maandag, december 4, 2023

BEELDBEPALERS #3: Kim Balster

-

Home » Joost Toast » BEELDBEPALERS #3: Kim Balster

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere events. En met al die foto’s en video’s is extra lang nagenieten van al die eyecandy’s verzekerd. Opvallend: het zuiden levert niet alleen relatief veel headliner-dj’s, maar ook veel topfotografen. Our House portretteert daarom de toppers van áchter de lens. We vroegen ze over hun passie en stijl en lieten ze hun 10 favoriete foto’s so far kiezen. In deel 3: Kim Balster.

Kim Balster

Woonplaats: Sint-Oedenrode
Fotografeert sinds: 2008 (eigen bedrijf), muziek sinds 2013
Opdrachtgevers: o.a. ALDA Events, Extrema Outdoor, Solar Weekend, WiSH Outdoor, bands en artiesten, media als Soundz Magazine en Liveguide
Online: website | Facebook | Instagram

06 ADE Armada Night 2014-Kim Balster-KB Fotografie-8648
Armada Night, 2014


Hoe omschrijf je je stijl?
“Persoonlijk houd ik van donkere foto’s en hoog contrast. Wat ruwere beelden. In de muziek geldt dat meer voor bands en artiesten maar dat hangt ook van het genre af. Binnen de dance maak ik het liefst foto’s met veel kleur en contrast.”

“In beide gevallen ben ik altijd op zoek naar het beeld wat bij de opdrachtgever past, maar ook hoe ik het festival of de artiest zelf zie. Een combinatie daarvan eigenlijk.”

02 AfroJack Extrema Outdoor 2014-Kim Balster-KB Fotografie-9892
AfroJack, Extrema Outdoor 2014


Waar streef je naar tijdens een event/shoot?

“Het festival zo compleet mogelijk weergeven, al dan niet in samenwerking met collega’s. Met gebruik van licht en door de juiste momenten op te zoeken probeer ik de sfeer neer te zetten die herkenbaar is en aantrek tot het publiek en laat zien hoe tof het festival is. Denk aan vette overzichtshots met licht of vuur en dansende mensen en een dj die uit zijn dak gaat achter de draaitafel.”

03 Armin Presents Kingsday 2016-Kim Balster-KB Fotografie-0228
Boven en onder: Armin Presents Kingsday 2016

04 Armin Presents Kingsday 2016-Kim Balster-KB Fotografie-6623

Waarmee maak je het verschil?
“Naar mijn idee zit het verschil van een goede of minder goede foto in het moment: je moet op de juiste tijd op de juiste plek zien te zijn. Het zien van de juiste beelden door de fotograaf en, ook heel belangrijk, de manier van nabewerking.”

07 Dance-Kim Balster-KB Fotografie-

 

Hoe is het verloop van jouw dag op een dancefestival?
“Als ik alleen voor een festival of evenement werk maak ik de planning voorafgaand samen met de opdrachtgever, of in het geval van media voor mezelf aan de hand van het blokkenschema. Daarbij kijk ik naar de tijd, het licht, de locatie en de artiesten.”

“Als we met een team zijn komt een deel van de briefing via mail en wordt de dag en planning nog een keer bij aanvang doorgenomen. Het streven is om in alle gevallen tijdens het evenement al foto’s aan te leveren voor de social media. Dus goed materiaal zoals een laptop en een goede workflow om snel en effectief te kunnen werken zijn belangrijk.”

08 ADE Armada Night 2014-Kim Balster-KB Fotografie-8772
ADE Armada Night 2014


Wat is de magie van event-fotografie?

“Ik hou van lichtjes. Een mooi uitgelicht podium in de dance of een vet tegenlicht midden in mijn lens bij bijvoorbeeld artiesten. Op welke manier dan ook, die lichtjes gelden voor alle soorten muziek en festivals die ik vastleg. Daarnaast ook de adrenaline voor het pakken van het juiste moment.”

10 Solar Weekend 2015-Kim Balster-KB Fotografie-2937
Solar Weekend 2015


Doe je er nog iets naast?

“Naast dance-evenementen fotografeer ik dus ook andere festivals, concerten en voor bands en artiesten zelf. Daarnaast werk ik nog voor een aantal magazines en doe ik portret- bedrijfsfotografie. Zo is mijn hele week vaak compleet gevuld.”

05 The Flying Dutch Eindhoven 2015-Kim Balster-KB Fotografie-2515
The Flying Dutch Eindhoven 2015


Uit wie of wat haal je inspiratie?

“Ik kijk veel om me heen en naar organisaties en bands. Wat zij zelf posten, wanneer zij zelf een foto mooi vinden, liken of delen op social media. Ik kijk ook algemeen naar foto’s en fotografie en vraag me dan altijd af waarom ik een bepaald beeld zo mooi vind en hoe het gemaakt is. Altijd leerzaam. Verder volg ik zoveel mogelijk mijn eigen weg. Aan namaken heeft niemand wat.”

09 Nervo Wish Outdoor 2015-Kim Balster-KB Fotografie-
Nervo op WiSH Outdoor 2015


Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt meegemaakt op een event?

“Altijd bijzonder zijn de backstage momenten, ontmoetingen en samenwerkingen met artiesten. Ook het einde van de dag, wanneer iedereen het gevoel heeft dat de dag of het optreden weer goed verlopen is en er mooi beeld is gemaakt.”

“Dat ik ooit door een groep jongens werd belaagd was dan weer een minder mooi momentje. Ze stonden allemaal om mij heen en pakten me vast. Ik kon geen kant op. Het is als vrouw nu eenmaal anders werken in dit vak dan als man, helaas. Ook mensen die mij uitscholden omdat ik geen foto van ze wilde maken – wat best wel eens voor komt – zijn mindere kanten.”

“Maar die momenten vallen weg bij de toffe ervaringen die ik opdoe als ik aan het werk ben.”

Extrema Outdoor 2016
Extrema Outdoor 2016

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

BEELDBEPALERS #6 (slot): Michel van Rossum

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere...

BEELDBEPALERS #5: Ralph Roelse

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere...