zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeFeaturesHouse en techno in november: De tips van Mark van Bergen

House en techno in november: De tips van Mark van Bergen

-

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlen, Wessel Hop tipt je het beste op het gebied van bass music en Chris Breuer weet alles van urban-eclectic. Trance tips worden verzorgd door TIOH’s nieuwe redacteur Erwin Herkelman. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor november 2020. 

Joris Voorn: GU43 Rotterdam

Vrijdag 6 november via Global Underground

Als ik één label moet noemen dat mijn lievelingssmaak in de elektronische muziek heeft bepaald, dan is het Global Underground. Door de befaamde mix-compilaties van het Britse label, veelal gekoppeld aan steden en (underground) scenes over de hele wereld, ontdekte ik zo’n 20 jaar geleden de progressive house. En van daaruit nog veel meer artiesten, labels die verfijnde, melodieuze house- en technosounds als kern hebben. GU liet me kennismaken met acts als Deep Dish, Sasha, John Digweed (hier mijn ode aan deze held, waarin ik het label ook aanstip), Nick Warrren, Satoshi Tomiie en Oliver Schories.

Na Sander Kleinenberg en, vorig jaar nog, Patrice Bäumel mocht nu een derde Nederlander een mix voor GU verzorgen. Dat kon natuurlijk niemand anders dan Joris Voorn zijn. Als stad koos hij niet voor zijn eigen Amsterdam (die mix was al vergeven aan Nick Warren) maar voor Rotterdam, waar hij in het begin van zijn carrière woonde en dat hem ‘een leven in de muziek’ gaf. Nog veel bijzonderder is de omvang van de tracklist van ‘GU43’, die over de 100 titels gaat, verdeeld over tientallen ‘chapters’. Van zijn eindejaarsmixen zijn we wat gewend, maar zo’n omvang is echt next level, zeker op zo’n compilatie-album. Alleen van techno-pionier Jeff Mills kennen we zulke huzarenstukjes.

- Advertisement -

Ik heb beide mixes van GU43 al even mogen beluisteren en de eerste indruk is heel goed. Er komen (flarden van) tracks voorbij van onder meer Biosphere, Plastikman, Kölsch, Roman Flügel, Speedy J, Nathan Fake, Secret Cinema en uiteraard Joris zelf, waaronder enkele nieuwe tracks en remixes. Mix/cd 1 zit qua sound dicht tegen dat van zijn Green-label: dromerig, filmisch, melodieus, kleurrijk en verhalend. Op de tweede mix wordt die lijn wat meer de diepte en het donker in getrokken, met wat meer nadruk op zijn (stevige) technokant. De overgangen gaan soms supersnel, maar het is nergens storend, eerder organisch. Dit mag met recht meestermixen genoemd worden.

>> Pre-order


Fatima Yamaha: ‘Spontaneous Order’

Vrijdag 13 november via Magnetron Music

Vijf jaar na zijn debuutplaat ‘Imaginary Lines’ is er eindelijk een nieuw album van Fatima Yamaha. Geen gekke wachttijd, als je weet dat het slechts een van de vele aliassen/projecten is van Bas Bron. De Amsterdammer is vooral bekend als producer van De Jeugd van Tegenwoordig maar maakt ook de muziek voor onder meer rapper Donnie. Zijn signatuur is echter overstijgend, met een eigenzinnige mix van old school synthesizers, funky baslijnen en harde beats. Sinds Fatima Yamaha’s ‘Araya’ ben ik fan van die sound.

‘Spontaneous Order’, dat ik alvast mocht beluisteren, is ook weer zwanger van de vintage vibes. De smakelijke single ‘Day We Met’ was het album reeds vooruit gesneld. De rest van de in totaal 10 tracks lossen de verwachtingen zeker in, al blijft ‘Imaginary Lines’ in mijn ogen beter in zijn kalmte en luisterbaarheid. De opvolger lijkt aanvankelijk wat druk en volgepakt met synths. Maar net als nervositeit de kop op dreigt te steken, herstelt de balans met wat strakkere tracks als ‘Unwashed’ en het titelnummer en met het filmische, dromerige ‘Daio Alternate History’.

>> Pre order


FWTR: Luke Slater – The 7th Plain

Woensdag 25 november, Paard, Den Haag
Donderdag 26 november, Muziekgebouw ’t IJ, Amsterdam
Vrijdag 27 november, Doornroosje, Nijmegen

Zondag 29 november, Effenaar, Eindhoven

UPDATE: UITGESTELD (MEER INFO/NIEUWE DATA VOLGEN)

Partypeople kennen hem misschien van zijn betere beuktechno op festivals als Awakenings en Dekmantel of clubs als Berghain. Maar Luke Slater is een muzikale duizendpoot die ook veel luisterbaar werk voor de huiskamer heeft gemaakt. En nu de dansvloeren leeg blijven, is er geen ‘beter’ moment om dat weer op te pakken.

Een van Slater’s meest gevierde aliassen op dit vlak, ‘The 7th Plain’, kwam in het midden van de jaren ’90 tot zijn recht. Een sound waarin soundscapes, ruimtereizen en driftende percussies centraal stonden; zo emotioneel intens hoorde je het niet vaak in de techowereld.

Nu, temidden van een pandemie, heeft Slater zijn dromerige planetariumfantasieën verjongd. Tijdens de lockdown ontstond het hoopvolle idee om een nieuwe multidisciplinaire voorstelling rond ‘The 7th Plain’ te maken, in samenwerking met twee dansers uit Berlijn. Het leidt zowaar tot een kleine club-tour door ons land, dubbel bijzonder dus.

>> Events


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check ze hier.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

Rock The House #124: Embankment

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Extrema Noir: indrukwekkende line-up voor nieuwjaarsevent

Jeff Mills, Amelie Lens, Len Faki, Adam Beyer en een tiental andere artiesten sieren de line-up van Extrema Noir,...