vrijdag, december 8, 2023

My First Gig: Jeffrey Bakker van Orquesm (NL)

-

Home » Features » My First Gig: Jeffrey Bakker van Orquesm (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG: de Nederlandse Jeffrey Bakker van de formatie Orquesm: “Die muziek! De stroboscopen! De rookmachine! Ik vond het geweldig!”

“Hoe ik precies met muziek aan de slag ben gegaan? Nou, op twaalfjarige leeftijd kocht ik al allerlei vinyl van bijvoorbeeld LL Cool J, Public Enemy, D-Train, etc. Ook had een goede vriend, Sven Heus. Hij had alle R&B en hiphop-toppers in zijn bezit. Deze jongen had thuis twee echte Technics draaitafels staan. Al snel stonden we elk vrij uurtje bij hem thuis platen te draaien en te oefenen. Dat was eind jaren tachtig.”

Illegale raves

“De eerste acidgeluidjes vond ik helemaal niks. Denk aan tracks als ‘Aciiiiddd’. In de loop van mijn middelbare schoolcarrière begon ik ook te stappen. We gingen onder meer naar de Luna bij Sloterdijk Amsterdam en Multigroove. Die muziek! De stroboscopen! De rookmachine! Ik vond het geweldig! Later volgende ook illegale raves: met dertig of veertig auto’s achter elkaar naar een geheime locatie rijden. Dat was vet!”

Bizar grote vinylcollectie

“Ik was toentertijd nog niet echt in de dj’s geïnteresseerd. Mijn interesse voor hen stak pas de kop op toen toen ik begin jaren negentig naar de Zaanse Waakzaamheid ging. Daar hoorde ik onder anderen Dimitri en Marcello draaien, maar vooral Remy en Angelo maakten echt diepe indruk op me. In die periode kwam ik opnieuw in contact met een andere jongen die ik van de lagere school kende, Martijn Huitema. We waren elkaar een poos uit het oog verloren.”

“Hij was bevriend met Michael Ulrich, een gast die enorm met muziek bezig was, en Martijn nam me mee naar zijn huis. Wat ik daar zag, was ongelooflijk. Michael had al een bizar grote vinylcollectie, misschien wel duizenden platen. We raakten bevriend en gingen met z’n drieën lekker bij hem thuis freewheelen. Als ik iemand als mentor moet noemen, is dat dan ook zeker Michael. Ik heb enorm veel van hem geleerd en hij is nog steeds deels mijn luisterend oor.”

Michael Ulrich is nog steeds mijn luisterend oor

Jeffrey met Michael Ulrich

Belt drive platenspelers

“Toen Mike een jaar naar Australië vertrok, mocht ik al zijn platen gebruiken. Ik had inmiddels zelf een paar belt drive platenspelers aangeschaft en toen ik eenmaal fulltime werkte, deze vervangen door twee Technics. Het hele jaar dat Mike er niet was, ben ik gaan oefenen.”

Naald van de plaat

“Niet lang na zijn terugkomst in Nederland volgde mijn eerste officiële gig. Dat moet ‘91/’92 zijn geweest. Ik mocht in de Waakzaamheid voorafgaand aan Marcello draaien. Voor zo’n grote jongen en in de grote zaal! Geloof dus maar dat ik zenuwachtig was.”

“Ik maakte meteen een gigantische beginnersfout en haalde van de zenuwen de naald van de draaiende plaat. En toen was het stil! Slik. Uiteraard heb ik de naald er meteen weer opgelegd en verder gedraaid. Meer kun je niet doen. Zo’n fout maak je dus nooit meer!” (lacht)

Flinke stapel platen

“Of ik de set thuis had voorbereid? Dat heb ik eigenlijk nooit gedaan. Ik pak een flinke stapel platen in en daar doe ik het mee. Ik heb sindsdien vrij snel geleerd om op de zaal te letten en goed op de mensen te anticiperen. Mijn platencollectie was wel stevig aan het groeien in die tijd. Elke donderdagavond en zaterdag togen we naar de welbekende Amsterdamse platenzaken om nieuwe muziek in te slaan.”

