dinsdag, oktober 3, 2023

P79 Den Bosch: kroegclub spil in bloeiende scene

-

Home » Genres » House » P79 Den Bosch: kroegclub spil in bloeiende scene

De start van het clubseizoen was er al lekker, met onder meer vuurwerk van De Sluwe Vos, Egbert en Tom Trago. Nu pakt P79 in Den Bosch door, met een nieuw geluidssysteem en voeding vanuit de goeie partyflow in de stad die het zelf mee opgebouwd heeft. Voor de komende tijd staan in de ‘bruine club’ optredens van onder meer Ganz, Dimitri, Steve Rachmad en Tsepo op het affiche. Interview met kartrekker Cees van Balen. “Fulltime met dit werk bezig zijn in Den Bosch was 5 jaar geleden ondenkbaar.”

Geen typischer club dan P79 in Den Bosch. In de stad die relatief moeilijk danst vanwege haar kroegenkarakter zit een van de uitzonderingen in… een kroeg. De vloer (steentjes), de toog (hout, bruin), de geur (bier) – alles ademt een cafésfeertje.

Toch mag P79 de pleisterplek van de – opbloeiende – Bossche scene heten. En vanachter de toog vertelt Cees van Balen, programmeur. Dat het lekker draait, in club en stad. Dat er nu toch maar mooi – eindelijk – een dik soundsystem in ‘de P’ hangt.

P79 Egbert

Losjes

Hij mag de spil in de 073-scene worden genoemd. Vinden wij, want zelf is Cees van Balen de bescheidenheid zelve.

Al jaren (ook in de ‘stille’ tijden) dj, toen party-organisator (Treshold), sinds 2 jaar programmeur bij P79 en nu ook voor programma en productie aangesloten bij het collectief Losjes. Een van de grote aanjagers in de scene die wel wat vast zat.

Hij is trots op wat het collectief doet. Vorig jaar een succesvol debuut met festival Losjes Outdoor, straks in maart het eerste Losjes Warehouse, in de tot op heden gesloten fabriekszone Tramkade. Een ‘nieuw hoogtepuntje’.

Het is symbolisch voor de ontwikkelingen dat de Tramkade zich nu openstelt

“Robert en Albert-Jan van Losjes hebben lang moeten lobbyen, maar krijgen nu de kans op deze fantastische locatie.  Het is symbolisch voor de ontwikkelingen dat zo’n plek zich nu openstelt. En geeft nog meer hoop voor de toekomst.”

Het verschil met het verleden? “Ik kan nu fulltime met dit werk bezig zijn in Den Bosch, en dat ben ik ook. Een jaar of 5 geleden was dat echt ondenkbaar.”

Net als collega-programmeur Joost van den Berkmortel van W2 is Cees optimistisch over de ontwikkelingen in de Bossche scene.

>> Zie ook: W2N8, de 073-collectieven en de terugkeer van de Bossche Lol <<

“De demografische opbouw blijft een ding hier. Er zijn relatief weinig studenten. En met het wegvallen van het nachtnet hoeven we niet te verwachten dat nu plots wel veel mensen van buiten de stad de bus gaan pakken.”

Desondanks gaat het crescendo met de scene in 073. “Sinds een paar jaar zijn we met een paar jongens weer flink bezig hier. Glow, Treshold, P79, Spatial, Losjes en W2. De P is een beetje het middelpunt geworden, hier komt iedereen hangen.”

P79 Tom Trago

Programma P79

Maar daarmee doen we de clubkroeg te kort. Ondertussen wordt er ook nog prima geprogrammeerd in de P79.

De eerste maanden waren al lekker, met volle bakken door onder meer De Sluwe Vos en Tom Trago. Nu pakt Van Balen door met optredens van onder anderen Ganz (29/1), Gomes (19/2), Tripeo & Doka (26/2), Ici Sans Merci (4/3), Dimitri (18/3) en Steve Rachmad (22/4) . “Iedere maand een mooie naam, om relevant te blijven.”

Die gezelligheids-touch van de house-sound is net wat de scene hier nodig heeft

Voor andere avonden werkt hij vooral met externe organisaties uit de omgeving, met hun eigen residents.

De herleving is volgens Cees voor een deel te danken aan de algehele groei van dance in Nederland, met veel nieuwe festivals en organisaties.

“De house-sound is daarbij erg populair geworden, en dat slaat in een stad als Den Bosch denk ik goed aan. Die gezelligheids-touch is denk ik net wat de scene hier nodig heeft om weer op de kaart te komen.”

Cees van BalenCees van Balen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Koningsdag: de events op een rijtje

Op de verjaardag van de koning kleurt het hele land met oranje feestjes en festivals. Benieuwd wat er in...

Koningsnacht: de events op een rijtje

Nu carnaval écht is afgelopen en de meeste mensen weer boven water zijn, wordt het tijd om vooruit te...