vrijdag, december 8, 2023

Menno Solo – Winter Edition: Menno de Jong brengt ode aan trance

-

Home » 3-D Fest » Menno Solo – Winter Edition: Menno de Jong brengt ode aan trance

Als we het over trance hebben, dan is Menno de Jong misschien niet de eerste naam waar je aan denkt. Toch is de 33-jarige Brabander al jarenlang één van de grote namen in de underground trancescene. Al op 17-jarige leeftijd begon de oud-Eindhovenaar met draaien in kroegjes op het Stratumseind en in de Danssalon. Jaren later belandde hij bij Black Hole Recordings, het succesvolle trancelabel dat in 1997 door Tiësto werd opgericht. Inmiddels is Menno de Jong uitgegroeid tot hét gezicht van In Trance We Trust, dat nog altijd onderdeel is van Black Hole Recordings. Op 6 januari 2018 staat hij met een bijzondere wintereditie van Menno Solo in de WesterUnie in Amsterdam. We zochten hem op voor een interview. Speciaal voor This Is Our House stelde hij meteen 2 gastenlijst-plaatsen én een prijzenpakket ter beschikking (zie onderaan).

 

Menno de Jong is net terug uit de UK als we hem op een rustige donderdagmiddag treffen in Café Checkpoint Charlie in zijn huidige woonplaats Amsterdam. Met een twinkeling in zijn ogen blikt hij terug op het debuut van In Trance We Trust, in Boxxed Warehouse in Birmingham.

“Het was heel erg tof! Vanaf de eerste minuut was de sfeer meteen goed en het publiek was lekker divers. Er waren Engelsen, Ieren, Canadezen en er was zelfs een aantal Nederlanders speciaal over komen vliegen. De locatie was ook prima. Lekker industrieel, zelfs nog meer dan de Westerunie, waar we In Trance We Trust normaal gesproken altijd houden.”

Godskitchen

Menno de Jong was onderdeel van een dikke line-up met onder meer Adam Ellis, Sean Tyas en Allen Watts. “Het leuke was ook dat Boxxed Warehouse letterlijk om de hoek is van de club waar ik ooit mijn allereerste Engelse gig voor Godskitchen heb gehad. Dus dat bracht leuke herinneringen terug.”

Ik zag Tiësto draaien op het Stationsplein in Eindhoven en was meteen verkocht

Menno de Jong
© KSK Photography

Laten we bij het begin beginnen: je Brabantse roots.

“Ik ben inderdaad Brabander ja, ook al ben ik eigenlijk geboren in Noord-Holland. Mijn ouders komen uit de omgeving van Eindhoven/Valkenswaard. Toen ik nog vrij jong was zijn we als gezin weer terug verhuisd naar Brabant. Daar heb ik bijna mijn hele jeugd doorgebracht, met uitzondering van een paar jaartjes Berlijn. Voor mijn gevoel ben ik dus echt opgegroeid in Brabant.”

Hoe kwam je, eenmaal terug in Brabant, met dancemuziek in aanraking?

“Dat begon gewoon als luisteraar via de radio, toen ik een jaar of 7 was. In de tijd dat 2Unlimited populair was. Als jochie van 10 zag ik in Berlijn de Love Parade voorbijkomen en nadat we weer terug verhuisden naar Brabant begon trance echt door te breken in Nederland. Met Tiësto, Armin van Buuren, Ferry Corsten, dat soort namen. Ik zag Tiësto voor het eerst draaien met Koninginnedag op het Stationsplein in Eindhoven en toen was ik meteen verkocht. Ik schafte mijn eerste platenspelers aan en vroeg aan een vriend die dj was of hij me wilde leren hoe je moest draaien. Dat was in 2000 ongeveer.”

Menno de Jong

Draaide je in die tijd zelf ook in Brabantse clubs en discotheken?

“In het begin nog niet meteen, maar toen ik een jaar of 17 was draaide ik voor het eerst in kroegjes op het Stratumseind, zoals in de Backstreet. Op een gegeven moment mocht ik draaien op een schoolfeest in de Downunder, naast de Danssalon. De eigenaar vroeg me daarna of ik niet vaker wilde komen draaien. Zo is het een beetje begonnen.”

Toen Black Hole me vroeg voor ‘In Trance We Trust’ hoefde ik niet lang na te denken

“Ik ben eerst een hele tijd bij radio station XFM gaan draaien, dat in die periode erg populair werd door non-stop dancemuziek uit te zenden. Dat concept veranderde na een tijdje en ze waren op zoek naar gast-dj’s. Ik had toen al een wekelijkse radioshow – ‘Intuition’ – en die mocht ik bij XFM gaan uitzenden op de zaterdagavond. Dat werd XFM Presents: Intuition.”

