woensdag, december 6, 2023

Kweektuin maakt naam: FlashForward nieuwe kans voor dj-talent

-

Home » Biki90 » Kweektuin maakt naam: FlashForward nieuwe kans voor dj-talent

Kweektuin. Een groot deel der Tilburgse feestgangers heeft de naam al eens voorbij zien komen. Vanuit deze talentenvijver druppelen lokale artiesten steeds vaker door op line-ups van feestjes in de Spoorzone of in lokale clubs. Zoals op FlashForward, dat op 16 februari het eerste nachtfeest met (deep/tech) house is in EVE. En waar volop verbinding ontstaat tussen oude en nieuwe namen. We gingen in gesprek met chef-hovenier Fenne Verhoeven van de sociaal-creatieve broedplaats BANK15 in Tilburg, waar Kweektuin zijn basis heeft.

 

door Sander van Weert

 

BANK15 vindt dat creativiteit en ondernemerschap de ruimte moeten krijgen om te groeien en bloeien. Ondernemers moeten er de ruimte krijgen om hun creativiteit te tonen aan publiek zonder dat zij daar te veel risico’s mee lopen. Als starter heb je bijvoorbeeld een ruimte nodig om je bedrijf te laten groeien, maar dat is doorgaans niet makkelijk.

Fenne: “Zo zit je al snel vast aan een huurcontract met een bank waar je niet onderuit komt. Wij bieden hiervoor een oplossing, door talenten en startende ondernemers een veilige plaats te bieden om op te starten of te testen of te toetsen.”

Het faciliteren gaat verder dan alleen ondernemers. Zo is binnen het Kweektuin-platform ook ruimte voor muzikaal talent, zowel jong als oud.

“Wij zien dat veel talent op hun slaapkamer werkt maar daar niet van af komt. Wij helpen zulke talenten hierbij. De skills zijn vaak aanwezig, maar de ruimte om ze aan het publiek te laten zien nog niet. Ook bieden wij ruimte voor gevorderde artiesten om te experimenteren.”

KWEEKTUIN logo

Sociaal vs commercieel

Het idee daarbij: “Sociale mensen iets commerciëler maken, en commerciële mensen iets socialer.” Oftewel, Kweektuin vraagt haar talenten iets terug te doen voor de maatschappij. “De ondernemers, talenten en creatieven die binnen het platform van Kweektuin vallen worden geacht om iets terug te doen, namelijk in sociaal kapitaal.”

Zo hebben een paar dj’s een workshop opgezet voor verstandelijk licht beperkte jongeren. Hierna hebben die hun eigen Kweektuin-avond in BANK15 mogen hosten. Fenne: “De jongens hadden shirtjes en kaartjes laten drukken met hun dj-naam erop. Dit is wat we graag terug willen vanuit de ondernemers en talenten die wij een platform bieden.”


Volg TIOH op Facebook:


Ieder muzikaal talent krijgt bij Kweektuin de ruimte om te starten. Zo zijn zij sinds kort ook bezig met live artiesten. Zo komen er vanuit verschillende hoeken artiesten en dj’s binnen die hulp zoeken bij het uitbrengen en ten gehore brengen van muziek.

Kweektuin Smederij

Kweektuin is geen uitgever of agency, benadrukt Fenne. De organisatie legt wél de lijntjes uit en hebben connecties met mensen en bedrijven die dit faciliteren. “Steeds meer partners die de artiesten verder kunnen helpen sluiten zich bij ons aan. Wij zorgen voor de fysieke plekken en een stukje zelfvertrouwen bij de artiest.”

Doordat Kweektuin samenwerkt met lokale venues kunnen zij de talenten een platform bieden om hun kunsten te laten zien aan een groot publiek. Zo staan zij gepland op avonden in BANK15 zelf, maar ook op venues met een capaciteit van 400 man. 

FlashForward

FlashForward in EVE

Kweektuin werkt onder meer nauw samen met de Rockacademie van Fontys. Cas August en Corren Cavini zijn artiesten die vanuit deze samenwerking naam hebben kunnen maken. Zij staan op 16 februari op FlashForward in EVE, waarmee Kweektuin een partnership heeft gesloten. Tilburgse talenten krijgen zo de kans om op een groot podium te draaien, in de mix met een headliner als Remy Unger.

Corren Cavini (check hier ons eerdere item over hem) timmert internationaal aan de weg. Hij heeft muziek uitgebracht onder de vlag van het Amerikaanse label YoshiToshi Recordings. Cas August (foto en video onder) draaide, net als Corren Cavini, al in Club Smederij en heeft zijn eigen avond in Gin Fizz. Eush, een andere opkomende Kweektuin-naam, heeft onder andere in Toffler en The Suicide Club gestaan.

Kweektuin-dj’s deden niet onder voor grote namen die in andere zalen draaiden

Fenne: “Over wat artiesten bereikt hebben zijn we eigenlijk erg nuchter. Ze hebben het vooral zelf gedaan en hebben een opstapje verkregen door het Kweektuin-platform.”

Artiesten hebben door Kweektuin gelijkgestemde ontmoet die hun naar een ander level hebben getild. “We hebben ze de kans gegeven om feesten af te sluiten op hun eigen manier, waardoor ze weer verder kunnen.”

Kweektuin - Cas August

Fenne is met name trots op het feit dat de Kweektuin-dj’s voor volle zalen hebben gestaan en dat alle artiesten kwalitatief een goede set neergezet hebben. “We deden niet onder voor de grote namen die tegelijkertijd in andere zalen aan het draaien waren.” Artiesten groeien dus onder de vleugels van Kweektuin uit tot gevestigde namen die een volle zaal aan het dansen krijgen en houden.

De samenwerking tussen Kweektuin en FlashForward is ontstaan doordat studenten van het Dutch Dance Industry Lab werken voor beide partijen. “Hierdoor komen er vanuit verschillende hoeken dj’s binnen die mooi bij elkaar passen.”

Doordat BANK15 zich op korte termijn ook gaat vestigen in creatieve broedplaatsen Eindhoven en Nijmegen kunnen zij ook Kweektuin breder en landelijker trekken. “Dit zorgt voor nieuwe lijntjes voor de artiesten.”

 


FlashForward w/ Remy Unger (co-hosted by Kweektuin)

Zaterdag 16 februari, 21:00-3:00 uur, EVE Tilburg. Meer info en tickets via de eventpage.

Meer info over Kweektuin en zijn andere initiatieven vind je via de Facebookpagina en de website van BANK15.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

IN BEELD: FlashForward in Klasse Theater Tilburg

Afgelopen zaterdag vond alweer de derde editie van FlashForward plaats in Tilburg. Dit keer vormde het Klasse Theater de...

LUISTER TERUG: TIOH On Air #4 met Corren Cavini en Jaden Raxel

Op vrijdagmiddag 20 december vond de 4e editie plaats van This Is Our House On Air. Tijdens deze Winterspecial...