dinsdag, februari 27, 2024

Marco V en Thomas Newson: apart naar top, nu samen showtime

-

Home » Genres » House » Marco V en Thomas Newson: apart naar top, nu samen showtime

Dj-duo’s genoeg onder de headliners, maar vader-zoon is een unicum. Nu Thomas Newson – geheel op eigen kracht – ook internationaal succesvol is geworden gaan vader Marco V en hij het avontuur aan. Vanuit Heeswijk-Dinther de wereld in, nu voor de gelegenheid samen. Zaterdag krijgen ze het grootste podium dat ze zich maar kunnen wensen, op Tomorrowland in Boom.

arco V en Thomas Newson in de studio
Marco V en Thomas Newson in de studio in Heeswijk Dinther. Foto: Van Assendelft

Als 9-jarig, in het wit gehuld ventje stond Thomas Newson (Tommy Verkuijlen) al eens in de Arena, toen zijn vader draaide op Sensation. En hoorde hij na overige weekends thuis jarenlang al die overzeese avonturen aan.

Toch had jonge Tommy, anders dan jongere broer Jaimy, zelf niet echt veel met dance. Gamen en voetballen was meer zijn ding. En pa liet het wel uit zijn hoofd om te sturen – althans qua interesses of beroep.

Marco V: ‘niet gepusht’

“Ik heb hem altijd vrij gelaten”, zegt Marco V (Verkuijlen, 48) aan de keukentafel in Heeswijk-Dinther. Naast hem Tommy (21), tegenwoordig mondiaal bekend als dj/producer Thomas Newson. “Ik heb er een hekel aan als ouders hun kind pushen. Zeker op ons werkgebied willen BN’ers of hun kinderen tegenwoordig allemaal dj worden.”

Des te groter is de verrassing als Tommy – dan 16 – zich met zijn laptop meldt bij de mengtafel van Marco en diens vaste productiepartner Benjamin Kuijten (alias dj/producer Benjamin Bates). En allerlei indrukwekkend materiaal uit het apparaat tovert. In stilte is de toch al bedeesde Tommy met Jaimy aan het ‘pielen’ geslagen. Marco: “Ik wist dat al wel een tijdje en had al wel eens wat gehoord, maar waar hij toen mee kwam, stak meteen zo ver boven het maaiveld uit.”

Tommy wil direct naar een label stappen, maar volgt het advies van zijn vader om eerst nog in de luwte verder te sleutelen. Begin 2013 is hij niet meer te houden en gaat het ook ineens heel hard. Thomas Newson breekt door met tracks als ‘Pallaroid’, tekent bij boekingsbureau Anna Agency (in de stal bij Hardwell én zijn vader) en wordt veelvuldig geboekt. Zo timide als hij overkomt aan de keukentafel in zijn dorp, zo vurig en energiek – soms staand op de dj-tafel – knalt hij zijn tracks eruit op de grootste feesten en festivals over de hele wereld.

EDM explodeerde

Toch wist vrijwel niemand tot voor kort uit welke nest Tommy komt. Marco: “Net als Jaimy heb ik hem niet geholpen, behalve met wat adviezen. En mijn naam heb ik er helemaal buiten gehouden.” Tommy: “Ik moest het echt op eigen kracht doen. Ik had wel het moment mee. Ik bracht mijn muziek uit toen de EDM, de stijl waar ik in opereer, wereldwijd echt begon te exploderen.”

Met zijn opleiding Media & Event Management aan het Sint Lucas in Eindhoven is hij inmiddels gestopt. Marco: “En ja, dan scheelt het dat je zo’n vader hebt: ik was het volkomen eens met dat besluit.” Kleine bekentenis wel van zoonlief: “Ik liep de kantjes er voorheen al af hoor, op school. Soms pakte ik de eerste bus terug om op mijn kamer muziek te gaan maken.”

Tommy weet niet beter, vader vindt het soms ‘bizar’ om te beseffen hoezeer het werkveld in zo’n korte tijdsspanne compleet veranderd is. Hijzelf begon – net als vrijwel alle collega’s van zijn generatie – als dj in de eigen streek. Weekend na weekend platen van anderen draaien in clubs als de Danssalon in Eindhoven, waar hij in de jaren negentig doorbrak. Produceren begon toen pas. Eerst in een studio achter zijn ouderlijk huis, nu in een volledig geïsoleerde ‘bunker’ onder zijn eigen woning.

 Marco V – dan nog met haar – in zijn residency de Danssalon in Eindhoven, eind jaren ’90. 

Tommy daarentegen had al een plaat uit op het moment dat hij zijn eerste optreden gaf, in – what’s in a name – Frappant in Berlicum. Voor zijn tracks is hij niet aan huis gebonden, hij maakt ze op zijn laptop. Net zo gemakkelijk in een hotel of vliegtuig. “Ik heb geen hele studio nodig.”

Nu gaan ze dus samen het avontuur aan. Met optredens in meerdere landen en een aantal tracks. Marco: “Nu kan het, we hebben elkaar al lang niet meer nodig. En de kans is te uniek om te laten liggen.”

Met z’n tweeën klinken we nog gevarieerder

Vorig jaar deden ze al een ‘back to back’-optreden op Ibiza en maakten ze een track, ‘Jaguar’. Dat smaakt naar meer. Wat ze toevoegen aan elkaar? Marco: “We liggen dicht bij elkaar qua stijl: beiden houden we van energieke muziek met melodie en een groove. Maar we hebben ieder ons eigen accent. Tommy heeft meer invloeden van de zogenaamde big room house. Dus met z’n tweeën klinken we nog gevarieerder.”

Thomas Newson en Marco V

Marco heeft zijn thuisbasis altijd al gekoesterd, hoe veel en ver hij ook reisde. “Anders dan veel andere jongens ben ik nooit blijven plakken in het buitenland. Bij mij was het altijd: de laatste vlucht er uit, de eerste er weer in.” Tommy: “Op woensdagmiddag gingen we altijd zwemmen of naar de Efteling.” Marco: “Ik denk dat ik mijn kids vaker kon zien dan de gemiddelde kantoormedewerker.”

Vijftien jaar stuiterde hij door de tijdzones, de laatste jaren heeft hij er bewust voor gekozen om het qua optredens dichter bij huis te houden. “Maar wie weet wat er gebeurt door dit avontuur, ik sluit niks uit.”

Tomorrowland Brasil

Zoonlief trekt nog vers de wijde wereld in. Hij was onlangs op Tomorrowland in Brazilië (‘fantastisch’) en draaide in april – als eerste internationale dj – in Myanmar. Een ongelooflijke ervaring. “Dat was op een festival ter ere van het boeddhistische nieuwjaar. Iedereen maakt elkaar dan nat met water, ook op straat. Kan natuurlijk ook, bij dertig graden. Op het festival werd die lijn doorgetrokken. Stonden er grote douchekoppen op het publiek gericht.”

Toch blijft ook hij Heeswijk-Dinther koesteren. Voorlopig is hij er niet zo maar weg. “In een uurtje ben ik op Schiphol. En ik heb hier alles.”

Marco V en Thomas Newson draaien zaterdag samen op Tomorrowland in Boom (B) en op 1 augustus op Dance Valley in Spaarnwoude.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Tinlicker

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

21×2021: het jaar van Cellini

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...