dinsdag, december 5, 2023

My Most Memorable Gig: DJ José (NL) 

-

Home » Features » My First Gig » My Most Memorable Gig: DJ José (NL) 

Iedere dj heeft er minstens eentje: een unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. Dit keer gaat Marceline Geelen in gesprek met de Nederlandse Jos Klaster a.k.a. dj/producer José. Hij viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum in het vak. Natuurlijk heeft hij in die tijd veel spannende en fijne optredens gehad, maar wat is nou zijn Most Memorable Gig? “Ik moest op mijn lippen bijten om niet door emoties te worden overweldigd.”

Dit jaar vier ik mijn veertigjarig dj-jubileum. De tijd is voorbijgevlogen en ik heb natuurlijk enorm veel gigs in die tijd gehad. Allerlei soorten. Er zijn tijden in de jaren negentig geweest waarin ik het hele land doorreisde. Ik kwam echt overal. Wij dj’s zeiden onder elkaar over onze boekingen dat we ‘naar elk dorp waar stroom was’ gingen. Op je vraag naar mijn most memorable gig moet ik echter meteen aan één specifiek optreden terugdenken: mijn eerste keer op Dance Valley draaien.” 

The First

“Hoe kwam ik daar terecht? Nou, eind jaren negentig draaide ik wekelijks in Club Lexion in Westzaan. Daar kon je elke zondagochtend terecht voor een fijne after party. Tot de jaarwisseling 1998/99 vond daar wekelijks het event After Hour Power plaats. Vanaf februari 1999 hebben wij het stokje overgenomen met ons event The First.”

Resident

“Uiteindelijk ben ik hier tweeënhalf jaar resident geweest. Elke zondagochtend stond ik van 9 tot 11 uur voor een man of drieduizend. De mensen die daar kwamen, gingen vaak op zaterdag bijtijds naar bed zodat ze om 4 uur op konden staan en naar de Lexion konden komen. Als ik dan arriveerde stond iedereen op mij te wachten omdat ik moest afsluiten. Erick E, Mark van Dale, Stephen en Jurgen waren dan alweer klaar met hun set.”

After na de after 

“Soms was het spannend. Meteen nadat ik de laatste plaat om 11 uur had opgelegd, racete ik dan naar vliegveld Schiphol om die avond bijvoorbeeld in Spanje te gaan draaien. Wie op zondag graag na 11 uur nog verder wilde afteren, kon meteen door naar de Latido in Zaandam. Deze venue was van dezelfde eigenaar als de Lexion en ik heb dus ook vaker bij Latido gestaan. Dat was zeg maar de after na de after. Daarna kon je nog verder feesten in de Zaanse Crossroads en als je dan nog steeds niet naar huis wilde, was er nog de Living Room. Nee, er was geen sprake van saaie zondagen.” 

G-Spott 

“Wat is nou de link met mijn most memorable gig op Dance Valley? Nou, degene die de boekingen voor Lexion deed, was Marije. In die tijd had zij een bekende boekingssite, DJBookings.com. Zij boekte ook al mijn gigs en die van mijn maat Richard, bekend onder de artiestennaam G-Spott. Met hem samen heb ik onze hits ‘Wrong is Right‘ en ‘House Of Justice’ geproduceerd. In 2000 werd Marije door de organisatie van Dance Valley benaderd of wij beschikbaar waren. Natuurlijk! En zo geschiedde.” 

Akelig leeg

“Ons twee uur durende optreden op Dance Valley begon volgens mij om 14 uur. Ik ging anderhalf uur vinyl draaien en Richard speelde een live-set van een half uur. Voor het optreden was ik wel een beetje zenuwachtig. Tijdens de set van de DJ die voor ons draaide, bleef de tent namelijk akelig leeg. Het was een prachtige, zonnige zomerdag, dus mensen bleven in eerste instantie lekker buiten de area. Ik had me echter voor niets zorgen gemaakt want een half uur voordat wij begonnen, druppelde de tent langzaam vol. Ik herinner me nog goed dat het een langgerekte tent was met een open zijkant. Uiteindelijk stond de area bomvol met wel tienduizend man! Voor mij op dat moment de grootste crowd die ik ooit voor mijn neus had gehad.”

Alle handen omhoog 

“Nou, dat deed me wel wat. En wat ik ook draaide, zodra mijn handen de lucht ingingen, gingen alle handen eveneens omhoog! Het geluid klonk dik en het licht was top, zeker voor die tijd. Fantastisch! Ik kan me bijvoorbeeld nog een track herinneren die het doorgaans ook in de Lexion goed deed: ‘On The Level‘ van Yomanda. Daar had ik altijd succes mee en dat was hier niet anders.”

Geëmotioneerd 

“Als ik van de draaitafels opkeek, zag ik dat iedereen uit z’n dak ging en het één groot feest was. In die tijd stonden de platenkoffers met vinyl trouwens nog achter de dj-booth op de grond. Op een gegeven moment raakte ik dusdanig van mijn prachtige uitzicht geëmotioneerd dat ik op mijn knieën bij de platenkoffers ging zitten en op mijn lip moest bijten om niet te gaan huilen. Zó indrukwekkend vond ik het!” 

Machientje

“In de live-set speelde Richard vervolgens onder meer onze eigen nummers. Ik meen dat hij ook nog iets van Mauro Picotto speelde en volgens mij zat ook onze eigen plaat ‘House of Justice‘ in zijn machientje geprogrammeerd. De crowd vond het allemaal te gek. Richard en ik hebben in die jaren overigens ook geprobeerd in het buitenland platen uit te brengen onder de naam José & G-Spott. Buiten Polen en Rusland was dat helaas niet zo’n succes. In veel landen, zoals Engeland, kon je niet met de artiestennaam G-Spott aankomen. Daar waren ze nog veel te conservatief voor.”

Big smile

“Marije heeft ons later nog voor vele andere festivals geboekt. Zo hebben we op Mysteryland gestaan. Op het complete festival waren toen veertigduizend bezoekers waarvan er tienduizend in onze tent stonden. Ook heel gaaf. Maar toch, als ik aan die eerste Dance Valley terugdenk, is dat met een big smile. Memorabel.” 

“Tegenwoordig zit ik nog steeds niet stil. Ik draai de komende periode op Zekkerss in Nieuw Vennep, Classics at the Harbour in Wijk bij Duurstede, Ibiza Catamaran Party at the Beach in Noordwijk en op nog veel meer plekken. Daarnaast gaan Richard en ik opnieuw samen aan de slag. We zitten gezamenlijk bij een boekingskantoor. Ook zijn we de studio ingedoken en staan er oude releases in een nieuw jasje gepland en komen er gloednieuwe releases aan. Op 22 april heb ik mijn veertigjarig jubileum met een select gezelschap in Club Hart gevierd. Dat was waanzinnig!”


Meer DJ José

Wil je op de hoogte blijven van DJ José? Volg hem dan op Facebook en SoundCloud!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...