dinsdag, oktober 3, 2023

My First Gig: Chich (LUX)

-

Home » Features » My First Gig » My First Gig: Chich (LUX)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Luxemburgse dj/producer Chich Fernandes a.k.a. Chich. “Ik worstelde met plankenkoorts.”

“Ik ben in Mozambique geboren maar we zijn al op mijn eerste naar Portugal verhuisd. Dat was van kortstondige duur, want we bleven maar een jaar in Lissabon. Daarna streken we in Luxemburg neer. Dit is inmiddels al 48 jaar mijn thuisland.”

Alternatieve muziek

“Mijn ouders hielden van muziek en luisterden vooral naar Portugese nummers. Ikzelf had in mijn jonge jeugd meer de voorkeur voor disco. Daarnaast speelde ik theater. Later verdiepte ik me ook in rap, EBM, alternatieve muziek van bijvoorbeeld Bauhaus, Depeche Mode, Front 242 en U2. De elektronische muziek ontdekte ik in België.”

Elektronische muziek

“Dat ging zo. Na mijn middelbare school ging ik op internaat in het Belgische Bouillon. Ik studeerde daar elektromechanica. Op dit internaat zaten ook wat gasten uit Brussel. Al snel raakten we bevriend. Zij luisterde veel naar elektronische muziek, die ze natuurlijk ook meebrachten naar school. Je kunt denken aan Chicago house, new beat en EBM. ‘Hier moet je naar luisteren!’, vonden ze.”

Wow!

“Samen met hen ging ik naar mijn eerste dancefeest. Dat zal in 1993/’94 zijn geweest. Het was een Amnesia-event dat in Brussel plaatsvond. Ik wist niet wat ik meemaakte! ‘Wow, wat is dit voor fucking muziek?!’ Ik vond het superspeciaal en was diep onder de indruk. Ik voelde direct connectie met dit genre.” 

Fijne kneepjes

“In 1994/’95 keerde ik terug naar Luxemburg. Daar leerde ik mixen. Ik had namelijk al vanaf mijn achttiende twee Technics draaitafels en een eenvoudige Numark mixer. Een crossfader zat er niet op.” (lacht) “Een vriend met de naam Flowers – ja, echt waar! – heeft me uiteindelijk de fijne kneepjes van het draaien geleerd. Een jaar later kocht ik een Rodec mixer.”

Chich I

Techno-dj’s

“In die periode organiseerde ik samen met drie vrienden, Claude Kass, Gianfranco Miris en Flower diverse feesten. We boekten diverse techno-dj’s uit Nederland en België. Zo stond in 1997 Danny Casseau a.k.a. DJ TRAX-X a.k.a. Atom-X op de agenda, bekend van de track Molecule 66. Ook van Danny heb ik veel geleerd.”

Een nacht feesten

“En zo komen we bij mijn first gig voor publiek, die uiteraard op ons eerste eigen event plaatsvond. Het gebeuren vond plaats in Café Interview in Esch-sur-Alzette (LUX). Natuurlijk was ik hartstikke zenuwachtig. Het zou immers het eerst voor publiek zijn. Toch had ik niets voorbereid. Dat kon ook helemaal niet. We gingen namelijk op vrijdag eerst naar school, dan stapten we in de auto en vertrokken naar Brussel. Daar haalden we direct de nieuwste muziek bij enkele platenzaken en vervolgden onze reis naar onze vaste Brusselse clubs Extrema, Montini en Boccaccio. De volgende ochtend, na een nacht feesten, vertrokken we weer naar Luxemburg, waar ik op zaterdag moest draaien. Nee, we sliepen niet veel in die jaren.” (lacht) “En je snapt dat ik in ieder geval geen tijd had om die nieuwe muziek eerst te luisteren. Ik moest er ’s avonds meteen mee aan de bak.”

