Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Zweedse Menja Lindblad a.k.a. dj/producer Menja Mist. “Ik hield het vooral bij simpele en goede transities.”
“Ik ben zéker met muziek opgegroeid. Mijn vader speelde tijdens zijn studententijd dubbele bas in een jazzband. Thuis werd ook veel naar klassieke muziek geluisterd. Mijn favoriet toen ik een jaar of tien was, was Die Zauberflöte van Mozart. Ik had ‘m op vinyl en heb die plaat grijs gedraaid. Later ben ik zelf klassieke fluit gaan spelen.”
Progressieve rock
“Toen ik iets ouder werd, introduceerde mijn oudere broer Lars me in de progressieve rock. Denk: Genesis en Peter Gabriel. In mijn tienerjaren luisterde ik daar eveneens naar, aangevuld met onder anderen Level 42. Ik was geen fan van de meeste radiomuziek en vond de prachtige volle sound en dynamiek van die melodieuze rock een stuk interessanter.”
Amerikaanse school
“Mijn vader is diplomaat en wegens zijn werk zijn we in mijn jeugd veel verhuisd. Zo vertrokken we toen ik pas drie dagen oud was naar Duitsland. Daarna volgende Pakistan, mijn geboorteland Zweden, weer Duitsland en mijn vader zat ook nog een poos in Angola. Ik zat grotendeels op de Amerikaanse school in Bonn. Dat hield vooral in dat ik als een Amerikaanse leefde en niet als een Duitse. Absurd. Ik bezocht mijn vader wel in Angola maar omdat er geen fatsoenlijke scholing voor mij was, ging ik weer naar Duitsland en later Zweden.”
“Al dat reizen en verhuizen, heeft in ieder geval opgeleverd dat ik geen enkel oordeel over een ander vel, cultureel of anderszins. Dat geldt ook voor muziek. Goede muziek is goede muziek. Klaar.”
Duizenden uren geoefend
“Tijdens mijn middelbare school in Duitsland begon ik met klassieke fluit. Ik zat in de schoolband en nam het spelen enorm serieus. Ik heb duizenden uren geoefend en dat was niet de lichtste kost. Meer van de Bach- en Beethovenstijl. Ik heb in die tijd geleerd dat het spelen van een instrument je helpt om te begrijpt wat muziek eigenlijk is en inhoudt.”
Bed & breakfast
“In Zweden heb ik mijn toenmalige man ontmoet, met wie ik al op mijn achttiende ben getrouwd. We runden een productiebedrijf voor natuurfilms. Later, ruim 25 jaar geleden, verhuisden we naar Frankrijk. Mijn partner was professioneel Paraglider pilot, en we zetten samen een bed & breakfast voor paraglider pilots op in Annecy. In de winter kwamen er vooral skiërs.”
“Hier is mijn muziekcarrière van start gegaan. Ik begon namelijk met het maken van deephouse-compilaties voor onze gasten. Die kregen ze aan het eind van hun verblijf mee naar huis. Ik heb er uiteindelijk dertien gemaakt. Mensen waren altijd enorm blij met die cd’s. Vaak draaiden ze deze in de auto en kwamen me dat later enthousiast vertellen. Langzaamaan doemde het besef op dat de manier waarop ik de muziek opnam en de volgorde in tracks die ik koos, een vibe creëerden die mensen kon veranderen. Hieruit vloeide het gevoel voort dat ik mensen kan beïnvloeden en hun stemming kan definiëren. Voor mij was dat een echte openbaring! Nu wilde ik leren mixen.”

Elke tien minuten een crash
“Ik sta erom bekend dat ik altijd alles op mijn eigen manier aanpak. Ik kocht dus een klein Hercules-mixertje waarop ik met cd’s aan de slag kon. Bovendien kon ik ‘m met mijn computer verbinden, volgens mij via een programma dat Firewire heette. In die tijd was ik bovendien een van de eersten die met Traktor begon. Iedereen verklaarde me voor gek. ‘Wat een slecht programma, het is bullshit’, kreeg ik vaak te horen. En dat klopte destijds ook. Die eerste versie crashte elke tien minuten en was ronduit verschrikkelijk. Ik werk er echter tot op heden mee en nu is alles uiteraard totaal anders.”
