woensdag, januari 19, 2022
spot_img
HomeFeaturesHouse en techno in januari: De tips van Mark van Bergen

House en techno in januari: De tips van Mark van Bergen

-

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlen, Daan Coerver tipt je het beste op het gebied van bass music en Chris Breuer weet alles van urban-eclectic. Trance-tips worden verzorgd door Erwin Herkelman. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor januari 2021. 

Save The Night: Eindhoven

Donderdag 7 januari, Twitch

In mijn vorige maandtips stond ik al even stil bij de oogst van de minor Dance Industry op Fontys ACI, waarvan het coördineren mijn hoofdbaan is. Onze studenten worden geacht binnen dit semesterprogramma een zelf ontwikkeld, waardevol en onderscheidend event te organiseren. Corona of geen corona.

Dat noopt tot nieuwe kansen grijpen. Offline wordt online en dansen is geen doel, eerder luisteren en kijken.

- Advertisement -

Of, zoals het bij het event Save The Night: Eindhoven: stilstaan bij en aandacht vragen voor het nachtleven zelf. 24 uur lang maar liefst gaat er gestreamd worden vanuit Lab-1 in Eindhoven, met talks en dj-sets. Want, zo schrijft de organisatie: “De nacht is superbelangrijk om de sociale, culturele en economische ontwikkelingen in gang te zetten. En de internationale ambities van de stad in te willigen. Tijd voor aandacht. Juist nu!”

>> Eventpage

Andere mooie nieuwe online/hybride events uit de koker van onze Fontys-studenten: The Silent Art Experience (beeldende kunst in de mix met elektronische muziek), KNNKT (muzikaal-visuele experience in de bios), Eindstation en – jawel – de Pilsconferentie.


Bicep – ‘Isles’

Vrijdag 22 januari via Ninja Tunes

Met hun dansbare spierballenrepertoire vulde Bicep de afgelopen jaren vele vloeren. Zoals op DGTL 2019, waar ik het duo zelf nog een heerlijke set zag weggeven.

Tussendoor heeft Bicep echter ook rustigere tracks gemaakt. De lockdown bracht Matt McBriar en Andy Ferguson ertoe dit downtempo portfolio nu te bundelen en uit te brengen als thuisluister-album. Tegenover Resident Advisor liet Bicep weten dat ‘Isles’ enerzijds geïnspireerd is door hun Ierse bakermat. Maar aan de andere kant werd hun tweede album juist gevoed door hun verhuizing naar Londen, waar ze kennismaakten met allerlei wereldculturen en bijhorende sounds.

Op de 3 tracks die afgelopen jaar reeds verschenen (o.a. ‘Atlas’, ‘Saku’) is dat goed terug te horen. Je hoort ook dat dansvloer-edits binnen handbereik liggen – een stille hint naar 2021 als hersteljaar voor de dance? Smaakt naar meer, in ieder geval, en dat komt er nu dus snel.

>> (Pre)order


En verder…

... krijgen we in januari – als de besmettingsgraad het toelaat – de eerste test-events;

… gaat de Marktkantine in Amsterdam ‘gewoon’ door met het serveren van lekkere streams onder de noemer ‘De Grote Kleine Clubshow‘ (o.a. met Motor City Drum Ensemble);

…. en hoop ik met heel mijn hart dat we 12 januari te horen krijgen dat de horeca weer open mag!


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check ze hier.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

ESNS festival en conferentie; een lichtpuntje in een ‘eventloze’ tijd

Het Europese showcasefestival en de conferentie Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt volledig online plaats van 19 tot en met 22...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...