woensdag, oktober 4, 2023

Klyne uit Eindhoven is nu al niet klein meer

-

Home » Genres » Electro » Klyne uit Eindhoven is nu al niet klein meer

Electro-/r&b-duo Klyne is als een flinke storm op weg naar grote hoogten: hun single ‘Paralyzed’ staat op de playlist van Engelands belangrijkste radiostation BBC Radio1 en werd al meer dan 1,5 miljoen keer gestreamd op Spotify. Ook werden ze door Disclosure uitgenodigd om een officiële remix te maken van hun hitsingle ‘Omen’ met Sam Smith. Bovendien werd deze week bekend dat het duo in 2016 op tour gaat met Years & Years door Europa, en maken ze deze week hun opwachting in De Wereld Draait door. 

Toch speelde Klyne pas een maand geleden zijn eerste liveshow in Café Altstadt in thuisstad Eindhoven, hebben ze een repertoire van slechts 4 nummers en waren ze tot voor kort volledig onzichtbaar op de vaderlandse popradar. Wat is er in korte tijd allemaal gebeurd? En wie is Klyne?

 

12072638_730100710467555_5556888442091350134_n

De basis van de act bestaat uit Nick Kleine op vocals en Ferdous Dehzad op toetsen, die tevens de muziek produceert. Laatstgenoemde studeerde af aan de Rockacademie in Tilburg, waar hij gold als een groot talent.

Het duo groeide op in Helmond en woont inmiddels in Eindhoven. Klyne maakt ijzersterke soulvolle elektronicasongs met exotische beats die perfect samengaan met het zwoele stemgeluid van Nick.

Aan een debuutplaat wordt momenteel dag en nacht gewerkt. Deze staat voor na de zomer op de planning. Tot die tijd zijn ze, naast hun tour met Years & Years, onder andere te zien op festivals Where The Wild Things Are en PITCH.

Op 8 januari zagen we Klyne voor het eerst live in de Altstadt in Eindhoven voor hun eerste live optreden ooit. Van nooit optreden naar drie keer in één week, want het grote showcasefestival Eurosonic/Noorderslag stond een week later op de planning.

Bij hun debuut zagen we 3 gespannen jongens die hun soulvolle elektronische r&b voor een wat tam publiek speelden, bestaand uit een paar fans, familieleden en kroeghangers op Stratumseind. Ze vallen zeker niet door de mand, want de songs zijn ijzersterk.

Noorderslag

Op ESNS zagen we Klyne opnieuw in een intieme setting, in de bovenzaal van Simplon. Maar was de spanning meer voelbaar, want hier keek stiekem half muziektalentspottend Europa mee op de vingers. Met een kort maar sterk optreden won Klyne in Groningen snel de harten van het aanwezige publiek.

Benjamin Kuijten, die de danceproducers-afdeling op de Rockacademie bestiert, glom van trots in Simplon. En terecht, want een pareltje in de dop toonde zich voor het eerst aan de (professionele) buitenwacht. Een paar weken later werd Klyne al gekozen tot Serious Talent van 3FM.

De main focus van Klyne ligt al niet meer in Nederland. Europa lonkt voor deze lokale helden en dat voorteken wordt extra bevestigd omdat er bekend gemaakt werd dat de jongens de volledige support mogen doen van BBC-sound 2015 winnaar Years and Years.

Ons vermoeden is dat deze jongens snel verhuizen naar een luxe studio in Engeland waarbij ze pareltje na pareltje gaan uitbrengen en in de voetstappen treden van Disclosure. Maar tot die tijd blijven de jongens lekker produceren in de PopEi in Eindhoven en kunnen we alleen maar wachten op de debuutplaat. Klein is deze groep allang niet meer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Klyne: ‘Ons eerste album moet perfect zijn’ (DDW Music special)

Het eerste nummer op Soundcloud werd direct opgepikt door de BBC. Vervolgens werd Klyne jubelend ontvangen op Eurosonic/Noorderslag en...

GANZ, Klyne, BAAUER en meer op DDW Music in Eindhoven

De Dutch Design Week in Eindhoven is al jaren meer dan alleen een walhalla voor ontwerpers. Optredens en feestjes...