Een wereld ging open
“Op een gegeven moment begon ik in onze bed & breakfast een beetje voor de gasten te dj’en. Op die manier oefende ik erop los. Zo realiseerde ik me dat het niet alleen om de trackkeuze en volgorde ging, maar dat ik hier veel meer mee kon. Bijvoorbeeld de transitie tussen twee platen gebruiken om er een soort van derde track mee te maken. Opnieuw ging een wereld voor me open.”
Loungy hang-out
“In de winter reisde mijn partner voor het paragliden over de hele wereld. Vaak ging ik met hem mee. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om bij de launch-area wat plaatjes te komen draaien. En zo komen we bij wat ik als eerste echte gig zie. Dat was tijdens het Nordic Paragliding Championship in Annecy. Je had bij de start, de launch dus, een area, en eentje bij het landingsgebied. Daar werd ik voor gevraagd. Die area was een loungy hang-out waar iedereen aan het einde van de dag samenkwam voor een drankje. Ik schat dat er zo’n honderd mensen van over de hele wereld aanwezig waren.”
Geen muzikale aerobics
“Ik was hartstikke nerveus en ik heb van tevoren zeker mijn platen uitgezocht. Ik greep terug op de muziek die op die compilaties had gebruikt omdat ik die tracks door en door kende. Bijvoorbeeld: Drum Study (Afrilounge remix) van Zoka Matic, die ik tot op de dag van vandaag draai als ik de kans krijg, Gotta Be Deep (Aki Bergen Remix) van Dale Howard en Playin’ Jazz (Kirby Remix) van Ross Couch. Dat heb ik trouwens die avond meteen voor volgende keren geleerd: ken je muziek! Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Ik was om twee redenen nerveus. De eerste was dat je niet zeker weet of het publiek je muziek wel goed vindt. Je hebt geen idee van hun reactie. De tweede reden is dat ik me nog erg bewust van de technische kant van de zaak was. Je hebt ongelooflijk veel niveaus van mixen, maar ik hield het vooral bij simpele en goede transities. Ik heb niets fancy’s gedaan, geen muzikale aerobics en lekker tracks gedraaid waar ik bekend mee ben. Ik draaide vooral deephouse en Café del Mar-achtige tracks maar dan iets meer upbeat.”
“Natuurlijk was mijn partner bij de gig aanwezig maar hij moest er in eerste instantie nog een beetje aan wennen dat ik die muzikale kant uitging. Hij heeft me vervolgens wel altijd op de achtergrond gesteund en toen hij zag hoe ik vorderde, was hij enorm trots.”
Enthousiast
“Of ik nog fouten heb gemaakt die eerste keer? In ieder geval geen catastrofale fouten. Wat misging, had eerder met een crashende Traktor te maken. Na mijn set kwamen gelukkig diverse mensen naar me toe om me te complimenteren. Ze vonden het tof en feliciteerden me zelfs met het optreden. Misschien had het feit dat ze me grotendeels al kenden en het gegeven dat ik vrouw ben er ook nog iets mee te maken. Overall was iedereen echt enthousiast. Dit motiveerde me om door te gaan.”
Piepjes werden lokale hit
“Deze gig leidde tot vele andere wereldwijd die ik zowel bij de launch als de landing van het paragliden heb gedaan. Zo heb ik tijdens de Wordcup paragliden in Brazilië voor 750 man gestaan. Voor dit optreden heb ik zelfs samen met een lokale dj, João Pinaud, een track geproduceerd genaamd ‘The Vario Song’. Daar zit nog een leuk verhaal achter. Bij het paragliden werk je namelijk met piepjes. Eentje als je stijgt en een andere als je daalt. Die piepjes klinken volslagen anders. Ineens zat ik dus in de studio. Samen bedachten we dat we die piepjes in de track wilden verwerken. Daarnaast gebruikten we hoge vocalen. Geloof het of niet, maar het werd een lokale hit! Toen ik de track later nog eens op dezelfde plek draaide, kwamen allerlei mensen naar me toe en zeiden: ‘Oh wow, jij bent die dj van die track!’”

