vrijdag, februari 26, 2021
Home Features Club PKHS in Tilburg: ‘Herkenbare plek voor techno bieden’

Club PKHS in Tilburg: ‘Herkenbare plek voor techno bieden’

-

Technoclub PKHS opent dit weekend de deuren aan de Heuvelring in Tilburg. De optredens van onder meer Chris Stussy, Sidney Charles en The Advent & Industrialyzer vormen de opmaat naar nog veel meer mooie headliners en plannen. This Is Our House kreeg exclusief vast een rondleiding door het flink aangepaste pand waar voorheen Zino Live zat. En interviewde de ambitieuze drijvende krachten. “Voor technoliefhebbers is er nu een plek waar ze altijd terecht kunnen.”

 

Less is more. Mitchel en zijn vriendin Stephanie, zwaar liefhebbers van het technogenre, kennen hun ABC. Ze hebben het principe absoluut toegepast op hun nieuwe club PKHS (spreek uit: Pakhuis).

- Advertisement -

Weg is het bruin met roze van Zino Live, waar PKHS voor in de plaats komt. Verdwenen zijn de tierelantijnen. PKHS heeft ze gestript, en de hele zaak voorzien van een zwarte en grijze verf.

>> Zie ook IN BEELD: opening club PKHS in Tilburg <<

PKHS

Als een statement: de muziek, daar draait het om. Als we deze doordeweekse middag binnenkomen, zijn ze geluid en visuals net aan het testen. Het geluid komt helemaal van Acoustics. Mitchel: “We gaan nog wat schuiven met tops en subs, maar hebben meer dan genoeg.”

Voor het oog is een compleet nieuw lichtplan verrezen. Met als grote eyecatchers: de tientallen led-panelen die het plafond van PKHS in lichterlaaie kunnen zetten met fraaie visuals. Aan de rand van de enorme dansvloer vallen ook nog de manshoge ventilatoren op.

Een eerste test-avond is afgelopen vrijdag al geweest, voor zo’n 200 genodigden. Op de snaps en Stories die circuleerden zag het er indrukwekkend uit.

PKHS

Rotterdam take-over

Er vindt momenteel een kleine 010-take-over plaats in het Tilburgse nachtleven. Nadat eerst Club Fix (en daarvoor op die plek al EYE) door Rotterdammers werd gestart, is het nu de beurt aan PKHS.

“Wat ze bij Fix, weliswaar met heel andere genres, goed doen is iets herkenbaars neerzetten. Dat willen wij met techno en tech house doen. Er is zeker al een levendige scene in Tilburg, maar je moet steeds wachten op losse feesten of avonden. Voor de mensen die van deze muziek houden is er nu een plek waar ze altijd terecht kunnen. Dat is wat wij graag willen bieden.”

Er is zeker al een levendige scene in Tilburg, maar je moet wachten op losse feesten

Aanpakken, dat kunnen ze in arbeiderssteden Tilburg én in Rotterdam wel. Mitchel en Stephanie hebben, met uiteraard veel hulp, in enkele maanden tijd 3 etages onder handen genomen. Boven is een loungegedeelte met industriële pallets. In het trapgat ertussen het enige ‘losse’ object van de hele club: een kist, als uit een pakhuis.

Beneden is een kelder met rookruimte en extra bar, waar op termijn eventueel ook nog geprogrammeerd kan worden. Datzelfde geldt voor het dakterras boven. Dat wordt in de lente aangepakt. Een paar honderd man kan daar makkelijk een rooftop-party beleven, aldus het duo.

PKHS

GoGoLoCo

Ze zijn beiden nog jong, maar hebben al de nodige ervaring opgedaan. Mitchel heeft in Rotterdam al 10 jaar lang evenementen georganiseerd. GoGoLoCo in Factory010 en Rock The Warehouse, onder meer. Vaak in industriële locaties, en met voorliefde voor techno en tech house.

Toen de eigenaar van Zino Live in zijn zoektocht naar succesvolle hostings een keer bij hen aanklopte voor GoGoLoCo, ging het balletje in Tilburg rollen.

Stephanie: “Inhoudelijk paste dat niet zo in Zino Live, maar het pand sprak ons wel meteen erg aan. Wij wilden meer met techno, hij koos uiteindelijk voor een andere toekomst en gaf ons de mogelijkheid het helemaal te gaan doen hier.”


