Op zaterdag 27 maart was het zover: Masters of Hardcore VR Live Experience. De eerste grote virtual reality-experience binnen de hard dance. Uitgezonden op het platform PYTHIAN en gecreëerd door Art of Dance en VRROOM. Onze redacteur Joes Maas zette zijn Oculus-VR-bril op, dompelde zich onder in het virtuele MOH, en genoot met volle teugen.
De voorpret van Masters of Hardcore VR Live Experience was al dik in orde. Het platform PYTHIAN was sinds 15 maart toegankelijk, en zo kon je al op verkenning gaan en genieten van verschillende shows.
In de grote, donkere zaal, waar je terecht kwam als je PYTHIAN opstartte, stond het Masters of Hardcore-logo centraal, dat als poort diende naar het bekende Vikingsschip. Hier omheen waren portals te vinden die je zaterdag naar verschillende shows zouden loodsen.
Zelf aan de knoppen van de show
In totaal waren er 4 kamers waar shows werden uitgezonden: Warface presents Live for This, Supremacy, Masters of Hardcore en Dominator. Elke kamer beschikte over een eigen lichtpaneel waarmee je zelf de show vorm kon geven. Zelf was ik vóór het echte evenement al regelmatig in deze kamers te vinden, vooral in de Supremacy ruimte, om aan de knoppen te zitten en de led’s en rookmachines te bedienen.
Verder was er vooraf ook de optie om je eigen shirt te kiezen voor het evenement. Zo waren er shirts van PYTHIAN, Miss K8, Dj Mad Dog, DRS en Angerfist. Om het helemaal af te maken was zelfs aan een spiegel gedacht waarin je je eigen VR-avatar met het desbetreffende shirt kon zien. Heel gave kleine details waardoor ik me prima vermaakte in de wachtruimte.
>> Zie ook onze voorpublicatie: Masters Of Hardcore trekt livestreams naar een hoger niveau met VR Experience

Vikingschip
Tijdens het wachten zag je de ruimte zaterdagavond ook steeds voller raken. Iedereen stond al letterlijk te springen, terwijl een timer aftelde tot de klok van 20:00 uur (foto boven).
Een enorme kick om na zo lange tijd weer eens ‘omringd’ te zijn door partypeople, al is het virtueel. Om me heen in de wachtruimte zag ik een enorme groep enthousiaste avatars uit alle windstreken, aan de vele talen te horen. Er waren ook verschillende manieren om met elkaar te communiceren. Zo kon je naar elkaar zwaaien, met elkaar praten en zelfs vuurballen naar elkaar afschieten.
Om 20:00 stipt liep ik door het Masters of Hardcore-logo naar de eerste stage toe, het Vikingschip. Van te voren was deze ook al te bewonderen, maar het gaf me toch weer opnieuw kippenvel. Rondom de stage waren andere Vikingschippen te bezichtigen, in combinatie met een zonsondergang zorgde dit voor een uiterst mooi uitzicht (foto onder).
Aan het hoofd van het schip was Miss K8 te vinden, de eerste act van de avond. Miss K8 begon meteen erg hard en zette een zeer dikke set neer. Samen met de vele lasers en zonsondergang zorgde dit voor prachtige ervaring en beloofde dit veel voor de rest van de avond. Na een kwartier kwam je automatisch terecht bij de andere stage, hier zou Dj Mad Dog een heerlijke set neerzetten.

DJ Mad Dog
Voor de tweede act kwam ik terecht op een donker, afgelegen strand en was ik vooral verbaasd waar de show was. Toen ik achter me keek zag ik op een berg het grote Masters of Hardcore-logo met rode ogen op de zee schijnen. Onderaan deze berg zag ik tussen de stenen blauwe lasers opvallen. Nadat ik de lasers volgde kwam ik op een haven/binnenplaats terecht. De gehele haven werd belicht door ontzettend veel lasers, wat er ook voor zorgde dat dit uiteindelijk mijn favoriete stage was. In de haven was het publiek opgedeeld in twee groepen, om aan de andere kant van de haven zo’n grote groep los te zien gaan was echt een ontzettend gaaf beeld en zorgde voor een geweldige sfeer.
DJ Mad Dog begon zijn set met een van zijn nieuwste releases: ‘What Is Hardcore?’. Dit nummer is op zichzelf al een van de allerbeste hardcorenummers uit 2021, samen met de unieke show bracht het de nodige euforie tijdens deze act. Dj Mad Dog heeft in zijn set van 15 minuten perfect weten te verklaren wat hardcore is. Zijn buitengewoon harde kicks en duistere melodielijnen in combinatie met deze abnormaal gave show zijn een uitmuntend voorbeeld van hoe hardcore hoort te zijn.

