dinsdag, oktober 3, 2023

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze melodic house hoogtepunten van 2021

-

Home » Features » Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze melodic house hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute melodic house hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog één keer de balans op binnen hun geliefde genre(s). Huisgids Peter deelt zijn favoriete events, albums, tracks, talenten en andere specials op het gebied van melodic house.  

Je bent (een of enkele van) onze 8 muzikale Huisgidsen inmiddels wel gaan kennen. Het hele jaar door serveren ze op TIOH.nl al hun favoriete releases uit de voorbije maand en de tips van de aankomende maand. Ze houden hun geliefde scene(s) voortdurend nauwkeurig in de gaten.

Nu 2021 erop zit, rijst de vraag: wat waren over het hele jaar gezien hun grootste hoogtepunten? Wie was volgens onze melodic house-Huisspecialist Peter Dijk het grootste aanstormende talent binnen het genre, en wat waren nog meer gedenkwaardige momenten? Je leest het hieronder. 

Laat in de comments op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Melodic house album van het jaar

Ross from Friends – Tread

Dit album stak er in 2021 wat mij betreft met met kop en schouders bovenuit. Melodieus, warm en kraakhelder geproduceerd. Waar veel andere tracks laag voor laag worden opgebouwd en afgepeld staat ‘Tread’ vol op zichzelf staande parels.  Hopelijk kunnen we de vertaling van de tracks naar naar een live optreden snel zien. Wat een album!

Melodic house track van het jaar

Robert Babicz – Sympathy

Robert Babicz bracht de afgelopen jaren tientallen releases en remixen uit. Afgelopen februari werd daar de EP ‘Sympathy’ via het platform Bandcamp stilletjes aan toegevoegd. Van de drie variaties springt de breaks-versie er nog steeds uit. Mooie gelaagde productie, melodieuze en diepe sound. Maar wie kiest voor verstilling kan vooruit met de ambient versie. Tracks die in alle opzichten perfect passen bij het afgelopen jaar.

Melodic house artiest van het jaar

Ben Böhmer

Als binnen korte tijd je debuutalbum meer dan 50 miljoen keer wordt gestreamd zijn de verwachtingen voor de opvolger hooggespannen. Het overkwam de 28-jarige Duitser Ben Böhmer en met zijn opvolger ‘Begin Again’ lost hij de verwachtingen meer dan in. De plaat staat vol met zijn kenmerkende melancholische tracks waarbij ook diverse gastrollen zijn weggelegd voor o.a. Gordi, lau.ra, PBSR en JONAH. Toch zijn de instrumentale tracks het meest indrukwekkend. 2021 was overduidelijk het jaar waarna niemand meer om Böhmer heen kan.

Melodic house talent van het jaar

Soela

Naast een release op het label Cincin van Fort Romeau levert Soela a.k.a. Eline Shorokhova een van de meest diepe en verstilde mixtapes voor XLR8 van het afgelopen jaar af. De mix start bijna als geluidscollage en opent zich langzaam maar zeker aan de luisteraar. Wie ervoor gaat zitten wordt beloond en getrakteerd op bloedmooie tracks. Ambient, minimal, deephouse, alle ingrediënten zijn aanwezig. Ik ben benieuwd wat de in Berlijn woonachtige Soela nog meer voor ons in petto heeft. 

Melodic house event van het jaar

Bunker Sessions (John Digweed)

De lastigste keuze om te maken dit jaar. Waar de meeste events niet doorgingen was er toch met regelmaat op zaterdagavond een bunkersessie vanuit de kelder van John Digweed (hier onze ode aan deze meester). Een enkele keer aangevuld met gastoptredens van o.a. Robert Babicz en Marc Romboy. Mooi om te zien dat luisteraars over de hele wereld elkaar wisten te vinden op deze momenten in de chat op Mixcloud live. Visueel was de livestream wellicht niet heel opwindend met alleen de handen van Digweed aan de knoppen (en af en toe met maskers uitgedoste dochters op de achtergrond). Maar muzikaal gezien werd het hele spectrum van ambient tot techno bestreken. Als je motto is dat de muziek voor zich moet spreken is dit de vorm die je kiest.

Melodic House hoogtepunten van 2021 - John Digweed Bunker Sessions 43 met Tara Brooks

Meer Melodic house hoogtepunten?

Bekijk al onze content over melodic house.

Laat in de comments op Facebook en Insta vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter Dijk
Peter Dijk
Verzamelaar pur sang sinds zijn kindertijd. Liefhebber van vele muziekstijlen, maar van elektronische in het bijzonder - en dan weer de diepe melodische house en techno voorop. Altijd op zoek naar de nieuwste releases. Wil jij dat Peter verslag komt doen van jou festival of evenement? Of heb jij nieuwe melodic house of techno releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...