House en techno in oktober: De maandtips van Casper Gout

-

Home » Features » Maandtips » House en techno in oktober: De maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Huisgenoot Casper Gout geeft deze maand voor het eerst zijn persoonlijke tips op het gebied van house en techno. Hij lost Mark van Bergen af, die de rubriek zo’n 6 jaar lang verzorgde. Hieronder Caspers aanbevelingen voor oktober 2021, met daarin veel ADE!

Nachtcollege Tilburg

Vrijdag 1 oktober, 013 Tilburg

Het is bizar om te bedenken dat deze editie pas de eerste Nachtcollege van 2021 gaat worden, maar het is echt zo. De technokaravaan uit Utrecht gaat nu er eindelijk weer gefeest mag worden gewoon verder met waar ze voor de drooglegging mee bezig waren: het slopen van zalen door heel Nederland.

Dat slopen gebeurt zoals altijd met een hele fijne groep namen, zowel nationaal als internationaal. Vooral onze havenstad Rotterdam is lekker gerepresent op de line-up. Powervrouw Cynthia Spiering en allround koning ROD brengen echte Rotterdamse rauwheid mee naar de 013. Zoals ze in Rotterdam zeggen: niet lullen, maar poetsen.

Ook is er grof geweld uit Duitsland. Klangkuenstler heeft de afgelopen jaren flinke naamsbekendheid opgebouwd met succesvolle vinylreleases op zijn eigen label Outworld. De stijl van de Duitser heeft iets weg van de snelle, harde techno uit de early 00’s, maar dan in een modern jasje. Mocht Klangkuenstler afsluiten, ben ik benieuwd met welke bijzondere closing track hij zijn set deze keer afsluit.

De ingrediënten voor een goede workout in de 013 zijn dus aanwezig. Wat nog ontbreekt? Een dikke lichtshow. Iets met lasers, wellicht? Uit ervaring weet ik dat dat bij Nachtcollege wel snor zit. Een goede start van de maand is hierbij gegarandeerd.

Check het event hier!


Vault Sessions ADE Weekender

16 + 17 oktober 2021

Een weekender van de Vault Sessions crew kan natuurlijk niet ontbreken tijdens ADE 2021. De Amsterdamse organisatie tovert Radion op de zaterdag en zondag om in een kolkende zee van doorgewinterde ravers.

Zelf ga ik de 16e richting Amsterdam om mezelf linksvoor kapot te dansen op de energieke grooves van Lobster en Stef Mendesidis. Ik kijk ook erg uit naar Inhalt Der Nacht. De veelzijdige Duitser kan overal op de timetable uit de voeten, dus ik ben benieuwd naar de inhoud van zijn set.

Als de vloer is schoongeveegd, begint het feestje de volgende dag gewoon opnieuw. Met het zweet nog van het plafond druppend, maken de goede vrienden Cleric en Stranger zich klaar voor een (op papier al uitdagende) back-to-backsessie. De Franse Lucass P uit de Molekül-stal maakt na een hele sterke podcast voor Vault ook klaar voor zijn debuut op Vault Sessions.

Voor wie zaterdag andere plannen heeft, raad ik aan hun vrije zondag te gebruiken om de Radion in te duiken voor een middag vol oldschool klappers en grooves. En voor wie zondag al bezet is, neem zaterdag een kijkje. Ik drink mijn bier koud en sta ongetwijfeld linksvoor, meet me there!

Check het event hier!


Speedy J presents STOOR live

16 oktober 2021

Net als een Vault weekender kunnen sommige legendes ook niet ontbreken tijdens ADE: Speedy J. De Rotterdamer bracht de afgelopen vooral door in zijn muziekkelder die rijkelijk gevuld is met de beste elektronische studio gear. Wat er uit die kelder voortkwam? STOOR.

Veel producers van elektronische muziek kwamen het afgelopen jaar al langs om urenlang te jammen met Speedy J. Dat concept verplaatst zich nu naar het podium van de Paradiso. Wat het concept zo mooi maakt, is dat het pure improvisatie is. Over de muziek is van tevoren niets afgesproken. Het blijft dus een verrassing hoe het samenspel van de artiesten gaat klinken.

>> Zie ook – ADE 2021: Geen conferentie, wel een festival (maar dan overdag)

Een andere reden voor mijn aanbeveling is het feit dat er ook een aantal videokunstenaars zijn aangesloten bij STOOR live. Karl Klomp heeft speciaal voor dit evenement de stage en een videodesign gemaakt, met als doel de grens tussen artiest en publiek te vervagen. Je wordt dus niet alleen gezegend met de meest verfijnde elektronica, maar ook een intense visuele ervaring die het plaatje compleet moet maken.

Speedy J staat er natuurlijk niet volledig alleen voor. Mr. Public Energy deelt de stage met Colin Benders, Lady Starlight, Surgeon en Steve Rachmad aka Sterac. Nogmaals, hoe het precies gaat klinken is nog volledig onbekend, maar gelukkig kennen we al deze hardwaretovenaars als individuele artiesten. Smullen geblazen, dus.

Check het event hier!


DGTL ADE

14 oktober 2021

In mijn eerste reeks maandtips over house en techno, voel ik mezelf verplicht om ook mijn elektronische liefde voor house mee te nemen. Sinds 2018 ben ik tot over mijn oren verliefd op techno, maar sommige exen kun je nooit vergeten. Op de eerste dag van de ADE programmering van DGTL vind je een romantische vertoning van de beste nationale en internationale house.

Dat DGTL weet hoe ze een line-up moeten samenstellen, weten we natuurlijk allemaal. Op hun festivals over de hele wereld vliegen de headliners je om de oren. Dat is tijdens ADE niet anders. DGTL start hun triple header op donderdag de 14e met de crème-de-la-crème van de house.

Voor wie nog nooit op het terrein van DGTL is geweest: ik probeer het voor je te beschrijven. Na een lekker kabbelend bootritje naar de NDSM-haven, loop je door het industriële havengebied van Amsterdam. Tussen het beton is er veel kleur. Graffiti, bloemetjes en iets wat je nog niet helemaal kan plaatsen. Je loopt een aantal stappen richting de grote NDSM-loods en je beseft je wat die kleuren zijn. Dat zijn de heerlijke vrolijke housebeats van DGTL.

Dat je die kleuren kan voelen, is niet zo gek. De immer vrolijke William Djoko staat kleuurijke housebeats te blazen, die je lichaam in extase brengen. Je wil meer en dat kan! Luuk van Dijk, Cinthie, Honey Dijon en de mannen van Disclosure komen ook nog aan de beurt. Allemaal hebben ze hetzelfde doel, daar op die eerste dag van DGTL. They’re going to burn the house down!

Check het event hier!


Meer house en techno

Zie voor meer content over house en techno de eerdere maandtips en de releaserubrieken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...