Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek met Marceline Geelen vertelt de Indiase dj/producer Ash Roy over zijn MOST MEMORABLE GIG. Die was in club Sisyphos, in zijn huidige woonplaats Berlijn. “Het was een ervaring die tot nederigheid stemde.”
Ash Roy: “Natuurlijk heb ik meerdere memorabele optredens gehad, maar deze spant voor mij de kroon. Het is niet mijn grootste gig ooit, integendeel. Het was juist een intiem optreden in de Berlijnse club Sisyphos in juli 2018.”
“In Sisyphos heb je een grote zaal met de naam Hammer Halle. Eigenlijk droomde ik er altijd van om in die zaal te draaien. Ik werd echter voor een kleinere area geboekt, die Dampfer wordt genoemd. Bij nader inzien ben ik hier superblij mee. In de Hammer Halle wordt over het algemeen bangin’ techno gedraaid. Het is een donkere ruimte en vanuit de dj-booth zie je de crowd alleen maar als er af en toe een lichtstraal door de zaal gaat.”

Dampfer
“Dat is totaal anders in de Dampfer”, vervolgt Ash Roy. “Vanuit de dj-booth in die area sta je dicht bij het publiek. Het is er lichter, intiemer en warmer van sfeer. Je hebt echt interactie met de crowd. Je ziet de gezichten van de mensen en krijgt de energie direct van hen terug. Dat vinden gelukkig meer dj’s belangrijk. Bovendien heeft de Dampfer een geweldige akoestiek!”
“Ik mocht een vier uur durende set neerzetten. Dat past perfect bij mijn stijl, waarin ik een verhaal wil vertellen en samen met het publiek een reis wil maken. Het is fijn als mensen begrijpen waar je met je set heen wilt en dat ze inhaken op dat muzikale avontuur. Dat dit goed uitpakte, werd wel bewezen door het feit dat de zaal tot de nok toe vol was. Je moet je realiseren dat Sisyphos een club met meerdere area’s is. Elke area features een andere stijl. Het was dus bijzonder dat wel 500 mensen voor mijn verhaal kozen!”
Psychedelische techno
“Het lag waarschijnlijk aan mijn stijl. Ik hou niet van saaie, dertien-in-een-dozijn-techno en draai een soort van psychedelische techno. Mijn gemiddelde BPM is 127/128. Op mijn label Soupherb releasen we meer muziek in dit genre, maar het is lange tijd een behoorlijke niche geweest. Dat bleek ook in Berlijn.”
“Het Sisyphos-publiek had dit genre nog nooit gehoord. In 2018 al helemaal niet. Tegenwoordig houden meer mensen zich met deze stijl bezig, maar op dat moment was het nog helemaal ‘fresh’.”
“Dit bleek twee jaar later nog maar eens. Ik ontmoette toen een jonge vrouw die kennelijk tijdens mijn gig in Dampfer achter me op het podium heeft staan dansen. Ik sta zelf overigens ook altijd stevig te dansen tijdens het draaien, ik ben er gek op! Toen ik haar twee jaar later sprak en zij ook bleek te produceren, zei ze letterlijk: ‘Door jou ben ik dit soort muziek gaan produceren!’ Wat een compliment!”
“Op de avond zelf was ik trots en extatisch”

Eigen percussie
“De positieve geluiden waren na de set sowieso niet van de lucht. Het was een ervaring die tot nederigheid stemde. Mensen waren ‘amazed’ door mijn set. Toegegeven, ik had er nog een extra element aan toegevoegd en ben tijdens de set met mijn elektronische drumstel mee gaan spelen. Ik integreer geregeld mijn eigen percussie in de muziek. Het publiek vond het fantastisch! Ze kwamen me letterlijk bedanken.”
“Ik had de mazzel dat ook twee vrienden uit India bij dit optreden aanwezig waren, Ashvin Mani Sharma en Abhishek. Ze waren super-opgewonden dat ze mee mochten naar de gig. Achteraf zei Abhishek tegen me dat hij me nog nooit zo vet had horen spelen. Dat betekent veel voor me. Op de avond zelf was ik dus trots en extatisch van de hele ervaring.”
Míjn story
“Toegegeven, miljoenen mensen draaien techno. Ik ben zelf sinds 1996 actief en heb dus meer dan 20 jaar ervaring. Zonder al die ervaring had ik dit optreden ook niet zo kunnen doen. Op basis van die 20 jaar kan ik echt een muzikaal verhaal vertellen, een reis met het publiek maken en heb ik het zelfvertrouwen om ook daadwerkelijk míjn story te maken. Ik denk dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je je onderscheidt van anderen. Wat maakt je anders?”
“Ik probeer er altijd aan te denken dat ik mijn sets opneem maar vaak vergeet ik in the heat of the moment op de recordknop te drukken.” Ash Roy lacht: “Deze avond dacht ik er gelukkig wel aan. Filmpjes zijn er niet want het is in deze club verboden om beeldopnames te maken. Je camera wordt bij de ingang afgeplakt. Hoe dan ook, achteraf hebben veel mensen mijn opname van die avond gehoord en waren er waanzinnig enthousiast over.”
Beluister de set van Ash Roy in de Sisyphos:
Geen werk maar genot
“Ik heb vaak op grote festivals gedraaid, ook in India. Vaak krijg je op festivals maar één of anderhalf uur, daarin kan ik geen verhaal vertellen. Bovendien zie je het publiek nauwelijks, laat staan dat je er contact mee krijgt. Dat uurtje draaien voelt dan als werk terwijl zo’n avond als in Dampfer een genot was. Dit was geen werk!”
Ash Roy is pas net weer terug in Berlijn, vertelt hij. “Het was lange tijd onmogelijk om India te verlaten. Ik heb wel vier of vijf vluchten moeten annuleren voordat het met testen enzo lukte.”
“Ik kijk nog even aan hoe de toekomst zal verlopen. Ik neem elke dag zoals-ie komt. Ik heb wel weer een paar gigs op de kalender staan. Zo speel ik op 3 juli in Hamburg en in augustus op een Duits festival. Ik weet zeker dat meerdere zullen volgen. Daarnaast heb ik veel muziek gemaakt. Volgende maand komt een van mijn remixen uit op mijn label Soupherb Records. Een andere release volgt niet lang daarna op een supercool label. En er zit nog meer in de pijplijn. Dus ja, ik blijf positief gestemd.”