziet is zelf gemaakt

IJzeren Man

En zo nemen ze nu ook het terrein van de IJzeren Man onder handen. Duurt alleen ietsje langer, maar dan krijg je ook wat. Op 9 september waan je je in een jungle, en dat bijna in hartje Eindhoven. “Het is echt een stadsplas, waar naar ons idee te weinig gebruik van wordt gemaakt. Je kunt er lekker op het fietsje naar toe.”

Naar de jungle dus. “De drie stages worden diverse werelden. Van een Amazone-tribe tot een oosterse jungle. Iedere boom op het terrein nemen we eigenlijk wel onder handen. Er zijn steltlopers en vuurspuwers. En veel niet voor de hand liggende acts, die je nergens ziet.”


Volg TIOH op Facebook:


Wie HERRIE MET GERRIE kent, weet dat het thema niet uit de lucht is komen vallen, en zelfs een mooie groene gedachte heeft. Gerrie staat in hun storytelling voor de aap die zijn jungle heeft moeten ontvluchten, omdat alle bomen zijn gekapt. Duco: “Na elk event planten wij daadwerkelijk bomen in Bolivia, om daar iets aan te doen.”

Tot die tijd verblijft Gerrie hier in het zuiden. Bij HERRIE MET GERRIE (met Duco en Steve achter de draaitafels als gelijknamige act) mag Gerrie regelmatig los tijdens een avondje apenkooi.

Rewind - Jungle Festival

Rewind Amsterdam

Die feestvreugde wordt nu dus naar buiten verplaatst. Waarbij HERRIE MET GERRIE de krachten bundelt met 2 andere organisaties, die onderling veel verwantschap voelen: Rewind en Snolly. “Een festival is de hoogste droom, maar we wilden dit wel echt met de juiste partijen doen.”

Rewind is het frisse r&b-concept uit Amsterdam, dat inmiddels al in 7 steden wordt gehouden, waaronder Den Bosch en Maastricht. Steve: “De sfeer is ook daar het allerbelangrijkste, en de muziek is net als bij ons toegankelijk. Het zijn een beetje de oude disco-avonden van vroeger maar dan met r&b.”

Disco Snolly

De disco zelf wordt vertegenwoordigd door de Tilburgse vrienden van Snolly. Begonnen als het übergezellige feestje van een studentengroep, maar steeds verder uitgebouwd. Met inmiddels zelf al een aantal festivalhostings op hun naam, waaronder die op afgelopen Paaspop met een rolschaatsbaan.

Disco Snolly

Alle drie de organisaties bedienen een relatief jong publiek (25 jaar gemiddeld) en werken vanuit een gedeelde visie, aldus het duo. “Niet de line-up met bekende namen, maar het concept en de beleving vinden we heilig. Net als de wil om er vooral een groot feest van te maken.”

Het moet het feest zijn waar mensen op af komen, met meerdere zintuigen die geprikkeld worden

Begrijp ze niet verkeerd: muziek is zeer belangrijk voor de betrokken organisaties. “We hebben allemaal goede dj’s staan op Jungle Festival, die vaak al jaren voor ons draaien. We zijn ook veel met muziek bezig, wij zelf als HERRIE MET GERRIE-duo natuurlijk ook. Maar het moet het feest zijn waar mensen op af komen, en er zijn meerdere zintuigen die geprikkeld moeten worden.”

Bewijsmateriaal dat de formule werkt hebben ze genoeg. “We hebben een achterban opgebouwd, en al flink wat succesvolle feesten achter de rug, door heel het land. We vertrouwen daarop.”

HERRIE MET GERRIE

HERRIE MET GERRIE

Zelf vond HERRIE MET GERRIE zijn oorsprong in 2014, met carnaval. “We zijn Brabanders in hart en nieren, en 4 dagen alibi voor feest slaan wij niet af. Maar alleen dweilmuziek hoefde voor ons niet.”

Een eigen feestje in club Storm met ook toegankelijke tech house en techno leverde veel goede reacties op. Dat werd door het jaar heen herhaald, in eigen stad (o.a. Oude Rechtbank) en later ook erbuiten. Afgelopen juni ook via een hosting op Mandala Festival en 7th Sunday. Zonder dweilmuziek maar wel met gekte.

“We willen een stukje carnaval door het jaar heen krijgen. Sterker nog: we hopen dat onze bezoekers verkleed komen. Daar investeren we in, en daar hoor je nog van.”

En zo staat ‘jungle’ op het komende festival voor veel meer dan alleen een fysieke variant, aldus Duco en Steve. “Het mooie van deze samenwerking is dat er een jungle aan bezoekers en muziekstijlen gaat ontstaan, die wel heel mooi samengaan.”

Jungle Festival


Jungle Festival

Het eerste Jungle Festival is op zaterdag 9 september aan de IJzeren Man in Eindhoven. Zie de eventpage voor tickets en meer info.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...