Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG de Nederlandse houseradiopionier Erwin van der Bliek. “Het was nogal een gedurfde zet, omdat in die tijd echt níemand house of hardcore op de radio draaide.”
“Ik ben absoluut met muziek opgegroeid! Thuis stond altijd de radio aan en ik was altijd met cassettebandjes in de weer. Ik heb er ongelooflijk veel opgenomen. Later speelde ik op zolder zelf radiootje met een pick-up en een cassetterecorder. Het zat er dus al vroeg in.” (lacht)

Radio El Dorado
“Ik ben geboren en getogen in Gorinchem en luisterde altijd naar de piratenzender Radio El Dorado. Op mijn veertiende trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik er ook plaatjes kon draaien. Dat mocht! Dus stond ik daar, begin jaren tachtig, al illegaal muziek te draaien. In die tijd was het vooral Top 40, new wave, disco en ska. Onder anderen Madness was helemaal hip en happening.”
Radio Monique
“Dat beviel zo goed dat ik bij El Dorado bleef hangen en door wilde met radio. Gelukkig stonden mijn ouders altijd helemaal achter deze ambitie. Na de havo belandde ik bij Radio Monique. Dat was een piraat die vanaf een schip in internationale wateren uitzond.”
Behoorlijk spoken
“Het was een behoorlijk avontuur, dat uitzenden vanaf dat schip. Hoe ik er kwam? Ik hoefde natuurlijk niet te zwemmen.” (lacht). “Nee hoor, ik werd met een kleinere boot van en naar het schip gebracht. Vaak bleef ik er twee weken en was dan één of twee dagen weer thuis aan land. Ik heb er ook wel eens zes weken vastgezeten omdat het weer te slecht was om met de kleine boot aan land te worden gebracht. En geloof me: het kon ook behoorlijk spoken aan boord van dat grote schip. Gelukkig hoefden we er meestal niets anders te doen dan te eten, slapen of radio maken. Op die manier leerde ik ook supersnel; ik was immers zowat dagelijks met draaien bezig.”

House en hardcore
“Op mijn twintigste verhuisde ik naar Rotterdam. Hier begon mijn echte radioavontuur. Ik ging aan de slag bij Stadsradio Rotterdam. Hierover gaat ook mijn first gig. In het begin van de jaren negentig kwam de house immers op. Soms hoorde ik een plaatje op de radio, of ik ging naar een groot feest in De Energiehallen in Rotterdam. Toen ik de house en hardcore hoorde, was ik diep onder de indruk. Ik dacht: ‘Wat gebeurt hier?!’ Dit was echt iets nieuws. Tot op de dag van vandaag vind ik het top om nieuwe muziek te ontdekken.”
Hardcore Power
“Zo kreeg ik het idee om bij Stadsradio Rotterdam een programma met house en hardcore te maken. Gelukkig was hier animo voor en mocht ik het proberen. Ik noemde het Hardcore Power. Het was nogal een gedurfde zet, omdat in die tijd echt níemand house of hardcore op de radio draaide. Wij waren de eersten en enigen van Nederland die dit deden. Ik nodigde bijvoorbeeld de Rotterdamse hardcore-held Michel de Hey uit om in de uitzending te komen draaien. Ik kende hem al een beetje omdat hij in platenzaak Midtown werkte. Daar kwam ik natuurlijk wel eens om zelf platen te kopen. Welke? Dat was vast iets van Bonzai Records, Speedy J of Jochem Paaps. Het harde werk.” (lacht) “In Midtown leerde ik ook Charly Lownoise en Paul Elstak kennen.”
Afgeplakt vinyl
“Dat platen scoren was trouwens nog een heel gedoe in die tijd. De meeste dj’s plakten hun vinyl af, zodat niemand titel en artiest kon zien en zij de muziek exclusief konden houden. Michel de Hey plakte werkelijk álles af. Ik vroeg hem geregeld om de naam van een plaat maar het is niet te zeggen dat ik altijd antwoord kreeg. Soms wel, soms niet.” (lacht)

‘Hardcore heaven’
“Het was dus nogal een ding om als eerste presentator van het land een hele avondshow aan deze genres te besteden. Ik was derhalve harstikke zenuwachtig voor die eerste uitzending. Zeker omdat ik van alle kanten werd gewaarschuwd dat ik het niet moest doen! Natuurlijk, Rotterdam stond bekend als ‘hardcore heaven’, maar toch…”
Groot succes
“Het had flink fout kunnen gaan, maar Hardcore Power sloeg enorm aan. Die eerste uitzending was meteen een groot succes. Ik kan me niet herinneren of er plaatjes zijn overgeslagen of iets dergelijks. Als dit geval is geweest, dacht ik waarschijnlijk dat het simpelweg bij de muziek hoorde.” (lacht)
100% vrijheid
“Het hielp natuurlijk dat Elstak, Lownoise en De Hey en andere hardcoregasten ineens enorme hits scoorden en tegelijkertijd bij mij in de studio kwamen draaien. Paul Elstak kwam zelfs geregeld. Vaak had hij net een plaat uit of er eentje bijna af en wilde hem toch al even laten horen. Het was een tijd van 100% vrijheid. Je kon erop los experimenteren, dat was top. Uiteindelijk heb ik vier jaar dit programma gepresenteerd.”

Blieks Blender
“Ik heb daarna bij Veronica en 3FM gezeten en nu zit ik alweer twee jaar bij WildFM met mijn programma ONFIRE. Daarnaast maak ik de online mixshow Blieks Blender die wekelijks door verschillende online radiostations wordt uitgezonden. Ik zit dus nog steeds bij de radio en gelukkig heb ik ook nog steeds die 100% vrijheid die ik zo waardeer. Bij de meeste zenders krijg je lijstjes in je handen geduwd die je af moet werken, maar bij mij geldt: ík beslis welke muziek ik draai. De samenstelling van mijn programma doe ik dus altijd zelf.”
“Dit hang samen met een tip die ik aan radiozenders in het algemeen wil meegeven. Ik hoor namelijk veel te veel van hetzelfde. Luister ik naar vijf verschillende zenders, hoor ik weer hetzelfde liedje voorbijkomen. Het wordt zo’n eenheidsworst. Wat upcoming radio-dj’s betreft: ik snap dat de meesten de eerste paar jaar hun idool imiteren, bijvoorbeeld Jeroen van Inkel. Dat is begrijpelijk. Probeer echter om zoveel mogelijk jezelf te zijn en je eigen stijl te ontwikkelen. Ikzelf vind mijn rol als presentator onderschikt aan de muziek. Ik hoef niet zo nodig op een podium te staan.”