maandag, december 4, 2023

Arthouse: La Fête 040 haalt Monika Kruse naar Natlab Eindhoven

-

Home » Genres » House » Arthouse: La Fête 040 haalt Monika Kruse naar Natlab Eindhoven

Feest in 040? Voor liefhebbers van progressieve (tech en deep) house in en rond Eindhoven steeds vaker. De invloed van La Fête040 is daarbij onvermijdelijk. Na diverse succesvolle Ensuite-feesten van deze organisatie in de Oude Rechtbank én een eigen area op Extrema Outdoor (inclusief after) pakken initiators Joris Jansen en Steven van den Brink nu door op een tweede ‘honk’: theater- en filmhuis Natlab. Vrijdag 18 december is de eerste editie van Arthouse, met een 3 uurs-set van Monika Kruse.
Arthouse

Met zo’n headliner en locatie zijn ze maar wat blij bij ‘La Fête’ (Frans voor ‘het feest’). Natlab, de plek waar ruim een halve eeuw geleden de eerste populaire elektronische muziek werd uitgevonden, was een beetje de natte droom geworden van Jansen en Van den Brink. Ze hadden hun oog er al een tijdje op laten vallen.

Joris: “We draaien nu al een hele tijd met de Ensuite-party’s in de Oude Rechtbank. Dat gaat prima en daar gaan we ook mee door. Maar de capaciteit van de zalen is er eigenlijk te beperkt om net wat grotere namen neer te zetten, ofwel terug te kunnen te verdienen met je kaartverkoop.”

Eindfeest filmfestival

De 500 tot 600 man omvattende zaal van Natlab op Strijp-S biedt nu uitkomst. Het theater- en filmhuis wilde ook wel samenwerken. Het was alleen even lastig om een ‘haak’ te vinden binnen een gesubsidieerde instelling.

Steven: “We konden daar niet zo maar neerstrijken met een geheel eigen concept, maar moesten aansluiting zien te vinden bij hun activiteiten. Dat is nu gelukt, door een aantal keer per jaar het eindfeest te vormen van hun terugkerende mini-theater- en filmfestival.”

‘Net als in het arthouse-genre nemen de dj’s je mee in een lange, bijzondere film’

Arthouse – een knipoog naar de ‘alternatieve’ films die in Natlab te zien zijn – wordt volgens het duo ‘3 tot 4 keer per jaar’ gehouden. Passend ingekleed, met licht en decoratie. En met een lange set van headliners dus.

Steven, die de programmering vezorgt: “Net als in het arthouse-genre nemen ze je mee in een lange, bijzondere film.”

Joris Jansen en Steven van den Brink
Joris Jansen (l) en Steven van den Brink. Foto: Adri van Daal

Monika Kruse

Allereerst treedt dus de Duitse diva Monika Kruse aan. “Een artiest die je niet snel met zo’n lange set op zo’n intieme locatie zult zien.”

Off the record fluistert Steven ons enkele nog veel grotere namen toe, die hij exclusief naar 040 probeert te halen. Dat belooft nog wat.

Zijn eigen duo STVN & Bace, vaste kracht op de La Fête 040-feesten, zal de zaal opwarmen, zoals ze dat wel vaker doen. Een residentie om te koesteren, want in feite vormde het dj-werk van Steven in 2013 de basis voor het ontstaan van La Fête040.

Ibiza

Hij en Joris kennen elkaar al wat langer, sinds een gedenkwaardige Ibiza-week van hun vriendengroep in 2008. “Ibiza zoals je Ibiza hoort te doen”, glunderen ze er nu nog van. “We hebben een villa gehuurd en echt een week lang nergens naar gekeken.”

Toen en daar al spraken ze er zich eens over uit: eigenlijk zouden ze een club moeten beginnen in Eindhoven. Waar het – met het wegvallen van club-iconen als Danssalon, De Rechter en Funki Bizniz – alles behalve een party-paradijs was.

Festival Ensuite
Festival Ensuite in de Oude Rechtbank.

Lakedance-after

Ja, ze gaven zelf thuisfeestjes. In de kiet van Steven aan de Tramstraat verzamelden zich na optredens van STVN & Bace vaak tientallen vrienden plus aanhang om te afteren.

“Heel gezellig. Maar toen er na Lakedance een keer 50 man bij mij in huis stond te feesten was ik er wel klaar mee.”

Toen hij in juni 2013 opnieuw voor het festival op Aquabest stond geprogrammeerd, besloten hij en Joris eens te peilen hoeveel animo een ‘onofficiële after’ op een grotere locatie zou trekken. Ze openden een online gastenlijst en namen een optie een van de 2 zalen in De Oude Rechtbank, een doorstart van de ooit zo succesvolle club aan het Stratumseind.

Joris: “Vanwege de vele herinneringen die clubbers daar hebben liggen, dachten we dat dat wel zou werken.”

Ensuite

Dat deed het. Een week voor Lakedance stond er 600 man op de lijst. “Dus wij terug naar De Oude Rechtbank: ‘We hebben de hele hut nodig!’.”

De eerste editie van Ensuite was een feit. En ook als feest een succes. Met de locatie werden snel exclusieve afspraken gemaakt voor vervolgedities op Koningsdag en met oud en nieuw.

Onze headliners moeten een beetje tot de verbeelding spreken, niet alledaags zijn

Toen de eigenaar van de Oude Rechtbank ook het naastgelegen Tuchthuis aankocht en er, door middel van een doorsteek via de binnenplaats, een derde zaal plus caféruimte extra beschikbaar kwam, volgde een echte groeisprint. Ensuite werd in oktober 2014 een volwaardig indoor-festival.

Oxia, Gregor Tresher en Nick Curly

Steven: “Toen zijn we naast lokale dj’s ook bekende artiesten gaan boeken.” Op evenementen van La Fête 040 werd inmiddels gedraaid door dj’s als Butch, Karotte, Uner, Technasia, Oxia, Nick Curly, Kaiserdisco, Gregor Tresher en Gabriel Ananda. Voor de area op XO Festival werden onder anderen Guy J en Danny Howells overgehaald.

Ensuite XO
De Enstuite-stage op Extrema Outdoor 2015, tijdens de set van Danny Howells.

 

Joris en Steven blijven het wel zoeken in de combinatie van lokale dj’s en bekende dj’s. Steven: “Noem het een stukje opvoeden. Onze headliners moeten ook wel nog een beetje tot de verbeelding spreken, niet alledaags zijn.”

Qua locatie is dat met het Natlab straks ook zeker van toepassing. En er zit nog meer feest in het vat voor Eindhoven, aldus het duo. Dat mogen we binnenkort als eerste weten.

 

> Arthouse. Vrijdag 18 december, Natlab, Eindhoven. Met o.a. Monika Kruse

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...