“Een aantal jaar later heb ik een keer een demo opgestuurd naar Black Hole Recordings. Ze waren direct enthousiast en vroegen of ik de track wilde releasen op hun ‘In Trance We Trust’ label, wat altijd al mijn lievelingslabel was. Die plaat heette ‘Any Other Day’ en die heeft het heel erg goed gedaan. Op dat moment was Black Hole op zoek naar een nieuw gezicht om aan ‘In Trance We Trust’ te verbinden, dus toen ze mij vroegen als A&R manager hoefde ik daar niet lang over na te denken.”

© KSK Photography

 

Je staat bekend om je enorme drive, zowel qua releases als met de In Trance We Trust-festivals. 

“Ja, dat beeld klopt denk ik wel. Ik ben erg gedreven en wil altijd iets bijzonders neerzetten. Het is een heel proces geweest om het vernieuwde In Trance We Trustmerk te positioneren. We hebben het artwork opnieuw vormgegeven, social media-kanalen rondom het merk opgezet en zo zijn we verder gaan bouwen.”

“Er komen veel aanvragen binnen om In Trance We Trust in het buitenland te doen, maar ik wil er dan wel dezelfde sfeer neer kunnen zetten als die waar we in Nederland naar streven. Wat dat betreft leg ik de lat inderdaad behoorlijk hoog. We kunnen niet op alle aanvragen ingaan, het moet wel passen. Als een locatie bijvoorbeeld Jan des Bouvrie-achtig wit is, dan doen we het niet, of als we denken dat het geluid er niet optimaal is. Ik ben altijd op zoek naar locaties met een industriële, underground sfeer, waar toch ruimte is voor een uitstekende audiovisuele productie.”

Naast In Trance We Trust heb je ook al heel wat jaren je eigen succesvolle Menno Solo-concept. Op 6 januari sta je daarmee in de WesterUnie in Amsterdam, ditmaal met een speciale editie: ‘Menno Solo 2018 – Winter Edition with vinyl set’. Een lang gekoesterde droom die uitkomt?

“Het leek me altijd al gaaf om te doen, ja. Vorig jaar heb ik het 10-jarig bestaan van Menno Solo gevierd, 10 jaar na de eerste editie in Studio80 in Amsterdam. Maar de allereerste keer was eigenlijk een paar jaar daarvoor al, in de Backstreet op het Stratumseind. Dat zal ik niet snel vergeten, want het was midden in een sneeuwstorm. Bovendien had ik net mijn enkelbanden gescheurd. Mijn ouders hebben me er echt op krukken heen moeten brengen. In die tijd waren veel dj’s die al zo’n eigen show hadden – zoals Danny Tenaglia, Tiësto en Ferry Corsten – daar net weer mee gestopt.”

Vinyl

“Ik miste het concept van een langere opbouwende set, waarin je echt een verhaal kunt vertellen van progressive, tot psytrance en trance. Daarom leek het me heel tof om dat idee weer terug te brengen in de vorm van Menno Solo. Het is klein begonnen, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een groot evenement in de WesterUnie. Ik hou ook elke zomer een outdoor editie bij Beachclub Fuel in Bloemendaal en regelmatig een internationale editie, zoals in Los Angeles, Sydney en in Engeland.”

Je gaat in de WesterUnie afsluiten met een speciale vinyl set. Welke platen zullen we zeker voorbij horen komen?

“Ik ben opgegroeid met vinyl en dat geeft nog steeds een heel bijzonder en warm gevoel. Soms draai ik nog wel eens een vinyl-setje, zoals afgelopen zomer op Ibiza, want ik heb nog een aardige collectie.”

“Op Menno Solo ga ik de eerste vijf uur mijn sound van ‘nu’ laten horen. De laatste twee uur komen er vinyl-platen voorbij, die échte klassiekers zijn in de trancescene en platen waar ik zelf mooie herinneringen aan heb, zoals ‘Carte Blanche’ van Veracocha en ‘Silence’ van Delerium. Daarnaast zit ik te denken aan wat platen van Push en Airwave en tracks uit de Bonzai Records-periode. Het moet in ieder geval echt een ode aan trance worden, waarbij het de laatste twee uur helemaal los gaat!”


Menno Solo 2018 – Winter Edition

Zaterdag, 6 januari, WesterUnie Amsterdam. Meer informatie en overige tickets via de eventpagina.


Win! Menno de Jong geeft weg:

Wil jij samen met een vriend(in) gratis naar Menno de Jong en zijn ‘Menno Solo’? Doe dan mee aan de winactie op onze Facebookpagina. Er zijn 4 prijzen te winnen:

  • 2 guestlist plaatsen voor Menno Solo – Winter Edition op 6 januari in de Westerunie
  • 3dubbel cd In Trance We Trust 020
  • cd Best of 20 Years Black Hole Recordings
  • In Trance We Trust & Menno de Jong bracelets

Menno de Jong win-actie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Trance in januari: dit is de top 3 releases van Erwin Herkelman

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met verse muziek....

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze trance hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute trance hoogtepunten? In een serie 'Afters' maken de muzikale specialisten van TIOH nog...