zondag, oktober 1, 2023

Interview Lost Frequencies: ‘Ik heb nog zo veel te leren’

-

Home » Biki90 » Interview Lost Frequencies: ‘Ik heb nog zo veel te leren’

Op 18 april staat een van de populairste artiesten van dit moment geprogrammeerd in Complex in Maastricht: Lost Frequencies. De carrière van de 23-jarige Belg ontwikkelde zich stormachtig na zijn wereldhit ‘Are You With Me?’. Intussen heeft Felix De Laet (Lost Frequencies’ paspoort-naam) bewezen dat hij thuishoort in de top van de muziekwereld. In aanloop naar zijn exclusieve, uitverkochte clubshow in Maastricht en zijn aankomende ‘Live’-tour interviewden wij hem. “De dj-booth van de stage halen en een show met een liveband opstellen is echt een droom die uitkomt.”

 

door Richard Witte

 

Lost Frequencies is in korte tijd internationaal zeer succesvol geworden met zijn toegankelijke deep house. Zijn grote nummer  1-hit ‘Are you with me’ (2014) bracht hem naar de top, maar bij een hit bleef het niet. Ook ‘Like I Love You’ en ‘Crazy’, in samenwerking met Zonderling, doen het bijzonder goed.

Club-shows doet Felix zelden in de Benelux. Over het algemeen staat hij alleen op megafestivals als Tomorrowland, Ultra of Amsterdam Music Festival. In eigen land vulde de Belg afgelopen jaar de Lotto Arena tot twee keer toe. Zijn aankomende show in Complex Maastricht (18 april) is dus bijzonder en reden temeer om hem te bevragen over zijn carrière en plannen.

Het geeft een kick om te weten dat er nog zoveel dingen zijn die ik moet leren

Lost Frequencies

Je bent muzikaal opgegroeid. Wat maakte je er zeker van dat muziek produceren hetgeen was dat je wilde?

“Ik vond het altijd te zot dat mensen gewoon achter een laptop zoveel konden afwerken en producen. Plug-ins begonnen van alle kanten te komen en je kon echt een specifieke sound hebben met al deze nieuwe producten. Zo vind ik het nog steeds fascinerend wat ik soms achter mijn computer kan doen, en dat vind ik heerlijk!”

“Als ik nooit grote hits zou hebben gehad, denk ik dat ik zeker in de producer-wereld terecht zou zijn gekomen. Ik ben te gepassioneerd om iets anders te doen. Het leuke is ook: ik heb nog zo veel te leren.”

“Ik begin pas de laatste maanden met hardware te werken. Een heel ander gevoel. Het geeft me een soort kick om te weten dat er nog zoveel dingen zijn die ik moet vinden en bijleren. Ik kan gewoon niet wachten om terug in de studio te gaan en verder te werken aan al mijn projecten.”

Lost Frequencies

Zijn er artiesten geweest die je geïnspireerd hebben op muzikaal gebied?

“Flume is er daar ongetwijfeld eentje van. Het geheel van muziek en beeld past perfect bij elkaar. En het feit dat hij 100 procent zijn eigen ding doet vind ik super straf.”

“Ik ben ook heel geïnspireerd geraakt door live-acts. Zo ben ik bijvoorbeeld het laatste jaar MØ en Banks gaan zien. Dat vond ik heel indrukwekkend. Ze hebben me laten voelen hoe ik mijn crowd zichzelf eigenlijk wil laten voelen. Een mix tussen ‘Ik wil niet dat dit stopt’ en ‘Ik wil wenen, maar glimlachen tegelijkertijd’.”

De tracks die mij het meest beïnvloeden zijn liedjes met een clean production

“Ik ben ook een grote dubstep-fan geweest. Doctor P was één van mijn favoriete producers, omdat ik gewoon geen idee had van hoe hij al zijn synthesizers maakte. Sound design is een van mijn favoriete gedeelten in het producen van een track. Zelfs als ik heel veel organische sounds gebruik natuurlijk.”

“Iemand die ook zeker een indruk heeft achtergelaten is Maceo Plex. Een mix tussen melodie en power. Hij heeft me waarschijnlijk ook beïnvloed in mijn groei als producer.”

“Ik kan zo nog lang doorgaan, maar wat ik zeker kan zeggen is dat de tracks die mij het meest beïnvloeden liedjes zijn waarvan ik vind dat er een clean production achter zit.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

De naam Lost Frequencies komt voort uit de drive om oudere, min of meer vergeten tracks te remixen en naar het podium te brengen. Waarom was dit zo’n belangrijk streven voor je?

