dinsdag, december 5, 2023

Limburg floreert met Ruis én Roest festival

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Limburg floreert met Ruis én Roest festival

Limburg, je zal er maar wonen. Die dubbelzinnige slogan gaat ook nu op. Zeker als je van dancefestivals houdt met een kwalitatief goede line-up. Gelukkig hoef je het echt niet meer ver buiten de deur te zoeken daarvoor, want ook in de meest zuidelijke provincie weten ze kwalitatief goede dj’s binnen te halen voor een zacht prijsje.

Dat bewijst Ruis festival in Venlo wel. Evenals Roest in Grubbenvorst. De namen lijken toevallig op elkaar, maar het zijn beide op zichzelf staande festivals met een eigen organisatie die al zo’n vier jaar achtereen met een verrassende programmering komen.

Waar Roest het kleinschalig wil houden op het Strandje aan de Maas in Grubbenvorst, pakt Ruis festival het groots aan met een volle weekender inclusief camping tijdens Pinksteren op het welbekende Floriadeterrein in Venlo.

20150523 RUIS zaterdag - Henny van Roomen Fotografie-56

RUIS Festival

Dit jaar wordt de derde editie van Ruis festival gehouden met drie dagen achtereen een waslijst aan grote en kleinere dj namen zoals Marcel Dettmann, Jackmaster, Mikey Biemans en Lucky Done Gone. En dat krijg je allemaal op een unieke plek als het Floriadeterrein voor maar 35 euro inclusief camping. Dat is niks vergeleken met de grote festivals in en om de Randstad.

Maar het heeft even tijd nodig gehad om zulke namen te boeken, vertelt Tim Breur, organisator achter Ruis festival. “Het festival moest landen en bekendheid krijgen. De eerste editie trok 6000 bezoekers. Met deze line-up willen we weer groeien”, zegt hij.

“Net zoals ieder festival ieder jaar een dikkere line-up wil en groter wil worden. We willen het wel intiem houden door voldoende ruimte te behouden ten opzichte van de bezoekers aantallen.”

Roest Festival

Datzelfde geldt in principe ook voor Roest festival in Grubbenvorst, nabij Venlo. Al houden zij het kleinschalig met een eendaags festival waar zo’n 1500 bezoekers op af kunnen komen.

“Eigenlijk is het een uit de hand gelopen feestje”, vertelt organisator Ivo Swinkels. “Het begon zo’n vier jaar geleden als een illegaal feest, maar na wat gesprekken met de gemeente hebben we het voor elkaar gekregen om er een serieus festival van te maken.”

Met namen als De Sluwe Vos en Beesmunt Soundsystem en Tsepo gaat ze dat aardig goed af. Ook al is het soms moeilijk om het Limburgse land publiek te trekken voor dit soort namen.

“Niet iedereen weet wat het is”, zegt Swinkels. “Door er een klein commercieel randje aan te geven, maken we het voor iedereen toegankelijk.” Dat commerciële randje gieten ze in de vorm van de maïsstage waar een karoakebar is en disco en house wordt gedraaid.

Het draait om samenwerking

Om in (Noord) Limburg zulke festivals van de grond te krijgen is samenwerking erg belangrijk. Beide festivals doen dat door met collectieven en poppodia samen te werken. Er is een algemene samenwerking met poppodium Grenswerk uit Venlo dat een groot aandeel heeft in beide festivals.

Grenswerk is co-producent bij Ruis festival en de danceprogrammeur van het poppodium, Tim Gaal, heeft een adviserende rol op het gebied van programmering, communicatie en marketing. Bij Roest host Grenswerk de Maïsstage waar disco en house gedraaid wordt.

Roest 2015 - Henny van Roomen Photography
Roest 2015 – Henny van Roomen Photography

Expertise vanuit de dancecollectieven

Ook veel dancecollectieven krijgen de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Bij Ruis festival wordt veel samengewerkt met Claydrum uit Maastricht en Bordercollective uit Venlo. Duikboot uit Breda heeft in het verleden een eigen stage gehad.

‘Iedereen deelt zijn eigen expertise’

“Door veel en intensief met collectieven samen te werken, komen de ideeën het hele jaar binnen,” zegt Breur. “Iedereen deelt zijn eigen expertise in de verschillende genres van dancemuziek.”

Uiteindelijk zorgen al die samenwerkingen voor een groter draagvlak binnen de dancescene in Limburg. “Het is ontzettend belangrijk om de krachten samen te spannen”, zegt Breur.

“Natuurlijk gaan we eerst van onze eigen kracht uit, maar het is een kleine wereld. Door met elkaar samen te werken, kunnen we de organisatie naar een hoger niveau brengen.”

Lage ticketprijzen

Wat ook opvalt is dat de prijzen voor beide festivals relatief laag liggen. Voor drie dagen feest inclusief camping betaal je bij Ruis festival 35 euro. Éen hele dag op Roest festival kost tussen de 7,50 en 12,50 euro, een combiticket met pre-party 20 euro.

Dit krijgen ze voor elkaar door vooral veel zelf te doen zegt Swinkels. “Natuurlijk letten we op ons geld en hebben we het langzaam op moeten bouwen, maar we hebben een hoop enthousiaste vrijwilligers en zo blijft het voor iedereen toegankelijk.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Carnaval Ontwijkend Gedrag: Carnaval vieren zonder hoempapa

Eind februari wordt het zuiden van het land omgetoverd tot een wereld vol verklede mensen, hoempapa-muziek en heel veel...

AIRWALK groeit door naar indoor trancefestival in Venlo

Het bekende tranceconcept AIRWALK zet een grote stap voorwaarts in bakermat Venlo. Samen met Poppodium Grenswerk en De Maaspoort houdt...