MY FIRST GIG: SNEEKES (NL)

-

Home » Features » MY FIRST GIG: SNEEKES (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG de Nederlandse dj/producer SNEEKES. “Eén voor één gluurden ze in de dj-booth om te checken of ik wel echt live aan het draaien was.”

“Toen ik klein was, was er altijd muziek om me heen. Mijn moeder was zangeres en mijn oma een bassiste. Zij zit momenteel in een liveband genaamd de Ziggy Stardust Experience.”

Sneekes

Meidengroep

“Ik ben opgegroeid in het Engelse Birmingham. Hier heb ik tot mijn zeventiende gewoond. Als tiener vormde ik samen met vijf meiden een meidengroep met de naam Impulse. We wilden de nieuwe Spice Girls worden.”(lacht) “Ik reisde in die tijd drie keer per week vanuit Birmingham naar Londen voor optredens en studiosessies. In Birmingham kwam ik in contact met oldschool R&B en UK-garage. Die genres werden het meest in de clubs gedraaid waar ik heen ging. Pas toen ik naar Nederland verhuisde in 2007, hoorde ik steeds meer house en raakte daardoor geïnspireerd.”

Genres

“In het begin richtte ik me eerst op dancehall en afrohouse, maar ik besefte al snel dat de kans om hiermee internationaal iets te bereiken nogal klein was. Vervolgens ben ik meer house mixtapes gaan maken en livestreams gaan doen. Ineens stroomden de boekingen binnen. Dat was ook het moment waarop ik dacht: ‘Oké, dan ga ik die richting op en me helemaal daarop focussen, want het wordt nu echt serieus!’” 

Verslaafd!

“Clubpromotors zeiden al jaren tegen me dat ik moest gaan draaien, dat dit echt tof zou zijn. Ik dacht in het begin echter alleen maar: ‘Hoe ga ik in godsnaam al die knopjes begrijpen?!’” (lacht) “Op een gegeven moment werd ik door dj-docent Sam Davarci uit Spijkenisse benaderd. Hij zei: ‘Kom naar mijn dj-school en dan geef ik je een paar lessen. Dan kun je kijken of je het wat vindt’. Na vier lessen had ik de techniek onder de knie en was ik verslaafd! Natuurlijk wilde ik toen zelf ook alle gear in huis hebben. Ik ben dus meteen losgegaan en heb draaitafels, speakers, een headset en heel veel muziek aangeschaft. Toen kon ik aan de slag.”  

Sneekes

Groot compliment

“Mijn eerste echte gig was een jaar of zeven geleden in de VIP-Room Rotterdam. Daar kreeg ik als special act meteen mijn eigen avond. Ik was enorm nerveus, vooral omdat alle mannelijk dj’s en mc’s en de promotors me nauwlettend in het oog hielden. Eén voor één gluurden ze in de dj-booth om te checken of ik wel echt live aan het draaien was en geen mixtape had aangezet.”(lacht) “Ik zag dit uiteindelijk als een groot compliment.”

Koningin Máxima

“Hierna volgden allerlei uiteenlopende optredens. Het ene moment stond ik in een club te draaien en het andere op een klein privéfeestje, een verjaardag of een opening. Zo stond ik op een dag in de Johan Cruijff Arena een set voor allemaal crossfitters te draaien tijdens de Arena Throwdown. Twee optredens zijn me enorm bijgebleven. Het eerste was in AFAS Live voor het uitverkochte evenement Zsa Zsa Zu. Daar stond ik plots voor vijfduizend man! Ook heb ik in het Vredespaleis in Den Haag mogen optreden voor het event One Young World. Koningin Máxima zat op de eerste rij mee te kijken!”

Perfectionisme

“Ik ben jarenlang mijn eigen manager en promotor geweest. Ik zag het draaien eerst nog als hobby en had destijds nog genoeg tijd om mijn eigen boontjes te doppen. Natuurlijk werd ik geregeld door zogenaamde ‘managers’ benaderd maar die gasten waren meer bezig met hun percentage als met het merk SNEEKES. Ze begrepen niet welke richting ik op wilde en wat mijn doel was. Daarom hield ik liever zelf de touwtjes in handen. Ik dacht: ‘De beste persoon om mij te promoten, ben ik zelf!’ Uiteindelijk kreeg ik het echter steeds drukker en toen ik steeds vaker naar het buitenland moest, was al dat werk erbij niet meer vol te houden. Ik besefte dat het tijd was om dat stukje perfectionisme aan de kant te zetten en vertrouwen in een team te gaan stellen. Dat is Total Management Service geworden. Bovendien werk ik met twee medeproducers, Rabon Brunings en Patrick Arvai.”

Sneekes

The real me

“Wat je op social media ziet, is mijn zakelijke kant. Van binnen blijf ik dat kleine meisje wat het heerlijk vindt om in een joggingbroek op de bank te hangen, zonder make-up, met mijn haar in een knot. Ik drink geen alcohol en heb nog nooit drugs gebruikt en gek genoeg houd ik niet eens van uitgaan.” (lacht) “Je zult mij nooit als bezoeker in een mensenmassa op een festival tegenkomen. Ik vind het gewoon te druk: al die rijen bij de ingang en bij de wc’s en dan die muntenbalie… Ik word al gek als ik eraan denk. Maar op een festival draaien, is natuurlijk geweldig! Dan heb ik mijn eigen space in de dj-booth en geef ik mensen energie met mijn muziek. Ik geniet er intens van om te zien hoe het publiek losgaat op mijn tracks. Na mijn set trek ik me lekker backstage terug en laad mezelf weer op.”

Behoorlijk fanatiek

“Ik produceer zelf ook en maak tevens opzetjes met ideeën. Deze stuur ik door naar mijn team. Het technische gedeelte ben ik nog aan het leren maar wat het creatieve aspect betreft, ben ik behoorlijk fanatiek.”(lacht) “Ik heb altijd een melodielijn in mijn hoofd die ik dan snel even inzing om later mee aan de slag te gaan. Van daaruit schrijf ik een verhaallijn en voeg ik een aantal instrumenten toe die ik erbij vind passen. Ik luister ook veel naar andere tracks en als ik iets tof vind klinken, gebruik ik een bepaalde sound die erop lijkt en verwerk deze waar ik ‘m wil hebben. Ik houd sowieso van een heavy bass in mijn drops. Dan voel ik de energie door de speakers en ga ik helemaal los!” 

“Ik merk dat de aanvragen voor optredens nu langzaamaan naar normaal terugkeren. Vooral vanuit mijn buitenlandse residencies op Sint-Maarten trekt het aan. Daar is alles nu weer open. Mijn team en ik zijn tevens druk met een maandelijkse SNEEKES & FRIENDS livestream. Hiervoor nodig ik andere dj’s uit om een set te komen draaien. Deze wordt vervolgens naar platforms als Twitch, Zoom en Facebook doorgelinkt. Naast livestreams zijn we druk met het releasen van nieuwe tracks. We hebben voor twee tracks bij een groot label getekend maar we wachten nog op de clearance. Dit kan altijd wat tijd in beslag nemen. Intussen werken we lekker door.”


SNEEKES

Facebook
Instagram
YouTube
Soundcloud
Mixcloud
Don’t Know What (release)
No Sleep (release)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in november 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in oktober 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...