zaterdag, september 23, 2023

My First Gig: Radikal Roy

-

Home » Features » My First Gig » My First Gig: Radikal Roy

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje. Plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG: de Nederlandse Roy Reeb, alias Radikal Roy. “Het was net een sprookje met extravagante mensen, rook en mooie kleuren.”

Muziek zat zo ongeveer in zijn genen, vertelt Radikal Roy (zie foto onder). Zo rond zijn 10e kocht hij zijn eerste radio. “Zo eentje met een cassettedeck zodat ik radioprogramma’s als Ferry Maat’s Soul Show op kon nemen. Vervolgens knipte ik de stem eruit zodat ik alleen de muziek overhield.”

“Mijn buurvrouw in Hillegom werkte bij CBS Haarlem, een platenperserij van Sony. Zij hield zich bezig met alle muziek op promo-vinyl voor Europa. Via haar werk kreeg ze enorm veel 7″-singles.”

“Omdat ze mij altijd muziek hoorde draaien, nam ze deze voor mij mee. Zo kreeg ik allemaal promo’s van Earth Wind & Fire en ook allerlei jaren ’80-soul en disco. Om ze te draaien, had ik zo’n platenspelertje in een koffertje van mijn oom gekregen, met zo’n klepje dat je kon openen voor de speaker.”

Muzikale drijfveer

“En zo was ik altijd met muziek bezig. Dat werd op de middelbare school ook opgemerkt en al snel werd ik jaarlijks verantwoordelijk voor de muziek tijdens het eindejaarsfeest. In feite was mijn eerste gig dan ook op een schoolfeest. Hier kwam ik erachter dat ik het leuk vind om nieuwe muziek te laten horen en te zien dat mensen daar blij van worden.” Lacht: “Mijn muzikale drijfveer is sowieso dat ik voor blije gezichten ga.”

“De eerste keer dat ik echt met elektronische muziek in aanraking kwam, was rond 1987. Ik belandde toen op een acidparty in jongerencentrum Remina in Hillegom. De hoofdartiest was Formosa en de nadruk lag op Belgische acidbeat. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt en zag alleen maar rook en een stroboscoop en hoorde pompende muziek. Het publiek bestond vooral uit liefhebbers van alternatieve muziek zoals van Depeche Mode. Ik was enorm onder de indruk van alles.”

Ronde platenzaken

Zijn interesse was gewekt. “Rond mijn vijftiende had ik van mijn krantenwijkje lang genoeg gespaard om zelf twee Technics SL1200 MK2’s aan te schaffen. Ik deed elke donderdagavond een rondje Outland Records, Dancetracks, Midtown Records en Boudisque in Amsterdam. Daarnaast ging ik ook geregeld naar Haarlem naar Alexander Konings platenzaak Trance Central, Ron Rhythm in Den Haag en Basic Beat van Benny Rodrigues in Rotterdam. Zo ontmoette ik vanzelf allerlei mensen uit de scene.” 

“Dat gebeurde trouwens ook bij het stappen. Ik ging vaak naar de iT en soms naar de iets rauwere RoXY. Uiteindelijk noemden we alle varianten nog gewoon house, maar mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de mellow, denk aan Marcello. Die avonden in de iT ervoer ik altijd als magisch. Soms voelde het net als een film met bekende mensen zoals voetballers en acteurs, extravagante dansers en drag queens… Het was net een sprookje. Ik heb zóveel mooie herinneringen aan de iT.”

The Wild Pitch

“In de jaren negentig ging ik als promotor/plugger aan de slag bij Rhythm Distributie, met platenwinkels die zowel in Amsterdam als Utrecht waren gevestigd. Ik was degene die vinyl naar de dj’s toestuurde. Joost van Bellen, Dimitri (foto boven), Erick E, Marcello, Jean en diverse anderen wisten de weg naar de groothandel goed te vinden. We hadden op een gegeven moment zelfs vakjes voor ze klaargezet omdat we wel wisten wat hun uiteenlopende smaken waren.”

“Later heb ik ook nog bij Mox Music gewerkt, waar Laidback Luke destijds ook zat. Daar heb ik de cd-afdeling opgezet.” 

“Samen met twee vrienden, Bas Jansen en Ron Mense, werd ik op een dag benaderd om een radioprogramma op de Zandvoortse piratenzender te hosten. Het heette The Wild Pitch. Omdat ik toen bij Mox Music werkte, had ik altijd de nieuwste van de nieuwste dance bij me. Toevallig werkte Bas voor de distribiteur van Astral Music, dus hij bracht van zijn werk ook de allerlaatste tracks mee. Omdat we vanuit ons werk al een groot netwerkt qua dj’s hadden, deden we geregeld een telefonisch interview of een dj-mix met een van hen.”

Gaultier

“Mijn eerste echte gig heb ik zelf met vrienden georganiseerd. Dat was in 1992 of 1993. Samen met onder anderen Tim Nieuwenhuizen, die nu Midi Amsterdam runt, besloten we een afterparty te organiseren na een Gaultier-feest in Studio Aalsmeer. Dat lag praktisch om de hoek van een oude boerderij annex jongerencentrum met de toepasselijke naam De Hoeve in Hoofddorp.”

“We noemden onze organisatie Next Generation en gingen aan de slag. Het andere feest zou om 4 uur afgelopen zijn, dus lieten we flyers drukken en deze door een paar meiden uitdelen toen het Gaultier publiek naar buitenkwam.”

