dinsdag, februari 27, 2024

MY FIRST GIG: Wietze de Jong aka dj Wietze Young

-

Home » Genres » Techno » MY FIRST GIG: Wietze de Jong aka dj Wietze Young

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Nederlandse dj Wietze Young. “Iemand is met mijn naam aan de haal gegaan’, was mijn eerste gedachte.”

 

Door: Marceline Geelen

“Het voelt alsof het gisteren was, mijn eerste rave. Die maakte ik in 1992 op Thunderdome in Leeuwarden mee. Ik was pas vijftien. Toch had ik toestemming van mijn ouders om erheen te gaan en er ging een wereld voor me open. Ik was meteen enorm onder de indruk van de dj’s en hun werk. Ik wist meteen: ‘dit wil ik het allerliefste doen – de party people laten feesten!’”

Stoute schoenen
“In de daaropvolgende weken kocht ik twee, goedkope aftandse platenspelers, een simpel mengpaneel en enkele platen. Tja, en toen? Hoe werkte dit eigenlijk? Ik kende de theorie maar niet de praktijk van het draaien. Ik hoorde van iemand dat Dj UZI in die tijd in coffeeshop Sacramanto in Leeuwarden werkte en vroeg me af of hij me misschien op weg kon helpen.

De volgende dag trok ik dus de stoute schoenen aan en toog naar de shop om te vragen of Dj UZI er was. En ik had geluk. Bij mijn eerste ontmoeting met Peter Tanahatoe aka Dj UZI vroeg ik hem of hij me kon helpen om een hardcore-dj te worden. Hij stemde meteen toe en werd uiteindelijk een soort mentor voor me.”

 

Nu stond niets meer in de weg van mijn eerste gig.

 

Hardcore Maniacs
“Op een dag liep ik Sacramento binnen en zag een poster met mijn naam erop: Dj Spaceraver. Huh? What the fuck?! ‘Iemand is met mijn dj-naam aan de haal gegaan’, was mijn eerste gedachte. Tot Peter me vroeg of Jeroen Vos, die feesten organiseerde, me had gebeld. Jeroen had hem namelijk gevraagd of Peter nog iemand wist die een gat in de line-up kon invullen op zijn event Hardcore Maniacs. Peter had gezegd dat hij wel iemand wist, gaf mijn naam door en hoppa: mijn eerste gig was in the pocket!”

“Gedurende de weken voorafgaand aan het feest, oefende ik me suf. Ik was nog steeds perplex. Wow, ik had een gig en niet zomaar eentje, maar een met Dj UZI en Gabber Syndrome op dezelfde line-up! Voor mij waren dat in die tijd echt wel grote namen uit de scene.”


Volg TIOH op Facebook:


Auto van mams
“Toen volgde een praktisch probleem: hoe moesten we erheen? ‘Mam, mag ik jouw auto lenen, Ik heb een optreden en ik moet er toch heen en weer terug naar huis… Mijn goede vriend Terry heeft een rijbewijs en rijdt’. Mijn moeder antwoordde: ‘Tuurlijk mag dat, geen probleem.’ Woehoei! Nu stond niets meer in de weg van mijn eerste gig.”

Ik heb de hele set met trillende handen gedraaid.

Nerveuze tics
“Tijdens de rit naar Dokkum nam de spanning toe. Mijn vriend werd helemaal gek van mijn nerveuze tics, hahaha. Het leek alsof we er uren over deden terwijl het een afstand van slechts dertig minuten betrof. Eenmaal binnen stuitten we meteen op de bekende UZI-clan, pfiew, gelukkig waren er dus een paar bekenden.”

Trillende handen
“Op het moment dat ik met een microfoon werd geïntroduceerd, werd mijn hoofd vuurrood en begonnen mijn handen lichtelijk te trillen. Ik legde de eerste plaat op en keek naar het publiek. In die tijd stonden mensen praktisch al voor de deur voordat de venue überhaupt open was, dus er was meteen publiek en ze reageerden meteen enthousiast.

Ik heb uiteindelijk de hele set met trillende handen gedraaid, maar wel in opperste concentratie en plezier. Het was het perfecte eerste optreden voor me. Achteraf kwamen mensen me bedanken en zeiden dat ik vooral zo door moest gaan.”

“Vandaag de dag draai ik onder de artiestennaam Wietze Young, techno en deep techno. Met mijn opnieuw in gebruik genomen concept Sputnik wil ik lokale, nationale en internationale acts een podium verschaffen en op deze manier diversiteit in de avonden te creëren. Ook werken we nog aan andere projecten – er zit nog van alles in de pijplijn!”

Socials:

Facebook

Instagram

Mixcloud

Upcoming gigs:
20 oktober 2018: AMW ADE DJ MARATHON Amsterdam – 03:00 – 04:00 (studio is open for visitors)

8 december 2018: Sputnik invites Frank Kvitta, Leeuwarden

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Hardstyle en hardcore in februari: De tips van Mandy, Peter en Joes

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

Nieuwe hardcore releases: de top 3 van Joes Maas – januari

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek....