Niet eerder werd er in ons dance-gidsland een roman geschreven die zo sterk op de scene geënt is als DJ van Kluun. Onze hoofdredacteur las het nieuwe boek van de Brabantse bestseller-auteur en deelt zijn persoonlijke leeservaring.
Vijf jaar deed Kluun (Tilburg, 1964) over het schrijven van zijn laatste roman DJ. Ik geloof dat ik in 2013 dus een van de eersten was die überhaupt wist dat hij er mee bezig was.
Ik was die nazomer zelf, na een heftig schrijfproces van 3 jaar te hebben doorstaan, net aan de bescheiden promotie begonnen voor mijn (eerste) boek Dutch Dance – 25 jaar dance in Nederland. Lang niet vergelijkbaar met het marketinggeweld van Kluun, maar het bracht me plots op de boekenmarkt Manuscripta in Amsterdam.
Kluuns uitgever kwam daar even kennismaken. Ik vond dat uiteraard een hele eer, als debuterende, anonieme boekenschrijver. Zeker toen de uitgever (van Podium) vertelde dat zijn top-auteur ook werkte aan een boek over het onderwerp.
Even daarvoor had ik in een live-interview op de boekenmarkt mogen vertellen over de status van de Nederlandse dance, die ik in Dutch Dance heb gepoogd uiteen te zetten. De uitgever was benieuwd of het toch wel echt waar was, al die hosanna-verhalen over onze vaderlandse dancevloot.
DJ
Ik vroeg me tijdens het lezen van DJ af of dit de uitgever was die Kluun in zijn nieuwe verhaal na veel verloop van dure tijd uitkaffert, omdat hij steeds maar niet levert. Zou me niet verbazen. Hij zal af en toe tot wanhoop gedreven zijn – en Kluun zelf ook.
In de nieuwe pageturner van de bestseller-auteur maken we kennis met een hoofdpersonage (gewoon Kluun geheten) die, temidden van scheidingsperikelen, stoeit met zijn nieuwe (familie)roman.
Volg TIOH op Facebook:
Door een speling van het lot gaat hij zijn pijlen dan maar richten op een heel ander boek. Een biografie over zijn oude jeugdvriend Thorwald van Gestel, alias dj Thor. Wat ook een zware dobber blijkt.
Joost van Bellen
Inmiddels hebben we een klein golfje van historische danceboeken mogen verwelkomen in ons gidsland. Maar aan fictie ontbrak het nogal. Joost Zwagerman’s Gimmick, geïnspireerd op de house-bloeitijd in de RoXY, was jarenlang de enige. Tot housepionier Joost van Bellen zelf de pen ter hand nam en in 2014 met Pandaogen kwam.
Nu is er dus DJ. Anders dan genoemde roman-voorgangers is het een boek dat de dance-wereld sterk thematisch neerzet, in plaats van het als setting of motief te gebruiken.
Thor (de goddelijke status zit al in zijn naam) is een Brabantse dj die er al bij was toen (acid)house doorbrak op Ibiza. Vanuit zijn residentie in de Spock in Breda stoomde hij omhoog richting de EDM-top.
Zo hard Thor omhoog is gevallen, zo groot is zijn ‘drop’
Spock Breda
De Spock is uiteraard het zwarte hol in Breda waar Tiësto zijn incubatie had. Waar ik de jonge Tijs Verwest zelf ook ooit nog zag draaien. Gelegen in de stad waar de echte Kluun als student veel tijd heeft doorgebracht – en nog altijd graag carnaval viert.
Zo zijn er veel verwijzingen naar de realiteit, al helemaal in de setting. DJ speelt zich af in Amsterdam, Berlijn, Las Vegas en Ibiza – epicentra van de dance-industrie.
Er is ook een (heerlijk) hoofdstuk dat zich afspeelt op het Amerikaanse Burning Man. Daar vindt de val na de hoogmoed plaats. Want zo hard Thor omhoog is gevallen in het door oliesjeiks en rijke managers gedomineerde EDM-circus, zo groot is de ‘drop’ die hij maakt nadat op woestijnfestival zijn seks- en drugs-excessen uitlekken.
Drama
Zo dramatisch als de historie van Thor hebben we het nog niet in de publiciteit gezien, maar inmiddels is bekend dat diverse top-dj’s wel degelijk flinke crashes hebben meegemaakt – denk aan onze eigen verhalen over JoeySuki en D-wayne.
Het sterke van DJ is juist al dit realistisch getinte drama, vol verwijzingen naar de dance- en mediawereld. Vooral ook de persoonlijke noot die Kluun erin gooit. In een interview met het AD zei de schrijver dat dat uiteindelijk de sleutel was tot de afronding van het boek. Pas toen hij zichzelf en zijn eigen persoonlijke omstandigheden in het boek bracht (Kluun lag afgelopen jaren ook in een scheiding) raakte hij echt tevreden.
DJ leest als een privéjet en is mooi op maat voor de danceliefhebber
DJ is geen literair hoogstaande roman. Voormalig reclamebaasje Kluun is – net als Thor overigens in het verhaal – de eerste om toe te geven dat graag populaire producten maakt. Daar is helemaal niks mis mee. Het boek leest als een privéjet en is in deze opzet ook mooi op maat voor de danceliefhebber. Dat Kluun dat zelf ook is, druipt er in vele opzichten van af.
Toen ik DJ uit had, moest ik weer even denk aan onze beide uitgevers. De mijne had ik via mijn boekproject sinds lange tijd weer de dansvloer op gekregen. We bouwen nog altijd een paar keer per jaar een goed feestje. Met DJ op zak, ideaal voor een verfilming bovendien, heeft de uitgever van Kluun ook alle reden om het eventuele chagrijn van het lange wachten weg te dansen.
Kluun – DJ
DJ van Kluun is verschenen bij uitgeverij Podium. Meer informatie en bestellen: zie de website bij het boek.