Humvee
“Hierna heb ik nog heel wat muziek geproduceerd. Zo ben ik een samenwerking met een Braziliaanse percussionist aangegaan. We hebben een technoplaat gemaakt waarop ik fluit speel: The Calling (Menja Mist, Marcelo Vig). Hiervoor heb ik ook de cover ontworpen. Ook heb ik veel in Frankrijk gedraaid, heb diverse residency’s in kleine clubs en bars gehad en op particuliere feestjes gestaan. Op een gegeven moment was ik hier klaar mee en heb ik een Amerikaanse legerauto, een humvee, gekocht. Deze humvee had een ingebouwd soundsysteem. Ik was inmiddels single en ging met mijn humvee naar allerlei events, waarbij ik door bedrijven als Heineken werd gesponsord. Ik stond dan zelf in de booth of een andere dj die door het bedrijf in kwestie was ingehuurd, verzorgde vanuit mijn humvee de muziek.”
Neus in de boter
“Ruim zes jaar geleden wilde ik dichter op het vuur van de muziek zitten en moest kiezen tussen Berlijn en Amsterdam. Ik verkocht de humvee en kwam eerst naar Nederland. Daar kon ik een maand in het huis van een vriend, die op reis was. Toevallig was die vriend weer bevriend met mr. Awakenings, Rocco Veenboer, en stelde me aan hem voor. Ik viel dus met mijn neus in de boter. Rocco adviseerde me om meer zelf te gaan produceren en mijn stijl onder de loep te nemen. Wat men in Frankrijk verwacht, is immers iets totaal anders dan wat de Nederlandse scene wil.”
Residency
“Het lukte me al snel om een residency te krijgen bij een club op het Rokin, The Tara. Deze bestaat helaas niet meer. Het was een enorme tent met een restaurant, dansvloer en cocktailbar en was vooral op toeristen gericht. Hier heb ik anderhalf jaar lang elke vrijdagavond gestaan. Inmiddels heb ik ook vaak voor Techno Tuesday gedraaid. Daarnaast host ik maandelijks een show op DI.FM. Binary Fusion with Menja Mist. Dat is een behoorlijk groot technostation. Ik heb bovendien een mooie plek: net voor Drumcode Live met Adam Beyer. Ook heb ik ook nog twee jaar een residency op EJR-Radio gehad, dat heette Sentinelle with Menja Mist.”
Universo Paralello
“Mijn grootste optredens zijn steevast in Brazilië geweest. Zo stond ik in 2019 op het festival Universo Paralello, waar een paar duizend man voor mijn neus stonden. En wat dacht je van het carnaval in Rio? Daar stond onze stage aan het einde van een eenrichtingsweg waardoor de complete straat volstond met mensen. Dat waren er zeker vijftigduizend. Ik ben nu bezig met een Braziliaanse tour. Hoe deze er precies uitziet, moet qua details nog duidelijk worden. Zeker is dat ik van nu tot maart in Rio de Janeiro, São Paulo en Curitiba (in het zuiden van Brazilië) gigs heb. Bovendien treed ik natuurlijk tijdens carnaval in Brazilië op. Ik heb er nu al zin in!”
“Sinds afgelopen jaar ben ik resident-dj voor Amsterdam Nights & Dark Disco. Hier draaien we techno, acid en hard techno. Op 28 december kun je me in Club John Doe in Amsterdam zien draaien.”
Meer Menja Mist
Wil je op de hoogte blijven van Menja Mist? Volg haar dan op Facebook, Instagram en SoundCloud!