zaterdag, december 2, 2023

Mandala Festival: een échte frisse nieuwkomer in volle markt

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Mandala Festival: een échte frisse nieuwkomer in volle markt

Pioniersgeest loopt als een dikke rode draad door de omvangrijke geschiedenis van Extrema. Weinig andere evenement-organisatoren zijn in hun concept-(door)ontwikkeling zo vernieuwend als het bedrijf van Marcel Mingers uit Eindhoven. De nieuwste loot aan de boom heet Mandala Festival, en komt letterlijk voort uit de kinderfantasie. Het ‘creatieve weekend voor lieve mensen’ is een verwezenlijking door Marcel van een idee van dochter Julia, en maakt zijn debuut in het eerste weekend van juni. 

 

Woodstock in de mix met festivals als Boom (Portugal), Solar en Mundial. Dj’s, bandjes, theatermakers en andere kunstenaars. Volwassen bezoekers én kinderen. Elektronische muziek, performance-art, rock, yoga en speurtochten in het donker. Een natuurgebied als festivalterrein, waar je overal gedurende het weekend je tentje mag opzetten. En waar je in de supermarkt gewoon je eigen (biologische) hapje of drankje kunt halen.

De eerste echte indruk moet natuurlijk nog plaatsvinden op het evenement zelf, het eerste weekend van juni. Maar op papier, en in de bevlogen woorden van Marcel Mingers, moet je het ze meegeven: ondanks de overvolle festivalmarkt met tal van vergelijkbare concepten is Extrema erin geslaagd weer met iets compleets anders te komen. En nog betaalbaar ook: 50 euro voor een complete weekender (overnachting, muziek en entertainment) is zeldzaam.

Mandala Festival

Creatief weekend

Mandala wordt van vrijdag 3 tot en met maandag 6 juni een ‘creatief weekend’ voor jong en oud. Op een terrein waar letterlijk nog ruimte is voor natuurrust en –schoon. Want vakantiepark De Bergen, iets onder Nijmegen, telt een omvang van niet minder dan 100 hectare. “Bij de ingangen zetten we bolderkarren en fietsen neer, als je geen zin hebt om veel te lopen.”

Verder is het de bedoeling om lekker te gaan dwalen op Mandala. Niet met een timetable in de hand die je keuzestress rond grote namen bezorgt. Die headliners zijn er ook nauwelijks. En de mooie namen die er staan, worden niet in chocoladeletters uitgevent.

Tribes en creators

Er zijn ook niet echt stages, of area’s; Mandala draait om ‘tribes’. Creatieve dorpjes, die ieder gedurende het hele weekend bewoond worden door een aantal ‘creators’, artiesten of acts. Dertien van dat soort dorpjes zijn er, uitgewaaierd over het natuurgebied. Kunstenaars wonen er in hun eigen kleurrijke caravans, tentjes of campers.

Zo’n 100 creators zijn er in totaal op Mandala, samen goed voor zo’n 300 individuele artiesten. Op de festivalwebsite worden ze nader gepresenteerd. ‘Bekende’ namen zijn onder meer LadyBoyz (dj-collectief), El Tigre Blanco (theater) en – jawel, terug! – Supernatural (latin/funk/bossa-beats). Ze meldden zich bij Extrema na een oproep.

Onder hen ook nog een handvol pop-up acts, legt Marcel uit. “Artiesten die komen en weer gaan, dus niet het hele weekend blijven. Dat gaat van een concert van Jungle By Night tot een dj-set, tot een theatershow.” Zo’n optreden kan in een tribe zijn, maar net zo goed midden in het bos, op een open plek.

En ja, Extrema zou Extrema niet zijn als er niet een flinke hartslag aan elektronische beats zou zijn. In 4 van de tribes wordt (tech/deep) house en techno geprogrammeerd, bijvoorbeeld in de persoon van Arjuna Schiks en Nuno dos Santos.

