De wereld van artiesten gaat niet altijd over rozen. Onlangs nog publiceerde het Zweede bedrijf Record Union het beruchte ‘The 73 Percent Report‘, een onderzoek dat claimt dat 73% van onafhankelijke artiesten wereldwijd kampt met mentale problemen. Veelgenoemde reden is prestatiedruk. This Is Our House spreekt met Laila Tromp Meesters, eigenaresse van coachingbureau Laila Lacht. Als mentale problemen op de loer liggen, hoe pak je die dan aan als artiest?
Toeval kan het niet zijn: een van de mannen van hardstyleduo Bass Modulators (Rick Buijtenhek) is de vriend van Laila. “Hij heeft een studio aan huis, dus ik krijg dagelijks de harde beats voor mijn kiezen. Ik ga vaak met hem mee als hij moet draaien en ik kan een portie hardstyle op zijn tijd wel waarderen.” Rick heeft een aantal jaren geleden zelf bijna een burn-out gehad.
Dicht bij huis
“Hij en Roland (zijn productiepartner, -red) mochten namelijk het anthem voor Defqon.1 2016 maken, wat natuurlijk een jongensdroom is. Maar dat gaf zoveel stress en druk. Uiteindelijk hebben ze een mooi product afgeleverd waar ze trots op zijn, maar dat is dus ten koste gegaan van hun gezondheid.”
Hierna heeft Rick het roer omgegooid en is beter voor zichzelf gaan zorgen. Een sportschoolabonnement, meer structuur en balans, gezonde voeding en mindfulnesstechnieken hebben hem geholpen om zichzelf weer goed te voelen. “En met resultaat; hij heeft meer energie dan ooit en dat is te zien aan de workflow. Meer kunnen doen in minder tijd.” weet Laila.
Taboe
In haar praktijk Laila Lacht heeft ze nog meer hardstyle-artiesten gecoacht. Jonge jongens die het liefst ieder vrij uurtje in de studio kruipen om met muziek bezig te zijn.
“Vergis je niet, het leven van een artiest kan soms bikkelhard zijn. Als buitenstaander zie je altijd dat droomleven, die vette boekingen, de tours in het buitenland en de grote bedragen die betaald worden. Maar er is nog een andere kant. Je moet continue nieuwe muziek uitbrengen, jezelf elke keer weer overtreffen. Je bent immers net zo goed als je laatste release en dat geeft een permanente druk. Soms kun je creativiteit niet forceren, maar omdat je niet in de vergetelheid wilt raken en omdat je fans hoge verwachtingen hebben, móet je wel.”
“Vaak zijn producers heel perfectionistisch en daardoor is een track nooit echt helemaal af; het kan altijd beter. Dus als er een deadline is die ze moeten halen, van een anthem bijvoorbeeld of vanuit het label, geeft dat stress. Ook het vele reizen, de nachten slaap die worden overgeslagen, geen structuur hebben en slecht eten in combinatie met alcohol, kunnen ervoor zorgen dat je uitgeput raakt.”
“Maar erover klagen; dat willen ze niet doen. Ze leven immers het droomleven en hoe kun je dan niet lekker in je vel zitten?! Als ze hun struggles zouden delen met de buitenwereld zijn ze bang dat dit hen boekingen kost. Dus praten ze er niet snel over, houden de schijn op naar hun management en fans. En van binnen vreet dat aan je.”
Dat moet anders, vindt Laila: “Zie je creativiteit als iets dat een verlengstuk is van je mentale gezondheid. Als je goed in je vel zit, kun je creatiever en productiever zijn, dus maak er een gewoonte van om goed voor jezelf te zorgen.”
Tip 1: “Nee.”
Het is belangrijk dat een artiest goed zijn eigen grenzen bewaakt en soms nee durft te zeggen – bijvoorbeeld tegen die ene boeking die eigenlijk net teveel is.
“Dat is vaak het laatste waar een artiest blij van wordt; maar het is o zo belangrijk voor je mentale gesteldheid.” Regelmatig sporten, gematigd alcohol gebruik, gezond eten, niet te veel cafeïne drinken, zulke dingen. Laila: “Hoe lekker die kop koffie of Red Bull ook is, hou het binnen de perken, want van te veel koffie wordt je opgefokt en kun je angstige gedachtes krijgen. Laat die alcohol en koffie af en toe staan.”
Tip 2: Negativiteit
Fans zijn natuurlijk heel belangrijk zijn voor een artiest, maar ze kunnen ook negatief zijn op bijvoorbeeld social media. Hoe je daar als artiest het beste mee om kunt gaan? Laila: “Neem reacties alleen serieus als ze echt inhoudelijk en serieus zijn, daar kun je namelijk wat mee. Maar als het gaat over mensen die alleen maar iets zeggen om te rellen; prik daar dan doorheen. Als dj’s al wat langer bezig zijn, zijn ze het één en ander gewend, dus raken ze wat minder snel van de wijs.”
“En wat ook vaak het geval is: online kun je soms lelijke reacties lezen, maar als je diezelfde mensen in het echt tegenkomt zijn ze vaak heel aardig en enthousiast over je muziek. Dat geeft alleen maar aan dat die negatieve comments nergens op gestaafd zijn. Dus neem negatieve comments met een korrel zout. Zie het als een eer dat mensen blijkbaar veel met je bezig zijn!”
Tip 3: Luister
Wat je volgens Laila Lacht als artiest het beste zou kunnen doen om fysiek en mentaal gezond te blijven: “Luister goed naar je lichaam. Is de moeheid die je voelt echt alleen te wijten aan die late boeking, of speelt er meer? Heb je veel stress? Ga dan na wat die stress veroorzaakt; zijn het de gedachtes die je hebt of zijn het de deadlines?”
En wanneer je het zelf niet weet, wees dan niet bang om hulp te vragen: “Het kan helpen om af en toe met iemand te praten die objectief naar je kan luisteren. Waarbij je vertrouwelijk je verhaal kwijt kunt.”
“Besef dat jij jouw product bent. Als je niet lekker in je vel zit, kun je niet creatief zijn. Als je niet creatief bent, komen er geen tracks en dus ook geen boekingen. Onderschat niet hoe belangrijk het mentale aspect is voor jou als artiest. Ik moedig het zeker aan om hard te werken, maar zorg ook voor balansmomenten in je dag. Want naast je werk ben je ook nog Pietje of Klaasje. Je lichamelijke gesteldheid en sociale leven zijn belangrijk, daarvan laad je op, dus investeer daar ook genoeg tijd in.”
Volg TIOH op Facebook:
Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.
Over Laila
Twee jaar geleden is Laila (30 jaar) zich met Laila Lacht gaan specialiseren in mental coaching voor artiesten tussen de 20 en 35 jaar oud. Volgens Laila ‘jonge mensen die vol dromen zitten, maar soms niet goed weten welke keuzes ze moeten maken om hun dromen te realiseren’. Het doel van de coaching volgens Laila is om een mindset te ontwikkelen die deze doelgroep helpt om dromen en doelen waar te maken. Meer informatie vind je via Laila Lacht.