woensdag, april 14, 2021
HomeFeaturesTrance in december: De tips van Erwin Herkelman

Trance in december: De tips van Erwin Herkelman

-

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Wessel Hop tipt je het beste op het gebied van bass music en Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Urban en eclectic worden verzorgd door Chris Breuer en Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlenErwin Herkelman weet alles van tranceHieronder zijn persoonlijke tips voor december 2020. 

Verkiezing ‘Tune of the Year’ A State of Trance

Stemmen tot 20 december, uitzending 24 december

Al vanaf het allereerste jaar van A State of Trance kiezen de luisteraars van de podcast elk jaar de ‘Tune of the Year’. Zij sturen hiervoor hun favoriete top 5 in. In de één-na-laatste uitzending van dat jaar wordt er vervolgens afgeteld naar de nummer één: de Tune of the Year. 

- Advertisement -

De jaarlijkse verkiezing leverde al een indrukwekkende lijst met winnaars op. Monumenten als ‘Southern Sun’, ‘As the rush comes’, ‘We control the sunlight’ en ‘Concrete Angel’ pakten de prijs al eerder. En ook dit jaar is er weer genoeg moois om uit te kiezen. Mijn persoonlijke top 5 van 2020: 

  1. Aly & Fila feat. Plumb – Somebody loves you
  2. Allure feat. Julie Thompson ‎– Somewhere Inside (Bogdan Vix & Claudiu Adam Remix) 
  3. Gareth Emery – Welcome to your life
  4. Joel Hirsch – Pieces 
  5. Solarstone – Seven cities (Tom Staar-remix)

Stemmen kan nog tot 20 december op vote.astateoftrance.com. Op 24 december vindt van 18.00 tot 22.00 (CET) de uitzending plaats en maakt Armin van Buuren de Tune of the Year bekend.


Online Masterclass Psy-Trance

Vanaf 10 december

CineTrance, een label dat met name sample packs en soundbanks op de markt brengt en zich daarbij richt op het genre psy-trance, biedt vanaf 10 december een online masterclass aan. In 23 video’s verdeeld over 10 hoofdstukken leer je hoe je met Ableton Live 10 vanaf begin tot einde een psy-trance-nummer creëert. 

Docent van dienst is Yahel Chabs. Hij is een Franse psy-trance producer die sinds 2003 actief is in de muziekbusiness. Hij runde een tweetal online platenwinkels en startte vorig jaar het label CineTrance. Daarop heeft hij naast de sample packs inmiddels een aantal remixen uitgebracht van klassiekers zoals ‘Cafe Del Mar’ van Energy 52 en ‘1998’ van Binary Finary. Beide nummers vind je hier. Maar hij componeert ook zijn eigen muziek. 

De kennis die Chabs tijdens het produceren heeft opgedaan deelt hij nu in deze masterclass. In de eerste les praat hij je bij over de geschiedenis van het genre. Daarna begint het musiceren met een jamsessie. Gedurende de lessen krijg je vervolgens steeds meer tools om je eigen stijl te ontwikkelen. Het doel: het maken van je eigen ‘signature’ psy-trance plaat. 

De masterclass is toegankelijk voor 100 deelnemers, kost €99,00 en is te koop op de website van CineTrance. Voor dat bedrag krijg je levenslang toegang tot de instructievideo’s. Benieuwd welke onderwerpen allemaal aan bod komen? De volledige inhoud van de masterclass vind je hier.


Luistertip: Vocal Trance Gems – Best of 2020

Verzamelalbum, Amsterdam Trance Records, 13 november

Al vanaf het eerste moment dat ik deze rubriek mocht verzorgen, kom ik voor mijn favoriete muziek toch heel vaak uit bij Amsterdam Trance Records. De platen die op dat label uitkomen weten mij vrijwel altijd te raken met hun sterke combinatie van vrouwelijke vocalen en licht melancholische melodielijnen.

Het is dan ook niet zo gek dat ik héél erg blij wordt van deze compilatie. Het album kwam afgelopen maand uit en bevat ongeveer alles dat mij de afgelopen periode kippenvel bezorgde. Van elk liedje is in de compilatie zowel de ‘radio’-versie als de extended remix beschikbaar. Je hebt van elk nummer dus in ieder geval twee keer plezier én je bent zo vier uur verder.

Het album luister je onder andere op Spotify, maar ook op YouTube is het beschikbaar.


Extra luistertip: i_o – Castles in the sky

Armada Music, 20 november

Afgelopen dinsdag kwam het trieste nieuws naar buiten Garrett Lockhart, beter bekend als i_o, op 30-jarige leeftijd is overleden. De DJ/producer maakte naam met zijn donkere techno- en acid rave-sound die hij naar de Amerikaanse podia wist te brengen. Hij bracht platen uit op Spinnin’ Deep en mau5trap maar zijn muziek was de laatste weken ook regelmatig te horen in A State of Trance.  

Op 20 november kwam namelijk zijn versie van Ian Van Dahl’s ‘Castles In The Sky‘ uit. Een nummer dat in de oorspronkelijke versie gemengde gevoelens oproept. Sommigen zien het als een echte klassieker, maar icoon Paul van Dyk liet zich destijds scherp uit over de Belgische dance-act: “Thanks to Ian Van Dahl, Lasgo, Flip ‘N’ Fill and DJ Sammy, a generation of kids has grown up thinking trance is the shittiest music since country and western.” 

Hoe dan ook, met zijn remix doet i_o, 20 jaar na het succes in de Europese hitlijsten, het liedje weer herleven. i_o liet hiermee ook een andere, meer melodische kant van zichzelf zien. Een geslaagde remix wat mij betreft en het zou een mooi eerbetoon zijn als hij hiermee straks de Beatport-lijst aanvoert.


Meer maandtips

Check ook de overige maandtips van onze Huisgenoten.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Erwin Herkelman
Enthousiast muziekblogger en tranceliefhebber. Bijzonder geïnteresseerd in de historie van de housemuziek. Leest graag boeken en kijkt documentaires. Wil jij dat Erwin verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe trance of house releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Bekijk de mini-docu ‘HOOP DOET RAVEN’: Hoe dealt de dance met corona?

De mini-documentaire 'HOOP DOET RAVEN' is nu te zien via This Is Our House (Facebook, YouTube en onderaan dit...

Is Dedicated To Hardstyle het schoolvoorbeeld van een dance community?

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance communities onder de loep...