Marcel Mingers

Mandala Festival: vrucht van kinderfantasie

De afgelopen jaren is een wildgroei aan (veelal identieke) festivalconcepten opgekomen, maar Mandala mag met recht een nieuwe nieuwkomer heten. Mundial in Tilburg komt misschien nog het dichtst in de buurt. Maar daar staat weinig techno en deep house geprogrammeerd. Extrema’s eigen Solar, dat met zijn creatieve basis ook dicht in de buurt komt, heeft dat wel, maar is minder geëngageerd en biedt juist weer minder ruimte aan bands.

Mandala festival komt letterlijk voort uit de kinderfantasie. Julia (6), de dochter van Marcel en zijn Noorse vriendin Lena, was 4 jaar oud toen ze bij paps aan kwam zetten met een kleurrijke tekening van een festivalterrein, inclusief podia en een parkeerterrein. ‘Mandala’ heette het, en het was een festival voor ‘lieve mensen’, legde Julia uit.

De anekdote staat helemaal aan het eind van het vorig jaar verschenen boek ‘Extrema – 20 Years of Love’, naar aanleiding van de 20e editie van vlaggenschip Extrema Outdoor. Marcel, die zelf ook als kind de basis legde voor zijn latere dromen, met creatieve kinderfeestjes, beloofde haar het te gaan realiseren.

Brainstorm met basisschoolkids

Waarvan nu akte. Extrema organiseerde een brainstorm met Julia en later ook met andere basisschoolkinderen uit de buurt van Nijmegen. “Het leuke is dat daar totaal andere ideeën uitkomen. Kinderen willen pizza eten op het water en suikerspin-kramen op een festival. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. We maken letterlijk kinderfantasieën waar.”

Er zit op deze manier verrassend veel menselijkheid in Mandala Festival, waar je cashless gaat betalen en bij de bar recyclebare hard cups krijgt. Want het evenement wordt afvalvrij.

“Het draait om kunst, bewustwording en een stuk spiritualiteit. Maar het moet wel fun blijven”, aldus Marcel. “We willen geen alternatief festival zijn. Geen hippie-holbewoners, maar een leuke, frisse mix van open minded mensen.”

Mandala FestHet terrein van Mandala: vakantiepark De Bergen in Wanroij, nabij Nijmegen. Foto Stephan Colen

Internationale aandacht voor Mandala Festival

Internationale aandacht trok Extrema de afgelopen weken met Mandala Festival, tot in Turkije en de VS. ‘4 Year old designs music festival, father makes it a reality’ kopte de grote dancewebsite YourEDM onlangs. Zelfs de grote Britse krant Daily Mail wijdde er onlangs een artikel aan.

Toch vindt Marcel het spannend, of het allemaal wel slaagt. “Solar telt ook veel creatievelingen, maar dat is overzichtelijker en wordt meer geregisseerd. Hier hebben we het eigenlijk helemaal vrij gelaten. We hebben alleen de tribes samengesteld, zodat in ieder dorp een mooie mix ontstaat.”

Aardig detail: aan Mandala Festival wordt met een groot team gewerkt, maar de creatieve leiding over de tribes en creators ligt mede bij Isis van der Wel, beter bekend als dj Isis. Marcel, die de Amsterdamse vroeger veelvuldig boekte voor de intieme Extrema-feesten op spannende locaties, haalde de laatste tijd het contact met haar aan.

“Met haar ervaring op onder andere Magneet festival is zij echt een aanwinst voor dit creatieve proces.” Isis kijkt overigens ook mee naar de muziekkeuzes.

En welke rol krijgt zijn dochter tijdens Mandala? “Het idee is om haar een soort gastvrouwtje te laten zijn. Zonder haar heel belangrijk te maken, zal ze rondlopen en praatjes maken met mensen. Vragen of ze het leuk vinden. Julia is super-empatisch, die rol past haar prima.”

 

Check de Facebook-pagina van Mandala voor meer info.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Extrema Noir: indrukwekkende line-up voor nieuwjaarsevent

Jeff Mills, Amelie Lens, Len Faki, Adam Beyer en een tiental andere artiesten sieren de line-up van Extrema Noir,...