vrijdag, februari 23, 2024

Meer dan alleen een aftermovie: de video’s van Mark Loonen

-

Home » Features » Meer dan alleen een aftermovie: de video’s van Mark Loonen

De hit Animals van Martin Garrix heeft inmiddels meer dan 675 miljoen views op Youtube. Sinds deze doorbraak van de jonge dj uit Amstelveen reist hij de hele wereld over. Maar niet alleen. In zijn kielzog wordt hij gevolgd door Mark Loonen, de 30-jarige filmmaker uit Breda. Loonen is verantwoordelijk voor de Animals clip en sindsdien zelf een rijzende ster binnen de dancewereld, maar dan met z’n video’s. Voor Our House selecteerde hij vijf favorieten tot nu toe.

Filmmaker Mark Loonen. Foto door: Thijs Bosma
Filmmaker Mark Loonen. Foto door: Thijs Bosma

Na zijn studie Communicatie en Multimediadesign kwam Loonen in de televisiewereld terecht waar hij bijna 5 jaar als cameraman op pad ging met verslaggevers voor voornamelijk sport -en nieuwsitems.

Tot zo’n vijf jaar geleden. Toen bedacht hij om met een vriend filmpjes te maken van de RAUW feesten van Joost van Bellen. “We gebruikten nog telefoons of een oude webcam”, vertelt Loonen. “Ze vonden het heel tof en ik mocht het ook op m’n eigen kanaal plaatsen, maar goed was het niet.”

Loonen probeerde zijn eerdere ervaring in de televisie toe te passen op de dj video’s. “Maar zo werkt het niet”, zegt hij. “Nieuwsitems maken is iets heel anders dan een feestende menigte filmen.” Hij besloot om meer ervaring op te doen op feesten en festivals en volgde de RAUW crew een jaar lang.

Tijdens de zomerfestivals kwam hij de Utrechtse dj Bart B More tegen. “Hij scoutte mij als eerst”, vertelt Loonen. “Bart vond het tof wat ik deed en vroeg of ik materiaal van hem wilde monteren. Dat heb ik gedaan en enige tijd later vroeg hij of ik mee ging naar Amerika.”

‘Nieuwsitems maken is iets heel anders dan een feestende menigte filmen’

Dat was de grote start. Loonen is in 2012 en 2013 mee op tour gegaan met Bart B More en legde alles vast. Nooit had hij van tevoren gedacht dat het zo zou lopen. “In mijn televisieperiode reisde ik al naar het buitenland, maar dacht niet dat dat naar dit niveau zou gaan. Toen ik begon was er wel markt voor, maar alleen in het hoge segment. Fedde le Grand was bijvoorbeeld een van de dj’s in die tijd die een cameraman meenam.”

MRK1 productiebedrijf

FinalKid die de Ultra video’s maakt en Robin Piree die Hardwell volgt, begonnen toen ook net op te komen. “Op een gegeven moment maakte zij grote stappen als filmmakers en toen heb ik ook besloten om met meer grote artiesten te gaan samenwerken in het commerciële segment.”

Nu is Mark Loonen niet meer het merk Mark Loonen. Dat is MRK1 (Mark One Media Group). Vrijwel alle producties, aftermovies en trailers komen nu voort uit dit productiebedrijf waarin hij samenwerkt met een team van producers, freelancers en stagiaires. Een overzicht van zijn favoriete vijf video’s tot nu toe:

Martin Garrix – Animals

Loonen: “Na een tijd Bart B More, Flexican, Don Diablo, Gregor Salto en nog een paar feesten te hebben geschoten, vroeg de huidige manager van Martijn of ik een video wilde maken voor Sander van Doorn en Spinnin’ Records. In eerste instantie wilde ik niet meteen voor één dj gaan werken dus heb ik gevraagd of ik meer verschillende video’s kon gaan maken. Dat ging goed en na een tijdje kwam de vraag of ik een videoclip wilde schieten voor Sander van Doorn of de toen nog onbekende Martin Garrix. Na het horen van Animals koos ik voor Martijn en dat bleek een goede keuze, want het was m’n allereerste videoclip die ik zelf regisseerde en daarna explodeerde het.”

Don’t Let Daddy Know – Hong Kong trailer

“Ik zat te twijfelen tussen deze en de Ziggodome video’s van DLDK in 2014 en 2015, maar uiteindelijk toch voor deze trailer gekozen, omdat we hier met modellen en personages heb gewerkt. Zo kon ik een eigen fictief beeldverhaal maken en de rollen helemaal zelf bedenken. Er zitten korte verhaallijntjes in en we hebben 3D animaties gewerkt. Met DLDK hebben we ook grote brandmatching en producties neergezet met zo’n 10 tot 15 man. En hoewel het vaker is gedaan natuurlijk laat je met fictie iets zien wat iemand nog nooit eerder heeft gezien. Heel anders dan een registratie van een feest waar je elke keer weer springende mensen voorbij ziet komen.”

Commercial Tag Heuer met Martin Garrix – #DontCrackUnderPressure

“Dit is een totaal andere richting, maar hier zou ik graag in verder willen. Van dit jaar is dit een van mijn belangrijkste video’s. Zo kan ik laten zien wat ik nog meer kan dan alleen feesten filmen. Bij de Hong Kong trailer van DLDK heb ik dat ook gedaan, maar dit is net een stapje verder.”

Martin Garrix – Forbidden Voices

“Dit is bijna twee jaar lang footage van Martijn in één video en een bedankje aan het tourleven. Het is de roadmap van Martijn toen hij nog kind was tot aan nu. De eerste beelden is het enige materiaal van z’n ouders. Alle grote momenten zitten erin zoals zijn eerste feesten, de Herman Brood Academie en de gigs op Ibiza. Er zit zoveel in. Je ziet de eerste interviews en hoe het zo’n hype is geworden.”

Instagram: Martin Garrix op ADE

Last week with @martingarrix ??? #amsterdam #martingarrix #edm #red #redcinema #r3d #shotonred

Een video die is geplaatst door MRK1 | Mark Loonen (@markloonen) op

“Sinds iets meer dan een jaar doe ik steeds meer met Instagram en omdat het allemaal in die 15 seconden valt vinden veel mensen het interessant. Ik deed het al toen je eigenlijk nog geen video’s kon plaatsen op Instagram. Via alternatieve manieren probeerde ik het toch en nu het wel mag zie je steeds meer gemonteerde video’s. Voor de exposure werkt dit nu het beste. Ook in deze video van ADE zie je dat alles in die 15 seconden zit. Dat vind ik vet.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...