Volg TIOH op Facebook:


Less is more geldt ook voor de manier waarop ze hun ‘verhaal’ de wereld in brengen. Achternamen vinden ze niet nodig. “Gewoon Mitchel en Stephanie.” Qua fotografie willen ze ook niet meer weggeven dan hetgeen getoond in deze feature. Op de socials idem: basic, geen bombardement van posts en uitingen. En toch: veel aandacht.

Mitchel: “In april dachten we: we gaan een Facebookgroep ‘Techno Tilburg’ maken. Niet in de gaten hebbend dat die al bestond. We vroegen heel simpel wat het publiek zou vinden van een grote technoclub in Tilburg. De boel ontplofte werkelijk. Niet alleen in Brabant, maar in het hele land is er interesse. Dat was voor ons wel de bevestiging dat we goed zaten.”

PKHS

Programmering PKHS

Verder hebben ze de club en de invulling bewust heel stilgehouden. Mitchel: “We wilden een buzz creëren. Vragen oproepen bij het publiek in plaats van antwoorden geven. Dat werkte. Nu willen we ze binnen gaan overtuigen.”

Qua programmering wil het duo zijn publiek eerst bedienen met wat grote, bekende namen, op de vrijdag en zaterdag. Na het openingsweekend met Chris Stussy (vrijdag) en The Advent & Industrialyzer (live, zaterdag) komen onder meer SQL, Egbert (live), Secret Cinema, De Sluwe Vos, Joran van Pol en Michel de Hey nog naar PKHS in oktober.

“Voor november hebben we nog meer klappers op de rol staan”, belooft Stephanie, die de boekingen doet. “Met een maandprogramma willen we wel alle subdoelgroepen bereiken. Van hard techno, tot melodische techno en tech house. Op den duur willen we regionaal talent de kans geven op donderdag en zondag.”

>> Zie ook: PKHS pakt uit met legertje techno-headliners in oktober <<

PKHS Oktober

Een strikte deurpolicy komt er niet. “Dat past volgens ons niet bij techno, waar het om vrijheid draait. Iedereen is welkom, maar we laten het aan de beveiliging om de rotte appels eruit te halen aan de deur.”

Sluitingstijden

Een club openen gaat tegen de trend in, maar biedt daarom juist kansen volgens Mitchel. “Ik denk dat er veel stuk zijn gegaan doordat ze vooral verhuurder zijn geworden. Je bouwt geen herkenbaarheid op als je gaat bouwen op hostings. Je krijgt allemaal andere doelgroepen, andere muziek.”

“Hier moeten mensen denken: ‘In Pakhuis is het altijd gezellig’. Zeker, wij krijgen ook de verzoeken van externe organisaties. Samenwerken willen we zeker, maar wij denken eerder aan label-avonden, of showcases van boekingsbureau’s. Geen hostings.”

We denken dat we echt van toegevoegde waarde zijn voor de dancecultuur hier

PKHS

Ze kennen de roemruchte voorgeschiedenis van Zino als afterclub, waar je tot de middagzon kon feesten. Maar vooralsnog zitten ze qua openingstijden in hetzelfde schuitje als hun Tilburgse concullega’s. In principe sluiten om 4:00 uur, maar 10 keer per jaar de optie om een ontheffing tot 6:00 uur aan te vragen.

“Maar we zijn hard aan het werk om het verder op te rekken. Binnen de techno wil men nu eenmaal wat langer door. We hebben goede hoop. We denken dat we echt van toegevoegde waarde zijn voor de dancecultuur hier. En er komt natuurlijk een nieuwe burgemeester!”

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Dance & Drugs: Recreatieve gebruiker neigt meer naar psychedelica in coronatijd

Partydrugs als XTC en amfetamines maken in de coronatijd ruimte voor meer psychedelische drugs als ketamine en 2CB. Waar...

Daft Punk volgens de man die ze als eerste buiten Frankrijk boekte: ‘Waanzinnig goed’

Na 28 jaar stopt Daft Punk ermee, maakte het duo maandag bekend. De Vlaamse techno-pionier Peter Decuypere was medio...