Tim Nieuwenhuis, Stacey Pullen en Radikal Roy.

“Intussen ging ik Stacey Pullen ophalen die indertijd samen met Derrick May in Amsterdam woonde. Ik had nog een wat afwachtende houding over de opkomst en dacht ‘we zien wel’. Toen ik echter met Stacey op de parkeerplaats aankwam, stond deze bomvol! Vooral met Belgische auto’s, wat logisch was omdat het Gaultier-concept erg populair was in België.”

“Rijen mensen stonden voor de deur en wij kwamen er niet in. Van mobieltjes was nog geen sprake dus we konden niet even naar binnen bellen dat een achterdeur open moest. Inmiddels was het 5 uur ’s ochtends en wij stonden op de ramen te kloppen en te gillen. Daar sta je dan met je geboekte headliner. Gelukkig hoorde iemand ons uiteindelijk en konden we via de noodingang binnen.”

Sprookje

“Eenmaal binnen voelde ik een vergelijkbare magie als ik uit de iT kende. Het was eveneens net een sprookje met extravagante mensen, rook en mooie kleuren. Bovendien was ik perplex: er stonden gewoon 800 mensen voor mijn neus. Tim had het event geopend, daarna kwam Stacey en ik was de afsluiter van 10 tot 12 uur. Hoewel het een lange dag was geweest, stond ik strak van de adrenaline. We hadden immers half ingecalculeerd dat er niemand zou komen, dus dit was superspannend. Ik kreeg hier zoveel energie van dat ik klaar was voor mijn set.”

Hamvraag

“Net zoals gewoonlijk had ik twee platenkoffers bij me. Het vinyl had ik enigszins op opbouw gesorteerd en op mellow of stevig. Ik bereid verder nooit iets voor en kijk ter plekke naar het publiek en de sfeer. Voor mij is de hamvraag altijd: Hoe kan ik iedereen verder mee in het verhaal nemen?.”

“Terwijl ik met positieve spanning naast Stacey wachtte, vroeg ik me af met welke track ik zou beginnen. Stacey draaide op dat moment melodieuze techno en daar wilde ik op inhaken. Uiteindelijk was mijn eerste plaat Play With The Voice van Joe T. Vannelli. Ik zag dat mensen gehypnotiseerd raakten en extase ervoeren en ik kreeg meteen kippenvel. Daar doe je het voor! Voor mij was dit ook wel een momentje waarop ik wist dat ik hier verder mee wilde.”

“Ik kan me niet herinneren of ik die avond fouten heb gemaakt. Ik heb heus later nog wel eens de naald van de verkeerde plaat gehaald of zo, maar volgens mij had ik toen vooral in gedachten dat ik niet teveel trucjes moest uithalen. Het mixen zelf vond ik sowieso iets minder belangrijk. Het ging me vooral om het draaien van de goede plaat op het goede moment en dat geldt nog steeds. Toen ik eenmaal de naald op de eerste plaat legde, kwam ik meteen in mijn element, waardoor een flow ontstond en de energie van de zaal me inspireerde. Het ging vanzelf en het was euforisch.”

Club Oxa

Daarna was het hek van de dam en draaide Radikal Roy vaker. “Zo heb ik drie jaar lang wekelijks in Zwitserland gedraaid als resident in Club Oxa in Zurich (foto boven, red.). Ik was via het werk in contact gekomen met de Zwitserse dj Antoine, die in Basel een platenzaak runde genaamd Global Records. Hij nodigde me uit om een keer in de Oxa, destijds dé houseclub van Zurich, te komen draaien.”

“De club bestond uit twee zalen en ik stond meteen in de grote zaal geprogrammeerd. Oxa was minstens tweemaal zo groot als de iT, in die grote zaal pasten al 1500 mensen. Het publiek was net als ik gek op mellow, vocals en groove, kortom simpelweg goede house en ik kon hier helemaal mijn ding doen.”

“Mijn hele leven stond toen in het teken van de muziek: ik stapte op vrijdag vanuit het werk in het vliegtuig naar Zwitserland om er twee keer te draaien en vloog op zondagavond of maandagochtend weer terug om hier naar mijn werk te gaan. Ik heb in Zwitserland ook nog in club Pravda in Luzern en op enkele festivals gedraaid en in België in La Rocca. Daarnaast heb ik samen met mijn lifetime maatje DJ Raymundo in Dubai gestaan.”

Grappig verhaal

Later was Radikal Roy meer dan tien jaar resident in De Kroon aan het Rembrandtplein in Amsterdam (foto boven). “Daar volgde ik Raymundo op toen hij resident in Club Escape werd. Uiteindelijk is dit nog een grappig verhaal. Ik luisterde vroeger op zondag naar het radioprogramma And The Beat Goes On met onder anderen DJ Peter Duijkersloot. Later was Peter mijn baas bij Rhythm Import. Ook luisterde ik naar Ton “Poppy” Poppes op de radio en hij werd later mijn baas bij De Kroon.”

“In een grijs verleden heb ik als producer ooit samen met Laidback Luke een plaatje op het label Groove Alert gereleast. Dat deden we onder de naam The Sound Travellers. Op de langere termijn heb ik me echter meer op draaien gestort. Ik vind het nou eenmaal fantastisch om als dj een goede sfeer te creëren. Op 7 november sta ik op Thuishaven geboekt voor The Promised Land Wintercircus. Maar het is nog even de vraag of dit doorgaat. Afwachten dus.”


Radikal Roy

Instagram

Mixcloud

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...