Plankenkoorts

“Dat ik zo zenuwachtig was, kon je bij dat debuut duidelijk aan mijn handen zien. Ze trilden. Bovendien worstelde ik met plankenkoorts. ‘Als ze maar komen’. ‘Als ze dan ook maar blijven’. En: ‘Als het maar goed gaat’. Ik heb overigens nog bij elk optreden last van stage fright. Ik vind dat het erbij hoort. Als je dat niet meer hebt, ben je verloren. Het maakt namelijk niet uit of je op Awakenings draait of voor slechts twintig man, je mag nooit op de automatische piloot draaien. Je bent immers geen machine.” 

Muziek voor de meisjes

“Gelukkig waren veel vrienden die eerste keer van de partij. Ze waren razend enthousiast en later kwamen ze allemaal naar me toe en overstelpten me met complimenten. ‘Wat heb je vet gedraaid’! Dat motiveerde me enorm om als dj door te gaan. Ik had geen vriendin in die tijd. Voor mij ging het alleen maar om de muziek. Bij de meesten ging de muziek voor de meisjes. Dat is tegenwoordig wel anders. Nu gaat het vaak meer om de meisjes dan om de muziek.”

Geen autocue

“Dit wil overigens niet zeggen dat ik geen fouten heb gemaakt. Natuurlijk wel! Mijn vrienden corrigeerden me tussentijds hier en daar. We hadden nog geen autocue dus af en toe viel het niet meer mee om harmonie in twee opeenvolgende platen te krijgen.”

Chich II

Jeff Mills

“Mijn grootste inspiratiebron is toch wel Jeff Mills. Ik zag hem in 1995 voor het eerst draaien. Het was ook de eerste keer dat ik echte techno hoorde. Ik wist meteen: ‘Dit is de muziek die ik ook wil spelen’. Jeff speelde als een gek. Ik dacht echt: ‘Deze man komt van een ander planeet!’”

Tresor

“Niet lang na die first gig ben ik resident geworden bij een grote club in Luxemburg, Café de la Gare. Dat was in 1997/1998. Hier heb ik in samenwerking met Tresor uit Berlijn veel Tresor-artiesten geboekt, onder anderen Eva Cazal en Pacou. Op de avond dat zij optraden, heb ik ook mijn goede techno-dj en producer vriend Paulo Perreira a.k.a.  A.Paul geboekt. Het was zijn eerste optreden in Luxemburg.” 

Geen handjes in de lucht

“Of ik nog iets van die eerste keer heb geleerd? Jazeker! Als je met vinyl draait, moet je altijd opletten wat je doet. Je hebt geen tijd om met je handjes in de lucht te staan, want voor je het weet, gaat het fout. Wil je loepzuiver spelen dan moet je je focus bij het draaien houden. Ik heb ook nog wat tips voor upcoming dj’s. Nummer 1: Blijf bij jezelf. Nummer 2: creëer je eigen stijl en kopieer niet van een ander. Ten derde: Creëer je eigen universum. En last but not least: ongeacht op welke apparatuur je speelt, of het nou op CDJ’s, met vinyl of op Traktor is, neem de zaal mee met jouw muziek. Vertel je verhaal.”

Modulhertz

“In 1996/1997 heb ik mijn eerste eigen productie samen met Danny Casseau uitgebracht op Subsound Records. Inmiddels zijn we vele jaren en releases verder. Sinds 2015 hebben mijn vriend Tuttle en ik ons gezamenlijke techno label Modulhertz Recordings. Binnenkort duik ik weer de studio in om nieuwe muziek te gaan maken.” 

“Natuurlijk lag de dance scene de afgelopen jaren stil. Wel heb ik nog online bij techno-club.net gedraaid. In 2019 heb ik bovendien mijn eigen club Ground Luxembourg gekocht. Tijdens de coronaperiode heb ik deze compleet gerenoveerd. We zijn nu alweer een poosje open. Ook word ik gelukkig weer steeds vaker geboekt. Zo kom ik binnenkort naar Amsterdam (Submerge) en heb ik een boeking in Straatsburg (Frankrijk) op de agenda staan. Daarnaast verhuur ik grote soundsystemen aan festivals en grote events. Ik heb dus genoeg te doen.”


Meer Chich

Facebook

Instagram

SoundCloud

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...