woensdag, december 6, 2023

Michel de Hey: ‘Ik wil mezelf constant blijven vernieuwen’

-

Home » Biki90 » Michel de Hey: ‘Ik wil mezelf constant blijven vernieuwen’

Hij geldt onmiskenbaar als een van de boegbeelden van de Nederlandse house- en technoscene: Michel de Hey. De Rotterdammer draait inmiddels al bijna 30 jaar mee, maar is fanatieker dan ooit. Zo werkt hij veel samen met nieuw talent uit zijn Kweekvijver-concept en is hij druk met zijn HEY! clubavonden. Op vrijdag 5 mei staat Michel de Hey in het kader daarvan in Club Smederij in Tilburg, op uitnodiging van Qanvas. We spraken hem uitgebreid over zijn carrière en zijn verwachtingen voor die avond. “In clubs kun je vaak langere sets draaien en de clubbers meenemen op avontuur.”

 

door Thomas Keulemans

We ontmoeten hem in Amsterdam, aan de rand van een zonnige gracht. Om de hoek heeft Michel de Hey zijn studio, en sinds een paar jaar woont hij ook in de hoofdstad. Ondanks zijn Rotterdamse roots.

Zo lang als hij al meedraait (sinds eind jaren ’80), zo jeugdig komt hij nog altijd over. De tijd lijkt weinig vat op Michel de Hey te krijgen. Natuurlijk zijn er wat rimpeltjes opgedoken, maar de pretoogjes blinken nog evenzeer als toen en het jongensachtige gezicht is er nog steeds.

Hij is dan ook aan zijn zoveelste nieuwe jeugd begonnen, zo lijkt het. Begonnen in de (early) hardcore/rave als ‘Mac de Hey’, daarna pionierend met house en techno (hij draaide onder meer in de legendarische RoXY in Amsterdam), jarenlang resident in de Nighttown, present op de allereerste Dance Valleys. Enzovoort.

Diverse labels, talrijke eigen producties, samenwerkingen met nieuw talent. En nu al dik 10 jaar zijn HEY! avond, waarmee Michel de Hey vrijdag 5 mei aanmeert in Club Smederij in Tilburg. Dit op uitnodiging van Qanvas (Aus Berlin, Machinekamer).

HEY! Michel de Hey

Bevoorrecht

Ja, hij voelt zich bevoorrecht, dat hij aan de wieg stond van de zo succesvolle Hollandse house. “Mensen hebben daar echt een nostalgisch beeld bij inderdaad, omdat ik al zo lang meedraai. Het grappige is dat we ons in die tijd helemaal niet bewust waren van waar we mee bezig waren. Niemand wist dat het allemaal zó groot zou worden.”

“Als ik er nu op terugkijk, dan denk ik inderdaad wel eens van: wow, dat ik daar onderdeel van heb mogen uitmaken. Ik was niet zo visionair dat ik wist dat alles wat ik deed een bepaalde richting op ging. Ik wilde gewoon draaien en vond het geweldig als ik zo vaak mogelijk geboekt werd. Pas veel later besefte ik dat ik dingen heb meegemaakt die nu echt legendarisch zijn.”

Het ging ook allemaal zo snel, zegt hij. “Je kon niet even opzij stappen om bij alle gave dingen stil te staan. Bovendien leef ik sowieso heel erg in het nu. Omdat ik nog steeds heel veel toffe nieuwe dingen doe, zoals binnenkort een set van 10 uur bij Thuishaven. Daarnaast werk ik graag en veel met jonge mensen. Dat soort vernieuwing werkt inspirerend en houdt het uitdagend. Het is een van de redenen waarom ik er nog steeds ontzettend veel lol in heb.”

Michel de Hey

Je begon in de clubs, pas later volgden ook je eerste festivals. Heb je een voorkeur?

“Niet echt, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het draaien in clubs zie ik als een onderdeel van je ontwikkeling als dj. Zelf was ik ook een echte club-dj. Pas veel later, toen Dance Valley me vroeg op hun mainstage te komen draaien, ben ik de festivals gaan ontdekken.”

“Veel van de jonge dj’s stappen tegenwoordig in op festivalniveau. Gelukkig zijn er incidenteel nog steeds jongens die op clubniveau komen bovendrijven. Dat vind ik mooi.”

“Op festivals staan vaak zó veel dj’s tegelijkertijd, dat elke dj maar sets van 1,5 uur kan draaien. Als bezoeker mis je dan toch een beetje de verdieping. In clubs kun je vaak langere sets draaien en de clubbers meenemen op avontuur. Daarin kunnen clubs zich echt onderscheiden van festivals.”

In clubs kun je vaak langere sets draaien en de clubbers meenemen op avontuur

Je succesvolle HEY! avonden bestaan nu ruim 10 jaar. Hoe is dat concept tot stand gekomen?

“Tien jaar geleden draaide ik veel op festivals, ook samen met andere dj’s die ik waardeerde om hun creativiteit. Met een aantal van hen wilde ik graag vaker, en vooral langere sets draaien. Ik was benieuwd hoe je elementen als diepgang en avontuur op een eigen avond beter naar voren zou kunnen brengen. Mijn vaste avond in Nighttown had ik toen al niet meer en ik wilde toch ook wat vastigheid creëren.”

“Door middel van HEY! zijn we daar aardig in geslaagd, met jongens als Paul Kalkbrenner, Josh Wink en Benny Rodrigues uiteraard. Zo heeft HEY! zich door de jaren heen mooi ontwikkeld en er komt een heel prettig publiek op af. Bovendien komen we via HEY! in veel verschillende vette clubs, zoals Toffler in Rotterdam, Thuishaven in Amsterdam en nu ook Club Smederij in Tilburg.”

Ik werk graag met jong talent, dat inspireert om mezelf te blijven vernieuwen

“Dat wordt een nieuwe locatie, waar ik erg naar uitkijk. Ik heb een grote aanhang in het zuiden van het land, vooral in Brabant en Limburg. Ik vind Tilburg een gave stad om vaker te gaan draaien en Club Smederij is een mooie club, waar zo’n 500 man in kan. Een perfect aantal voor een feestje in een intieme setting, dus ik heb er erg veel zin in.”

Michel de Hey

Je neemt Budakid en Prunk mee als support-acts voor HEY! in Club Smederij. Waarom deze jongens?

“Budakid komt uit mijn Kweekvijver-concept voor nieuwe, talentvolle dj’s. Hij ontwikkelt zich hartstikke goed en draait al regelmatig in Berlijnse clubs als Watergate en KaterBlau. Bovendien komt hij uit Tilburg, dus dat zit wel goed.”

“Prunk is een jongen uit de nieuwe lichting, met een wat meer housy en deep house-geluid. Die kant vind ik juist erg leuk aan hem. Zowel Prunk als Budakid hebben een sound die mij inspireert en die ik vaker en langer wil horen. Met z’n drieën gaan we 5 mei een hele toffe HEY! avond neerzetten.”

>> Zie ook This Is Our House Live #3: Budakid @ Gin Fizz <<

 

Je verwijst al even naar jullie diversiteit qua sound. Hoe hebben techno en tech house – en jouw eigen sound – zich door de jaren heen ontwikkeld?

“Zoals met elk genre gaat dat in vlagen. Ik ben ooit begonnen met rave en early rave, in een tijd dat techno op festivals alsmaar harder en sneller werd. Na een tijdje miste ik een beetje het swing- en clubgevoel en besloot ik wat meer housy te gaan draaien. Gaandeweg werd techno toen ook weer wat langzamer, dat is een natuurlijk proces.”

“Stromingen zijn constant in beweging en ik beweeg daarin mee. Dat móet ook, want zo hou je het voor iedereen levend.”

“Nu ga ik weer wat meer terug naar de basis, dat is de vibe waar ik nu in zit. Ik ben gewoon lekker eigenwijs, haha. Als dj moet je mensen vermaken, en dat kan de ene keer met house zijn, maar een andere keer juist met techno. De écht zware techno, zoals van Chris Liebing of Ben Klock, dat is niet echt mijn ding. Ik wil het liever iets minder snel en wat minder donker. Mannen als Adam Beyer en Joseph Capriati hoor je nu ook weer wat zachter draaien dan voorheen.”


Volg TIOH op Facebook:


 

Je hebt meerdere platenlabels op je naam. Wat kunnen we de komende tijd aan releases verwachten?

“Onlangs heb ik dat aantal labels teruggebracht naar twee: EC Records en HEY! Records. Op EC ga ik alleen nog maar releases op vinyl uitbrengen en na de zomer moet er een album komen. Op HEY! Records breng ik naast eigen releases veel tracks uit van artiesten die ik zelf tof vind, zoals binnenkort een EP van Rauwkost.”

“Eerst komt er nog een EP van me uit op Ovum, het label van Josh Wink, en daarna nog een release voor Joris Voorn op Green. Dus er zit echt weer van alles aan te komen! Het uitbrengen van nieuwe muziek is nu eenmaal de beste manier om relevant te blijven en jezelf te blijven vernieuwen. Zolang ik dat nog steeds leuk vind ga ik daar gewoon lekker mee door.”

HEY! Michel de Hey


HEY! in Club Smederij: Michel de Hey, Budakid + Prunk

Op vrijdag 5 mei staat Michel de Hey in Club Smederij in Tilburg. Check hier voor tickets en meer info.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Eelke Kleijn

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...