DRS
DRS mocht als derde een kwartier beuken, dat is ook aan hem wel uitbesteed. Opnieuw kwam ik zo weer bij een andere stage terecht, dit keer ergens afgelegen in een donker bos. Na een korte wandeling door dat bos had ik de stage gevonden, gelegen bij een poort van een groot kasteel.
In het midden van deze stage mocht DRS zijn kunsten laten zien en ook hij begon meteen erg hard. Junot, oftewel DRS, draaide een heerlijke uptempo set met lekkere harde kicks. De laatste tijd is er veel kritiek op de huidige uptempo met de zogeheten ‘piepkicks’, gelukkig bewees DRS maar weer dat er voor een harde uptempo set helemaal geen piepkicks nodig zijn. Vooral over zijn afsluitplaat ben ik enthousiast, hij sloot af op een lekker hoog tempo. Dit deed hij met een remix die hij maakt van Zanzibar – ‘Horror On Mind’, een echte DRS-klassieker.
Ook tijdens deze set zag ik weer kleine details voorbij komen waar ik zeer enthousiast over was. Zo zag je bijvoorbeeld in de lasershow boven DRS’ stage vogels rondvliegen.

Angerfist
Voor de 4e een tevens laatste act van de avond mocht hardcorelegende Angerfist laten zien wat hij in huis had. Dit deed hij vanuit de binnenplaats van een kasteel. Maar eerst was het een hele opgave om dat kasteel te vinden. Ik moest eerst de uitweg uit een doolhof vinden. Het doolhof vond ik echt een mooie toevoeging, je hoorde er vaag op de achtergrond al muziek, de bassen dreunden lekker door. De moeilijkheidsgraad hadden ze wel iets mogen verlagen, ik was bijna 2 minuten bezig met het zoeken van de uitgang. Normaal niet zo lang, maar wel bij een set van 15 minuten.
De stage zag er opnieuw weer erg vet uit, dit keer kon je ook omhoog via een trap waardoor je een mooi uitzicht had over het publiek. Op de set was niks aan te merken, hij draaide een prachtige, typische Angerfist-set. Ook draaide hij veel nummers die passen in de ‘oude’ Angerfist-stijl, persoonlijk vond ik deze beter dan zijn nieuwere nummers. Al met al zette Angerfist een prima set neer en bewees hij weer waarom hij de hoogst geklasseerde hardcore-artiest is binnen de DJ FACT Top 100. Het einde van deze set, en het einde van de show, werd gepast afgesloten met het nodige vuurwerk. Wat ook meteen het einde van deze Masters Of Hardcore VR Live Experience betekende.
Art of Dance en VRROOM hebben een unieke ervaring gecreëerd

Unieke ervaring van Masters Of Hardcore
Art of Dance en VRROOM hebben een unieke ervaring gecreëerd en ik heb dan ook van elk moment genoten, met de set/show van DJ Mad Dog als persoonlijk hoogtepunt. Minpunt, naar mijn mening, was de tijdsduur (1 uur). Van tevoren was dit natuurlijk al wel aangekondigd, maar tijdens de ervaring zelf vloog dat uur zo voorbij. Toch is een entreeprijs van 20,- euro voor deze unieke ervaring een reële, vooral omdat dit de eerste VR-experience was binnen de hard dance-scene. Al hoop ik in de toekomst dat je voor hetzelfde bedrag een show van ongeveer 2 á 3 uur kunt verwachten.
De VR-beleving van Masters Of Hardcore ligt wel degelijk dichter bij het échte feesten dan een reguliere stream. Maar zoals Art of Dance al aangaf is dit gelukkig geen vervanging voor fysieke evenementen.