zaterdag, september 30, 2023

BEELDBEPALERS #2: Max Kneefel

-

Home » Uncategorized » BEELDBEPALERS #2: Max Kneefel

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere events. En met al die foto’s en video’s is extra lang nagenieten van al die eyecandy’s verzekerd. Opvallend: het zuiden levert niet alleen relatief veel headliner-dj’s, maar ook veel topfotografen. Our House portretteert daarom de toppers van áchter de lens. We vroegen ze over hun passie en stijl en lieten ze hun 10 favoriete foto’s so far kiezen. In deel 2: Max Kneefel. “Het is wachten op de momenten die je wil hebben: plezier, lachen, mensen die los gaan.”

 

Max Kneefel

Leeftijd: 23
Woonplaats: Bladel
Fotografeert sinds: 2011
Opdrachtgevers: o.a. Extrema, Puinhoop Kollektiv, ID&T, Biki90, FeestDjRuud, EA Events, Inside-Out Events
Online: website | Facebook | Instagram

Maxkneefel_010
Activiteit op Solar Weekend. Mijn eerste keer fotograferen op een echt festival. Vind dit dan weer een mooi voorbeeld dat er meer is dan alleen grote stages en confetti en om daar creatief mee om te gaan qua techniek, de beweging van de mensen en de rest wat scherp is. Het mag van mij sowieso soms meer arty farty zijn dan alleen maar party.

 

Hoe omschrijf je je stijl?
“Ja, laten we beginnen met de moeilijkste vraag. Of in ieder geval: één van de velen… Maar als ik er goed over nadenk dan speel ik veel met de compositie van mijn onderwerp, dus waar ik het positioneer. Ik denk dat je ook een eigen stijl hebt gecreëerd wanneer bekenden van je vertellen dat ze mijn foto’s eruit kunnen pikken wanneer ze in een album staan met andere foto’s.”

“Naast alleen compositie probeer ik ook door middel van onscherpte en scherpte wat meer lagen in de foto te brengen, wat meer inhoud. Dat je dus ook kan zien wat de omgeving doet met het onderwerp of om in een foto uit te leggen in wat voor sfeer het onderwerp zich begeeft.”

Max Kneefel
Foto van de heren van Puinhoop Kollektiv. Bij hen heb ik ooit mijn allereerste feestje gefotografeerd. Mede dankzij hen kom ik op de tofste festivals, zoals hier WiSH Outdoor 2015.

 

Waar streef je naar tijdens een event/shoot?
“Je streeft natuurlijk naar de moneyshots, die foto’s vol met confetti, lasers, vuurwerk, tof licht. Die doen het altijd goed.”

“Maar tijdens een festival moet ik altijd het eerste uurtje er even inkomen, m’n draai vinden. Totdat je ineens een shot maakt waarvan je denkt: dit is er weer eentje! Ik ben meestal overdag naar zo’n moment op zoek. Mensen die lekker bezig zijn bij activiteiten tijdens het festival. Op een evenement als Solar werkt dat altijd wel, daar is zoveel te doen.”

Maxkneefel_003
Boys Noize, erg vet optreden! Dat vind ik ook wel belangrijk en dat blijft dan hangen met dit ‘portret’.

 

Hoe maak je het verschil?
“Volgens mij kom ik dan een beetje terug op mijn eigen stijl, anders zou ik ook geen eigen stijl hebben misschien. Volgens mij maak ik het verschil door juist op zoek te gaan naar de momenten overdag waar er nog veel meer gebeurt dan bij een afsluitende show of zo.”

Maxkneefel_004
Solar Weekend, de schuimparty op de camping. Zegt meer dan genoeg, lijkt me.

 

Hoe is het verloop van jouw dag op een dancefestival?
“Van het begin tot eind? Koffer inpakken met alle camera’s, lenzen, geheugenkaarten, batterijen. Dat moet ik dan zeker nog 3 of soms wel 5 keer checken. Je weet dat alles erin zit maar je mag gewoon niets vergeten. Erg panisch word je ervan als je in de auto zit bijvoorbeeld.”