“Ik heb enkele jaren heel veel met instrumentals zitten werken. Op een bepaald moment zat ik in mijn home studio en had ik iets van: ‘Ik zou nu heel graag wel met vocals willen werken’. Ik had toen geen microfoon of goede studio-apparatuur, dus toen ben ik online gaan zoeken naar liedjes die ik wilde remixen.”

“Wat ik ook heel graag in mijn liedjes wilde gebruiken zijn gitaarsamples. Die kun je moeilijk namaken op een sampler zelf. De groove of de kleur van een echte, ingespeelde gitaar is veel mooier dan een plug-in-gitaar. Ik ben toen op zoek gegaan naar oudere tracks die ik graag hoorde, waarvan ik wist dat ze gemakkelijk te samplen waren. Mijn naam kwam er zo vanzelf bij en zo begon een chiller/deeper project, genaamd ‘Lost Frequencies’.”

“Ik ben natuurlijk heel blij dat ik onlangs gevraagd ben om het enorm populaire ‘American Boy’ van Estelle & Kanye West te remixen. Dat valt perfect onder mijn Lost Frequencies-project.”

De groove of kleur van een echte, ingespeelde gitaar is zo veel mooier dan een plug-in

Je remix van ‘Are You With Me?’ steeg tot grootse hoogten. Je hele carrière moet een enorme boost hebben gekregen. Hoe beleefde jij deze stormachtige verandering in je leven?

“Stap voor stap. De track is eigenlijk om de beurt in verschillende landen groot geworden, dus ik heb op een leuke manier iedereen in alle landen kunnen ontmoeten. Als ik er nu aan terugdenk was het een speciaal moment. Ik wist ook niet of het een one-hit ging zijn, dus daar was ik heel bang voor. Tot ik in contact kwam met Janieck Devy, de zanger van Reality. Ik was ontzettend blij om te zien dat mijn tweede single ook zo goed werd opgenomen, want dat was een van de grootste challenges voor mij.”

“Toen pas beseften mensen dat ik misschien ging blijven. Daarna heb ik leuke projecten kunnen starten. Het is moeilijk om hier helemaal te zeggen hoe ik me toen voelde, maar ik kan wel zeggen dat ik intussen blij ben met alle beslissingen die ik genomen heb. Ik ben super trots op mijn team: we komen super goed overeen en dat is heel belangrijk voor mij.”

 

Als je, naast het succes van ‘Are You With Me’, drie momenten moet noemen die bepalend zijn geweest voor je carrière, welke zouden dit zijn?

“Dan zou ik zeggen mijn twee single, ‘Reality’. Dat was een groot moment voor mij. Een soort bevestiging na een grote hit was een geruststelling.”

“Iets dat ook nog steeds diep in mijn hart zit, is dat ik heel vroeg support heb gehad van Armin Van Buuren en zijn label Armada. Ze hebben me dan ook de stems van ‘In & Out of Love’ gestuurd – een van mijn favoriete tracks. Hiervan heb ik een remix mogen maken. Toen Armin die voor het eerste keer live op de radio speelde, had hij de remix nog niet gehoord. Hij was er echt heel cool mee. De video van dat moment is trouwens te zien op YouTube (zie video onder, red.). Ik ben daar heel verlegen en ik wist niet waar ik me moest zetten, maar dit blijft een van mijn favoriete momenten.”

“Een meer recente grote stap voor mij was mijn hele ‘Live’-show opbouwen. Deze heb ik vorige zomer op Tomorrowland gespeeld en het was echt een fantastische moment. Overgaan van een dj-set naar een liveshow was een grote stap en ik heb daar dan ook heel veel goed commentaar op gehad. Dit was zeker een van de hoogtepunten van mijn carrière.”


Het moment dat Armin van Buuren voor het eerst de Lost Frequencies remix van ‘In & Out Of Love’ hoort, live bij Radio 538.

Je komt over als nuchter en down-to-earth. Hoe blijf je in alle gekte en drukte rondom de dancewereld met beide benen op de grond?

“Mijn vrienden en familie zijn het belangrijkste voor mij. Wanneer we samen zijn, praten we niet veel over Lost Frequencies en behandelen ze me zoals ze me altijd hebben behandeld. Ik ben ook geen grote fan van de star attitude. Die kan vaak heel slecht overkomen naar mensen toe. Wat ik wil nalaten is een heel andere vibe. Als mensen mij ontmoeten wil ik laten zien dat ik bereikbaar ben en klaar ben om grapjes te maken met iedereen!”