Constant bijsturen

“Draaien was trouwens hard werken in die tijd. Je had nog geen sync-knoppen, dus je moest er bovenop zitten. Het geluid in ‘de Waak’ was heel dik maar daardoor stonden de monitoren er altijd heel hard, waardoor je het als dj niet zo goed hoorde. Je was dus constant in de weer met bijsturen. Ik wilde voorkomen dat ik een paardenklapmix neerzette. Ken je die uitdrukking niet? Dat zijn twee beats die door elkaar heen lopen waardoor het lijkt of een paard rent.” (lacht) 

Stevige breakbeat

“Achteraf had ik wel een goed gevoel over die eerste gig. Ik weet zelfs nog met welke plaat ik opende: Passion van Gat Decor. Ik herinner me ook dat ik af en toe een stevige breakbeat erin gooide. De grote vriendenclub die in de zaal aanwezig was, ging dan gillende helemaal los. Ik voelde me dus echt gesteund!” 

OVER mijn EERSTE GIG HAD IK EEN GOED GEVOEL

Enigszins nuchter

“Ik ben blij dat ik die eerste keer niet dronken was. Want wat ik daarna snel heb geleerd, is dat het beter is om nog enigszins nuchter achter de draaitafels te staan. Een paar biertjes kunnen heus geen kwaad, maar ik heb wel eens meegemaakt dat ik dacht: ‘Ooooh, ik sta hier voor driehonderd man, ik moet nu wel scherp zien te blijven’. Let dus op je alcoholinname voor de gig.” (lacht) 

Go with the flow

“Een andere tip die ik beginnende dj’s mee wil geven, is: go with the flow. Probeer je sets niet overdreven voor te bereiden. Ken je platen door en door. Ik besef dat dit tegenwoordig soms lastig is. Vroeger kocht je bijvoorbeeld vier platen en vier 12”’s en die draaide je de week erna helemaal grijs. Je kon die tracks dus dromen. Tegenwoordig koop je in één klap dertig of veertig mp3’s. Dat maakt het een stuk lasteriger om alle tracks van buiten en binnen te kennen.” 

Orquesm

“In de loop der jaren spaarden Martijn, Michael en ik een behoorlijke verzameling apparatuur bij elkaar. We hadden alles bij Mike thuis staan en een studio met hardware, samplers en draaitafels gecreëerd. Langzaamaan begonnen we ook een beetje digitaal te draaien. Als we met z’n drieën draaiden, deden we dit onder de naam Orquesm.”

“Op een gegeven moment werden we gevraagd voor een gig in Engeland en we hadden er zin in. Tot in het weekend ervoor in de studio werd ingebroken en het hele huis werd leeggeroofd, inclusief de hardware en drie of vier platenkoffers waarin we de beste platen hadden verzameld. Dat was zo’n domper dat ik de gig heb afgezegd. Mike en Martijn zijn uiteindelijk wel gegaan.”

Jeffrey met Martijn Huitema

Drumcomputer

“Op den duur zijn we ook gaan produceren. Het begon ermee dat ik een drumcomputer kocht. Daar konden we beats mee maken, vet! Natuurlijk moest er later ook een computer bij. Ik had toen nog nooit met zo’n ding gewerkt, maar kon meteen Cubase gaan leren. Nog een sampler erbij en klaar! Vervolgens hebben we drie jaar lang met z’n drietjes in één hokje aan de knoppen staan draaien. Vanaf 1998 zijn we digitaal aan de slag. Inmiddels staan we op best we wat fijne labels, zoals bijvoorbeeld Bonzai Progressive.”

BlingBling

“De laatste tijd houden Michael en Martijn zich met andere zaken bezig. Voorafgaand aan het coronatijdperk organiseerde Martijn bijvoorbeeld de bekende Zaanse BlingBling feesten. Daar stond ik ook geregeld te draaien.”

“Daarnaast heb ik samen met Martin Bakker twee jaar lang op de afterparties van Latido gestaan en met Mike en Martijn stond ik jarenlang elke zaterdag in de Kade in Zaandam. Samen met Martijn heb ik ook nog een poos eigen feesten georganiseerd in de Waakzaamheid: Club Back op de Night of the Proms.” 

“Ik sta nu vooral zelf te produceren en neem solo de honneurs van Orquesm waar. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje muziek te maken en een hele avond aan knopjes te draaien. Ik streef ernaar om nog elke dag beter te worden en een nóg hoger niveau te bereiken.”

“Onlangs zijn enkele Orquesm-tracks door het label van Maceo Plex en door Renaissance gedownload, maar helaas zijn we nog niet voor een release benaderd. Ik buffel dus gewoon door en vind het juist interessant dat je nooit uitgeleerd bent.”


Jeffrey Bakker

Facebook
Mixcloud
Soundcloud

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...