maandag, december 4, 2023

House en techno in september 2022: deze highlights mag jij niet missen

-

Home » Features » Maandtips » House en techno in september 2022: deze highlights mag jij niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper Gout weet daarbij alles van (hard)techno én house. Hieronder zijn persoonlijke house & technotips in september 2022.

Eindstation 002

3 september – De Helling, Utrecht

Het bekt zo lekker, hè? Eindstation. Straight from the underground nu gewoon in de legaliteit. Het concept werkte en de organisatie maakt nu de stap naar een club. In De Helling in Utrecht staat dit weekend een mooi feest op het programma.

Bij Eindstation draait het om de muziek, maar vooral ook de bezoeker. Je moet het een beetje zien als het ‘de-klant-is-koning’-principe. Comrade Winston was er de vorige keer ook bij én het was vet. Dan is hij er nu weer bij. Lobster, alom geliefd in de Nederlandse scene? Ja, ook hij. Verder is talent van eigen bodem Noark erbij. Als klap op de vuurpijl? A.Morgan! De Britse DJ en producer maakt zijn debuut in de lage landen. Daar wil je bij zijn!

>>> Check het event hier!


Draaimolen Festival

8 (concertdag), 9 & 10 september (festivaldagen) – MOB Complex, Tilburg

Pas twee keer bezocht ik een event van Draaimolen en aan beide keren heb ik prachtige herinneringen. Zoals mijn eerste keer, toen ik dwalend door het bos werd betoverd door de b2b-masterclass van Objekt en DJ Stingray. Of vorig jaar, toen het ein-de-lijk weer mocht en de laatste twee uur vanwege de regen niet door konden gaan. Man, wat heb ik toen gehuild…

Dit jaar is er hopelijk geen reden om te huilen, behalve van geluk. Draaimolen is back in business. Zelf ben ik er de zaterdag de hele dag (+ een after, wie host hem?), maar ik tip ook voor de vrijdag wat moois.

Kickstart je weekend op vrijdag met de immer verrassende D.Dan! Schud alle stress van de werkweek van je af door onder te dompelen in snelle synths, rollende kicks en trancy breaks. Op die manier ben je meteen voorbereid op alles wat er nog gaat komen. Het is in tempo een stapje terug, maar na de workout bij D.Dan kun je boven jezelf uitstijgen bij Younger Rebinds. Die naam lijkt onbekend, maar niets is minder waar. Younger Rebinds is gewoon Benny Rodrigues. Zelden treed hij op onder dit alias, maar na zijn vette closing van vorig jaar wist Draaimolen het zeker: Wij willen Younger Rebinds. Dat is gelukt.

Voor de zaterdag tip ik twee acts waar je mij sowieso linksvoor of in een boom gaat vinden. Op de Some Planet-stage, gehost door Blawan, weet ik niet zo goed wat ik moet verwachten bij Peder Mannerfelt’s liveset. De Zweedse artiest is super veelzijdig. Ik ken zijn DJ-sets, ik ken zijn producties… Een liveset heb ik van hem nog niet gezien. Wat ik wel weet, is dat Mannerfelt kwaliteit is. Hij maakt doorgaans zintuigprikkelende techno die je verbouwereerd achterlaat. Zeker de moeite waard, dus. Tip twee is mijn afsluiter: Laurent Garnier. Wat kan ik zeggen? Deze pionier is al meer dan twintig jaar actief op het hoogste niveau. Laten we hopen dat zijn closing het bos van Draaimolen nog magischer doet voelen.

>>> Check het event hier!


Maschine 14

10 september – Effenaar, Eindhoven

Techno in Eindhoven; daar word ik blij van. Toegegeven, mijn eerste technostapjes zette ik in Amsterdam, maar mijn tweede technothuis is toch altijd Eindhoven geweest. Eén van de mooie concepten uit Eindje, is Maschine van Sander Chan. Voor deze editie heeft hij één van mijn persoonlijke favorieten uitgenodigd: Cravo. De Portugese groove baas weet steengoed hoe hij een dansvloer op moet zwepen. Dat gaat hij binnenkort dan ook bewijzen tijdens zijn Eindhovense debuut. Misschien een goede voor Eindhovenaren die nog een leuke after zoeken na Draaimolen?

>>> Check het event hier!


ADD All Night Long

17 september – BASIS, Utrecht

In de categorie: die zag ik niet aankomen! Het is echt een hele tijd geleden dat deze verzameling aan artiesten samen op de line-up staan. Alledrie hebben zich de afgelopen tijd gefocust op hun solo carrières. Dat gaat super lekker, maar de drie lijken elkaar gemist te hebben. Dat snap ik wel. Met drie hardware-nerds urenlang jammen op ontelbaar veel synths, sequencers en drumcomputers. Als je muzikant bent, is er geen beter gevoel.

Om de terugkeer te vieren, daalt het trio af naar het Utrechtse BASIS. Daar kun je de hele nacht — dus van begin tot eind en misschien zelfs langer — genieten van de crème-de-la-crème van de live improv techno. Zelf heb ik het trio twee keer gezien en beide keren was het bizar. Als je je tijdens deze avond verveelt, moet je bij jezelf ten rade gaan of techno wel écht jouw ding is.

>>> Check het event hier!


Meer maandtips?

Benieuwd naar de andere onmisbare highlights voor september 2022? Check dan alle Maandtips!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...