 

Vrij recent is je ‘Live’-tour aangekondigd. Hoe is het voor jou om, naast gigs op de grootste festivals, een compleet eigen tour naar het podium te kunnen brengen?

“Het is zeker iets waar ik naar uitkijk. Het wordt een compleet andere ervaring, maar om dit te kunnen doen is echt een droom. Ik kan van A tot Z zelf beslissen wat er gaat gebeuren en ik kan je zeggen dat ik wat ideetjes achterin mijn hoofd heb zitten. Ik wil dit speciaal maken voor mijzelf én voor de mensen die de show komen zien.”

Lost Frequencies

Je gaat touren met een volwaardige liveband. Vrij bijzonder, vergeleken met dj-gigs. Welke meerwaarde gaat het met zich meebrengen?

“Het is eerst en vooral voor mij een droom die in vervulling gaat. De dj-booth van de stage halen en een show opstellen is echt iets dat ik al lang wilde doen. Het is niet makkelijk om in elkaar te steken, omdat ik ook de power van een dj-set wil behouden, sound wise.”

“Een heel grote meerwaarde brengt het eigenlijk voor mijzelf: ik kan vol vertrouwen het podium op gaan met een live act en mijn ding doen. Ik voelde me soms wat raar achter een dj-booth op een festival waar net een live band voor mij speelde. Door een tour met live show te gaan doen kan ik dat gevoel ook van me afzetten en weet ik dat ik dit aankan. Het is een challenge, maar een leuke!”

“Daarnaast leer ik heel veel bij en dat is fantastisch. Dj-sets blijven toch ook heel leuk. Een dj-set bezorgt minder stress en focus, wat er voor zorgt dat ik meer kan mee feesten met de mensen. Het is een andere vibe en zeker en vast iets waar ik nog lang niet mee wil stoppen!”

Veel artiesten hebben nog grote ambities of concrete doelen voor ogen. Hoe is dat bij jou? Wat zou je graag nog willen bereiken?

“Iets waar ik momenteel aan werk is het bouwen van mijn eigen studio. Een box in een box met goede speakers en een perfecte audiokamer; dat is mijn droom. Ik kan niet wachten tot die studio af is, ik er in kan gaan en de hele dag door kan blijven gaan!”

 

Ook een mooie samenwerking kan nog in het verschiet liggen.  Met welke artiest zou je graag eens willen samenwerken?

“Er zijn eigenlijk veel artiesten met wie ik in de studio zou willen zitten, maar niet per sé samenwerken. Zoals ik eerder zei is bijleren iets dat ik heel erg leuk vind en door met andere mensen in de studio te zitten leer ik sowieso bij.”

“Als ik nog iemand mocht kiezen om een liedje mee te maken dan zou dat denk ik Banks zijn. Ze heeft een dark vibe en een super mooie stem. Ik zou er zot van worden om een vocal van haar op mijn computer te hebben en eraan te kunnen prutsen en werken!”

>> Zie ook: Het tegendraadse club-sprookje van Complex Maastricht

Lost Frequencies

Op (Witte) donderdag 18 april sta je in Complex Maastricht. Wat denk je van de scene in Nederland? Hoe verhoudt deze zich tot die in België?

“Jullie hebben echt heel veel dj’s die over de wereld touren; van drum-‘n-bass tot mainstage-EDM. De productieskills van Nederlanders zijn zeker on point! Als ik naar België kijk, heb ik het gevoel dat we veel grote namen hebben in elke genre. Iedereen gaat heel goed met elkaar om en dat ik vind ik fantastisch. Ik voel dat natuurlijk zelf omdat ik Belg ben.”

“Nederlanders zijn ontzettend lief en zoals ik al noemde zie ik vaak Nederlandse dj’s tijdens het touren. Het is altijd leuk om buren te zien aan de andere kant van de wereld, right?”

 

Wat mag het publiek van je verwachten tijdens deze clubnacht?

“Ik moet zeggen dat ik heel blij om in Complex te spelen. Ik ga sowieso mijn eigen liedjes meenemen, mijn favoriete liedjes van het moment en wat andere diepere, techy tracks die ik ergens anders soms niet zou spelen. Expect the unexpected!

 


Lost Frequencies in Complex Maastricht

Donderdag 18 april, 23:00-5:00 uur. Tickets voor deze clubshow zijn uitverkocht. Meer info via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Fikse boete Complex Maastricht als ze open gaan tijdens De Nacht Staat Op

Net iets meer dan een dag voor de aanvang van Complex Staat Op, het event van Complex Maastricht voor...

21×2021: het jaar van Tinlicker

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...