Dit najaar is het 30 jaar geleden dat housemuziek (en daarmee dance) doorbrak in Nederland. Dat wordt op het komende Amsterdam Dance Event onder meer gevierd met de release van een nieuw, internationaal boek van onze hoofdredacteur (dat je kunt winnen – zie onderaan). Aan de hand daarvan blikt This Is Our House in deze rubriek terug op de afgelopen decennia. Welke sleutelmomenten of -personen sprongen er het meest uit voor Zuid-Nederland? Deze week: de jaren ’00, waarin Tiësto uitgroeit tot de eerste internationale superster-dj.
door Mark Benthem
Dj’s die internationaal pole position in de hitlijsten staan en soloshows doen, boomende labels (Spinnin’) en stadionfeesten die de wereld over trekken (Sensation). In de ontwikkeling als leidende dancenatie maakt Nederland in het tijdperk van de 00’s de grootste stappen.
Het zijn vooral de eerste superster-dj’s die vanuit het kleine Nederland een grote naam maken. Als je vooral doet waar je van houdt én internationaal gefocust bent kan het hard gaan, bewijzen ze. En soms word je dan in één klap wereldberoemd.

Dat gold al voor Ferry Corsten, die als eerste Nederlander de trance op de wereldkaart zette. Maar nog meer voor zijn favoriete verkoper van destijds in de Rotterdamse platenzaak Bassic Beat, die hem mede aan zijn platen hielp. Tijs Verwest uit Breda, alias Tiësto.
Nadat hij (geregistreerd door camera’s van RTL) eindelijk zijn Nederlandse doorbraak had beleefd op Innercity, gaat het hard met de zo nuchtere Brabander. Hij wordt in 2002 de allereerste niet-Brit die de DJ Mag Top 100 aanvoert en scoort hit na hit in de Top 40 (bijzonder: met instrumentale club-bangers).
Logo
Hij is de eerste die zijn dj-naam in een logo giet. En heeft in 2003 ook de wereldwijde primeur met een soloshow in een stadion. Dat is Tiësto in Concert in het Gelredome (foto helemaal bovenaan dit artikel).
De spin-off van die show slaat echter alles. De Olympische Spelen van 2004 in Athene zal niet alleen de boeken in gaan als het toernooi waar Nederland 22 medailles in de wacht sleepte. Het is tevens het grootste moment – tot op heden – voor een dj.
Sterrenstatus
Tiësto wordt in het diepste geheim gevraagd om de muziek voor de atletenparade te maken en draaien. De Grieken wilden korte metten maken met het stoffige idee achter de ceremonie. Het was een uitzonderlijke kans die met beide handen werd aangegrepen, met alle gevolgen van dien.
Er kwam een droom uit en de reacties waren er niet minder om. Uiteindelijk keken er 3 miljard mensen naar de ceremonie uit zo’n 200 landen. Het gegeven dat een dj uit Nederland op zo’n podium met zo’n mediagekte stond was uniek.
Volg TIOH op Facebook:
De koek was daarmee nog niet op. 2004 was voor Tiësto een jaar met louter hoogtepunten. Op 20 mei 2004 werd de wereldberoemde DJ benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Volgens hemzelf een grote verrassing. En vooral niet de laatste onderscheiding.
Na deze koninklijke ridderorde en onder aanvoering van zijn nieuwe studioalbum ‘Just Be’, won hij in dat jaar awards als TMF Awards (3x), de Zilveren Harp en een MTV Award. De sterrenstatus werd alleen maar verder aangejaagd doordat Tiësto 3 jaar achtereen bovenaan de DJ Mag Top 100 stond.
De wereld ligt dan aan de voeten van de dj uit Breda. En nu nog steeds (zie hier ons interview met Tiësto van afgelopen jaar). Hij wordt met al zijn ervaring gezien als mentor, ‘dance-vader’ en vooral toonbeeld van de Nederlandse Dance industrie. Menig talent en opkomend artiest vindt in Tiësto een zeer gewaardeerd adviseur.
Bijvoorbeeld een kleine jongen uit Amstelveen, die tijdens de ceremonie in Athene voor de buis gekluisterd zit. Jaren later, als hij als Martin Garrix ook fenomenaal is doorgebroken, ziet Tiësto in hem ook een rijzende ster. Mede door zijn begeleiding in de rol als danceveteraan staat zijn pupil op dit moment op de troon (#1 van DJMAG). Hun plaat ‘The Only Way Is Up’ is een weerspiegeling van de ontwikkeling die Garrix door heeft gemaakt.
Als klap op de vuurpijl heeft deze 22-jarige dj inmiddels ook op iconische wijze ook op de Olympische (Winter)spelen mogen draaien. Martin Garrix tegen NU.nl: “Tijs inspireerde mij om te gaan doen wat ik nu doe. Nu ik onderdeel ben van de sluitingsceremonie, kan ik alleen maar hopen dat ik weer anderen kan inspireren.”
30 jaar Dutch Dance: win het boek!
Het boek ‘Dutch Dance – How The Netherlands Took the Lead in Electronic Music Culture’ verschijnt op 16 oktober bij MARY GO WILD. Bestellen (met korting) kan hier.
We geven bij iedere aflevering van deze serie ook een exemplaar weg. Winnen? Deel dan jouw herinnering aan het onderwerp in de comments onder de post op onze Facebook of Instagram, en tag de vriend(en) die erbij betrokken was of waren.