donderdag, december 7, 2023

Club/cinema Lab-1 in vierde jeugd: ‘Hier gaat het echt lukken’

-

Home » Biki90 » Club/cinema Lab-1 in vierde jeugd: ‘Hier gaat het echt lukken’

Een half jaar draait Lab-1 nu op de plek waar het – in principe – nooit meer weg hoeft. In het pand waar voorheen bioscoop Eurocinema/Zien gevestigd was, heeft ‘nacht-laborant’ Chris de Zeeuw eindelijk zijn mekka gevonden. En niet alleen hij. De animo onder publiek groeit en het programma wordt almaar aantrekkelijker. Zo houdt het grote Belgische Labyrinth Club op 15 juni een 8 uur durende rave met onder meer de Duitse headliner HOSH. This Is Our House ging een avondje langs in de club annex cinema – de eerste van zijn soort in Europa.

 

Wild en kleurrijk opgebloeid tussen de stadsstenen, maar weggesneden als onkruid – dat was Lab-1 vóór 2019. Op 3 tijdelijke locaties in Eindhoven probeerde initiator Chris de Zeeuw het afgelopen decennium zijn droom van een club annex cinema waar te maken.

Maar telkens als hij de boel aan het draaien had en bewees een verrijking te vormen voor het nachtleven van 040, moesten ze weer vertrekken van de gemeente. Zo ging het in het Natlab, in de Hoogstraat en in klooster Mariënhage (foto onder). Tussendoor werd ook nog een poging in het koelhuis van Campina gedaan.

Met een beetje geluk zit ik hier tot mijn pensioen

Lab-1 Mariënhage

Toen kwam het pand van Eurocinema/Zien op zijn pad, aan de Keizersgracht. Het faillissement van de bioscoop was op dat moment een godsgeschenk voor de cinefiel. De glorietijden waren immers allang voorbij. Tijden waarin De Zeeuw er onder meer ‘Pulp Fiction’ en ‘Titanic’ zag.

Nu vormde het pand de ideale stek voor de multifunctionele broedplaats die Lab-1 door de jaren heen was geworden: een club annex cinema. Maar dan nu ‘gewoon’ als commercieel huurder. “Ik was helemaal klaar met al het gedoe en geruzie. Hier gaat het eindelijk echt lukken, met een beetje geluk zit ik hier tot mijn pensioen.”

Een clubzaal was op de vorige plekken het probleem niet, nu moest die nog wel even verrijzen. Bloed, zweet en tranen stopten Chris en zijn team in een grootschalige verbouwing van 2 zalen tot eventruimte. Waardoor Lab-1 nu volgens hem de enige club annex bioscoop van Europa is.

Museum mag je Lab-1 ook haast noemen. Rondlopen op zijn nieuwe honk is als dwalen door een expositie over de jaren ’80. Van de bewegwijzering tot het wc-meubilair en het tapijt; je waant je in vervlogen tijden van roemruchte kaskrakers en geur van oude popcorn.

Zaal 1 (de grootste, foto boven) werd beneden van alle stoelen ontdaan en kreeg een vlakke vloer. Het balkon, boven, bleef intact en is nu een heerlijke pluche chillplek. Het grote filmscherm hangt er nog steeds en biedt een enorme etalage aan vj-kunst.


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Het oude geluidssysteem van de bioscoop voldoet overigens prima voor beide doeleinden. “We hebben alleen wat soldeerwerk hoeven doen, een aantal onderdelen vervangen en de speakers naar voren gehaald in de clubzalen. Normaal staan ze natuurlijk altijd achter het filmdoek.”

Ook zaal 2 werd omgebouwd tot clubzaal. “Daar willen we vooral eigen programma neerzetten, daar waar in zaal 1 vooral grotere producties en hostings centraal staan. Dat kunnen dance parties zijn, maar ook commerciële verhuur voor bedrijfsevents. Het is zo breed mogelijk als je kunt bedenken.”

Mozem Lab-1

Een mix die in de eerste maanden al goed te zien was. Naast diverse lokale collectieven en initiatieven (Mozem, The Opera, DRUM van techno-held Albert van Abbe) waren er avonden met (inter)nationale headliners als Tasha, David Vunk, Titia en Elias Mazian.

Labyrinth Club met HOSH

Op zaterdag 15 juni wordt een nieuwe mijlpaal geslagen in Lab-1. Dan strijkt het Belgische Labyrinth Club neer in 3 zalen en neemt onder meer de Duitse Diynamic-held HOSH mee. Na een geslaagde lobby mag het event onder leiding van oud-Eindhovenaar Ugur Akkus tot 7:00 uur ’s ochtends door.

Labyrinth Club - Lab-1

De vooruitzichten op meer van zulke ‘verlaatjes’ zien er goed uit, als we Siem Nozza mogen geloven. De nachtburgemeester van Eindhoven, die ook meehielp bij de Labyrinth-lobby, is inmiddels ook aangeschoven bij het gesprek. Hij benadrukt nog maar eens het belang van broedplaatsen als Lab-1.

De Zeeuw moet het nog maar zien gebeuren. “Typisch is dat na de opening nog niemand van de gemeente Eindhoven hier langs is geweest om eens te komen kijken.”

Typisch is dat nog niemand van de gemeente Eindhoven langs is geweest

Lab-1

Met het filmaanbod (bovenin het gebouw, in de zalen 3, 4 en 5) wil Lab-1 uiteindelijk ‘tussen Natlab/Plaza Futura en Pathé’ gaan zitten. “Met een mix van Hollywood-titels,festival, indieen filmhuis-films. En met af en toe wat Bollywood. Die trekken volk tot uit Maastricht.” Daarnaast zullen er ook concerten en andere events, zoals comedy-nights en quizavonden, worden geprogrammeerd.

De multifunctionele club, in Amsterdam bewezen onder meer Trouw, De School en Radion reeds dat die wél toekomst heeft. De Zeeuw spreekt in dit kader net zo lief van de multifunctionele bios. “Het bioscoopbezoek onder de jeugd loopt net zo goed terug. Via de club kunnen we dat terugdraaien, en vice versa.”


Lab-1

Meer over Lab-1 en zijn programma vind je op de website of de Facebookpagina.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...