zaterdag, september 23, 2023

Boek ‘My Life In Lasers’ is vermakelijk én geeft handvaten aan beginnende dj

-

Home » Features » Boek ‘My Life In Lasers’ is vermakelijk én geeft handvaten aan beginnende dj

Begin februari viel hij bij de eerste liefhebbers op de mat: ‘My Life In Lasers’ van Gareth Emery. Huisgids Erwin was één van die eerste bestellers. Hij las het boek in een week uit en is erg enthousiast. Emery blijkt naast een verdienstelijk dj ook een begenadigd schrijver te zijn. Zijn boek staat vol vermakelijke verhalen van en over hemzelf, waardevolle lessen voor de beginnende dj, inkijkjes in (de schaduwkant van) de dance-industrie en zelfs een klein stukje topografie. “‘My Life In Lasers’ is absoluut de moeite waard om te lezen, ook als je níets met trance hebt.”

In juli 2020 lanceerde trance-dj Gareth Emery een ambitieus project. Een boek. Via Kickstarter wilde hij $ 5.000 inzamelen voor zijn ‘music memoirs’. Binnen no-time had hij meer dan $ 50.000 bij elkaar.

Het project startte, en eind november hadden de boeken verstuurd moeten worden. Vanwege het toevoegen van een extra hoofdstuk over de corona-pandemie en daarná problemen met de uitgever werd dat echter begin februari 2021. Maar het bleek het wachten waard.

Gareth Emery - My Life In Lasers

Géén biografie

Verwacht geen uitgebreide biografie die je meeneemt van zijn allereerste tonen op de piano naar zijn laatste album dat begin vorig jaar uitkwam. Verwacht ook geen boek over de opkomst en de ondergang van de (commerciële) trance.

Hoewel er zeker enige chronologie te bespeuren is, is ‘My Life in Lasers’ toch vooral een verzameling verhalen over uiteenlopende thema’s. Thema’s die stuk voor stuk de inspiratie vormden voor zijn liedjes. En hij heeft het knap tot een samenhangend geheel weten te smeden.

Wie de dj niet volgt moet misschien even wennen aan zijn schrijfstijl: eigenzinnig, recht-door-zee, met de nodige ‘fucks’. Soms pijnlijk eerlijk en niets en niemand ontziend, waarbij hij vóóral zichzelf niet spaart. ‘My Life In Lasers’ is absoluut de moeite waard om te lezen, ook als je níets met trance hebt.

Huzarenstukjes en beschamende fitties

Naast zijn sterke, vermakelijke verhalen geeft Gareth Emery je ook een inkijkje in hoe de dance-industrie werkt en komen termen als ‘billing’, ‘soft’ en ‘hard tickets’ en ’toplines’ voorbij. En dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je aan het begin van een carrière in de dance staat.

Gedurende het boek leer je de dj daarnaast goed kennen. Zonder omhaal vertelt hij over zijn hoogte- en dieptepunten. Het uit de grond stampen van een van de meest succesvolle clubavonden in Manchester was een huzarenstukje. Maar dat gaat hand in hand met zijn uiterst beschamende fittie met een andere trance-legende: Ferry Corsten.

En dat geldt helemáál voor het hoofdstuk over zijn TV-carrière in de Verenigde Staten. Wat begint als een leuk idee voor een sketch die dance-artiesten met enkel commerciële drijfveren flink op de hak neemt, eindigt na een veelbelovende start in een groot fiasco. Puur vanwege een totaal gebrek aan kennis van het TV-wereldje, dat nóg meer een slangenkuil blijkt te zijn dan de wereld van de muziek.

Openhartig vertelt Emery over de hindernissen die hij op zijn weg naar boven tegenkwam

Lessen voor de beginnende dance-artiest

Wat uiteindelijk bijblijft is zijn oprechtheid om aanstaand talent te behoeden voor de fouten die hij heeft gemaakt. Openhartig vertelt Gareth Emery over de hindernissen die hij op zijn weg naar boven tegenkwam. De ‘shitty lots’ waaraan je je als beginnend artiest maar moeilijk kunt ontworstelen, het gevaar van geloven in je eigen ‘hype’, maar bijvoorbeeld ook de valkuil van de sociale media waar hij met open ogen intrapte.

En, interessant en actueel: hij doet uit de doeken waarom hij er juist níet voor heeft gekozen om gedurende de corona-pandemie gratis livestreams aan te bieden.


‘My Life In Lasers’

Het Engelstalige boek ‘My Life In Lasers’ is uit sinds 10 februari 2021. Bestellen kan hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Erwin Herkelman
Erwin Herkelman
Enthousiast muziekblogger en tranceliefhebber. Bijzonder geïnteresseerd in de historie van de housemuziek. Leest graag boeken en kijkt documentaires. Wil jij dat Erwin verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe trance of house releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...