zaterdag, september 30, 2023

House en techno in april: de tips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in april: de tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en andere highlights. Jasmijn van Broekhoven en Wessel Hop zijn respectievelijk huisspecialist binnen de harde stijlen en de broken beats, Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor april 2019.

 

Here’s To The Future

Zaterdag 6 april, Radio Royaal Eindhoven

STRP Festival 2019 La Fleur

Het blijft jammer dat kunst- en technologiefestival STRP zo fors het mes heeft gezet in de muziekprogrammering. Chemical Brothers, Underworld, Aphex Twin, Modeselektor en Hudson Mohawke waren enkele van de internationale topacts die ik het afgelopen decennium mocht bewonderen in het Klokgebouw.

De toegenomen festivalconcurrentie zal STRP er ongetwijfeld toe bewogen hebben dichter bij de leest te blijven: de expo. Slechts één concert-show (Skepta) stond voor komende editie gepland, maar die moest ook nog eens worden gecancelled.

Er is nog hoop voor de toekomst!

Gelukkig is er inbreng vanuit de Eindhovense scene, die almaar beter in zijn vel lijkt te zitten. RaraRadio verzorgt op 5 april de RaRaRave. Daags erna gevolgd door de clubnacht Here’s To The Future, met de Zweeds/Berlijnse La Fleur op de rol en mede gehost door Funki Bizniz.

Het slotakkoord van STRP via elektronische muziek, feest en zó’n proostende naam – er is nog hoop voor de toekomst!

>> Event


Paaspop

Vrijdag 19 t/m zondag 21 april, De Molenheide Schijndel

Paaspop 2018

Ook al ben ik een man van de club en de nacht, na al die koude maanden kijk ik wel weer uit naar de festivals. Al doet Paaspop komende maand natuurlijk wat het wil. Ik heb serieus wel eens een editie meegemaakt waarbij de sneeuw 10 centimeter hoog tegen je tentje lag.

Gelukkig zijn er genoeg acts om het warm van te krijgen – ook van het elektronische soort. In de nieuwe techno-area Detroit bijvoorbeeld, gehost door zuster-merk WE ARE ELECTRIC. Het gaat er van subtiel en diep (Oceanic, Eversines) tot donker en knallend (Ellen Allien, ROD, Octave One). OnderDe Phoenix-tent wordt als ’tweede mainstage’ omgetoverd tot een grote nachtclub vol show-factoren. Handjes zullen er massaal de lucht in gaan op de grootse geluiden van o.a. Pendulum, 2manydjs en Noisia.

Ik heb een Paaspop meegemaakt waarbij de sneeuw 10 centimeter hoog tegen je tentje lag

Voor mij zal het hoogst even binnenwippen worden, op weg naar intiemere area’s en sounds als HERRIE MET GERRIE. Dat promoveert na diverse buitenhostings nu tot de eredivisie der festivals, met een eigen deep/tech house area in Schijndel.

Ook dit jaar zijn we met This Is Our House trouwens weer zichtbaar op het Paaspop-terrein. Hoe, dat laten we nog even een verrassing. Maar reken erop dat we op een creatieve manier verslag doen van de grote opener van het popfestivalseizoen.

>> Event


DGTL

Vrijdag 19 t/m zondag 21 april, Amsterdam

DGTL Stage

De grote opener van het dáncefestival-seizoen is natuurlijk DGTL Amsterdam. Net als de hoofdstedelijke collega’s van Dekmantel is het steeds meer een inktvlek (maar dan een groene). Het festival op de NDSM-werf is het kloppend hart, maar er zijn dit jaar ook twee nachtlocaties.

Op vrijdagavond opent o.a. Tunnelvisions het bal in de Warehouse van de werf, in een Brabantse back-to-back met hun labelbaas Applescal. Ook zaterdag en zondag zijn daar nacht-events met klinkende namen die veelal ook op het festival staan (o.a. Maceo Plex, Rødhåd, Marcel Dettmann). Maar met het pontje ben je ook zo in de nieuwe DGTL-nachtlocatie: Club Shelter. Zaterdag is het daar afteren met o.a. JP Enfant en Colin Benders, zondag met o.a. Honey Dijon en Optimo.

>> Zie ook DGTL opent seizoen: De grootste klimaat-dans van Nederland

Zelf ga ik dat allemaal niet meemaken. Mede vanwege Paaspop houd ik het op één (zon)dagje DGTL. Dat betekent helaas dat ik op zaterdag onder meer John Talabot & Oceanic, Moodyman, andhim en Rampa vs &ME moet missen. Maar ook op zondag wordt het scherp kiezen en je verlies nemen. Ik laat me vooral leiden door live en melodie en kijk uit naar optredens van onder meer Eelke Kleijn, Max Cooper, Satori en Dixon.

>> Event


Volg TIOH op Facebook:


Braaf Easter Festival

Zaterdag 20 april, Breepark Breda

Braaf Easter Festival

Het Bredase Braaf maakt zich op voor zijn allereerste buiteneditie en legt zijn ei meteen in het openingsweekend. Het is vooral house en techno dat wordt uitgebroed, in de personen van Alan Fitzpatrick, Keith Carnal, David Vunk, ANOTR en Luuk van Dijk. Kan er dus niet bij zijn, wie weet volgend jaar.

>> Event


Meer events?

Check onze agenda voor meer events en partytips.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...