“Eenmaal bij je kantoor, de ruimte voor media en/of fotografen, is het even settelen. Aan de hand van een briefing weet je wat er moet gebeuren, maar die wordt nog wel eens even doorgesproken onder de fotografen. Ook wordt vaak doorgenomen wanneer er drops zijn. De tijden waarop je foto’s aflevert op kantoor voor de social media.”

“Dan ga je lekker fotograferen en kilometers maken, want je loopt wat af zo op een dagje. Richting het eind van de dag worden de plekken voor de eindshow besproken zodat alle mooie plekken bezet zijn met fotografen om dit vast te leggen.”

Maxkneefel_005
Sensation 2015. Mijn eerste keer. Dankzij deze opdracht heb ik nog meer kunnen doen voor ID&T. Dit was voor mij het pareltje van die avond.

 

Wat is de magie van event-fotografie?
“Voor mij is het puur wachten op momenten die gaan gebeuren en die ik wil hebben. Momenten van plezier, lach, mensen die helemaal los gaan.”

“Zo’n geluksmomentje, van een heel andere categorie, was van het Bacchus Wijnfestival, afgelopen juni. Op deze foto zie je bovenaan De vader van Horace Cohen en Horace zelf als klein kind. Daaronder dus Horace als vader met zijn kindje. Ik maakte deze foto van en stuurde deze hem toe, leuk dacht ik voor hem. Toen stuurde hij dit dus terug! Dat is ook wel weer de magie van fotografie.”

Maxkneefel_006
Bacchus Wijnfestival in Amsterdam. Zo’n leuk festival! Lekker chill, muziek de hele dag door. En wijn. Ik heb deze foto gekozen omdat ik het qua scherpte-diepte simpelweg erg tof vind, maar ook dat je ziet dat een event niet alleen om zon, feest, bier en muziek gaat.

 

Doe je er nog iets naast?
“Uhm, nope. Ja, vloggen dan. Eigenlijk er zit geen inhoud in, bijna niet. Ik maak iedere vrijdag een video met een knipoog naar echte vloggers. Die dus zoveel geld verdienen met het filmen van hun leven. En het wordt gek genoeg ook nog eens bekeken.”

“Door de feestjes kom je allemaal bekende mensen tegen: artiesten, acteurs en andere mensen van tv, die komen er dus ook in voor. Dat maakt het ook wel geinig, het moet eigenlijk iedere vrijdag dus een beetje grappig zijn, maar dat is wel lastig om die lijn te houden. En verder verdien ik er nul YoutubeMoney mee.”

Maxkneefel_007
Amsterdam Dance Event. Ook hier is het geen groot feest, maar gewoon lekker een intiem concertje van Falco Benz in de Mini Galerie tijdens een expo over album-art.
Maxkneefel_008
Ook ADE, tijdens een concert van David August in de Melkweg. Ik vind deze foto gewoon tof door het licht wat de compositie maakt. Ik houd wel van dat intieme.

 

Uit wie of wat haal je zelf inspiratie? 
“Er is niet een bepaald voorbeeld voor mij, er is niet één fotograaf of zo. Het zijn denk ik vaak de collega’s en vrienden waar je de foto’s van ziet van andere events, daar kun je wel wat mee.”

Max Kneefel

 

Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt meegemaakt op een event?
“Onder andere die foto van Horace Cohen (foto onder, red.). Maar het meest bijzondere foto was Typhoon vorig jaar op Solar Weekend (foto boven, red.). Zoveel energie, zoveel emotie in het gezicht, het standpunt van de foto waar anderen veel vragen over hadden en waar ik ook nog vraagtekens bij heb staan. Zulke momenten gaan zo snel dat je niet meer weet hoe je het hebt gemaakt.”

Horace Cohen door Max Kneefel

 

Ho Ho Ho 2e kerstdag 2015 Biki90
Ho Ho Ho feestje van Biki90 met Kerstmis. Ingeflitst, weinig scherpte, heerlijk sfeertje.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Het grote afscheidsinterview van Marcel Mingers (Extrema): ‘Solar en XO zullen doorleven’

Met zijn Extrema groeide Marcel Mingers uit tot een van de grondleggers van de Nederlandse dancecultuur. Nu, na 30...