donderdag, februari 29, 2024

Pleinvrees-chemie trekt van noord naar zuid: nieuwe tour in 2017

-

Home » Genres » House » Pleinvrees-chemie trekt van noord naar zuid: nieuwe tour in 2017

Geen betere exponent van de enorme groei van het deep house-genre dan Pleinvrees. Begonnen in een intiem hoekje in Amsterdam, toert de hoofdstedelijke organisatie onder leiding van Reinier Suyderhoud en David Opdam inmiddels heel Nederland door en lonkt zelfs het buitenland. Daarnaast zijn er nog tal van zijstappen, zoals festival Buiten Westen en DGTL, waarvoor Pleinvrees de line-ups verzorgt. Interview met Suyderhoud en zijn collega’s Max Morel (programma) en Daan Dagevos (productie). “We zijn nog steeds een groep vrienden die wat feestjes organiseren. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen.”

(foto’s: Kirsten van Santen)

De naam Pleinvrees verwijst naar jullie eerste feest, toen jullie op Koninginnedag een stuk intimiteit wilden brengen in de Amsterdamse scene. Inmiddels lopen er door heel het land hele pleinen en festivalweides voor jullie vol, is dat geen vreemde gewaarwording?

Max Morel: “Ja, het blijft vreemd. Ook al zijn we snel gegroeid, elke stap hebben wij weloverwogen genomen. Toch blijft het bizar om te zien dat zoveel mensen de moeite nemen een kaartje te kopen voor een van onze evenementen. Dat maakt het ook zo leuk, bij elk evenement voel je weer een andere energie ontstaan waar wij als organisatoren elke keer weer op hopen en van genieten.”

Pleinvrees Heroes

“Je kunt nooit voorspellen wat het uiteindelijke verloop van een evenement is. Inmiddels hebben wij een heel goed team om ons heen waarmee wij de bezoekers de juiste richting op kunnen sturen om de beleving positief te beïnvloeden. Maar uiteindelijk is het grootste succes van een evenement de chemie die ontstaat tussen bezoekers, artiesten en hun muziek.”

Jullie zijn dit avontuur ook begonnen uit een muzikale drive. Luisteren en zien jullie nog veel, in alle drukte?

“Het is een beetje minder geworden maar dit blijft natuurlijk een belangrijk onderdeel van onze concepten. Het draait om de muziek en de beleving. Doordat we nu, ten opzichte van 4 jaar geleden, ook collega’s hebben die de boekingen doen worden we ook vaak door hen verrast en bestookt met nieuwe muziek.”

Wat zijn namen om in de gaten te houden, volgens jullie, en waarom?

“Voor 2016 waren &ME en Frankey & Sandrino belangrijke acts. Zij kregen na de hits ‘Woods’ en ‘Acamar’ veel (internationale) aandacht. Maar ik verwacht van beide acts nog veel meer dit jaar. &ME is een geweldige producer die een heel breed publiek aanspreekt. Ook voor zijn hit gooide hij eerder hoge ogen met zijn remix voor Damian Lazarus plaat ‘Vermillion’. Het is een kwestie van tijd voordat er weer een nieuwe track uit zijn studio komt die net zoveel aandacht verdient als zijn eerdere releases.”

“Franky & Sandrino zijn afgelopen jaar talk of town geweest met de Innervisions-klapper ‘Acamar’. Die was niet meer weg te denken uit de clubs en werd een echte zomerhit. Dit jaar kunnen we op het productievlak veel meer van deze guys verwachten. Hun unieke, diepe en melodieuze sound is meeslepend en geweldig om naar te luisteren. De laatste 2 tracks ‘Fornax en ‘Ways Of The Sun’ zijn hier weer een mooi voorbeeld van. Buiten productie kwaliteiten, hebben ze een geweldige feel met het publiek en zetten ze ijzersterke sets weg.”

Pleinvrees Heroes

Hoe is jullie muzikale aanpak bij Pleinvrees tegenwoordig georganiseerd?

Reinier Suyderhoud: “Voor Pleinvrees is Max verantwoordelijk voor de programmering van onze events en samen met Floris Groeneveld en Raaf Verhoef, zetten wij de programmering van DGTL neer. Het is een non-stop zoektocht naar nieuw talent. Die hoor je online, vind je op events, of ontdek je door met andere artiesten en programmeurs te praten.”

“Naast het supporten van nieuw talent, zijn wij ook erg loyaal tegenover de artiesten met wie we al langer werken. Die herkenning komt veel terug in onze line-up’s waar het altijd een mix is tussen nieuw talent, gevestigde artiesten en ook artiesten met wie we niet eerder hebben gewerkt, maar wel binnen ons muzikale profiel passen. Het is een zeer dynamische wereld die constant in beweging is. Dit betekent dat de muzikale lijn van Pleinvrees ook een constante ontwikkeling doormaakt.”

Heeft de enorme opmars van het genre jullie niet verbaasd? Zelfs Spinnin’ Records gaat tegenwoordig hard op deep house.

“Deep house is ondertussen een heel breed genre geworden. We vinden dat je de Pleinvrees-sound beter kan kwalificeren als een diepe, melodische stijl. Ook daar is er veel verbreding in te vinden als je kijkt naar de artiesten die bij ons optreden. Van het melodramatische Worakls tot de Duitse held Fritz Kalkbrenner en van uitdagende live duo HVOB tot de diepzinnige, experimentele veteraan Stephan Bodzin. Elke artiest heeft natuurlijk zijn eigen sound, maar is een Pleinvrees artiest als het een melodische drive heeft.”

Het feit dat jullie nu door Nederland toeren, van het hoge noorden naar het zuiden, is dat een teken aan de wand? 

Daan Dagevos: “We zijn drie jaar geleden met Pleinvrees on Tour begonnen om iets terug te geven aan alle trouwe bezoekers die uit heel Nederland telkens naar Amsterdam kwamen. Met de Tour komen wij eens naar hen. Dit jaar doen we er een stapje bovenop door overal in de poptempels te staan.”

Inmiddels struikel je over de deep house-feesten en –organisaties. Wat onderscheidt jullie?

“De kracht van elektronische muziek is dat het een constant vernieuwend proces is waarbij bestaande muziek beinvloed wordt door nieuwe invloeden. Daarom gebruiken we de term deephouse zelf inmiddels eigenlijk niet meer. De stijl bij onze evenementen heeft invloeden uit de house, techhouse en techno, maar ook soul, jazz, disco en zelfs klassieke muziek. En dat is ook de kracht van deze muziek. Daarin onderscheiden we ons overigens niet direct van andere organisaties. Uiteindelijk is iedereen tenslotte om die reden verder gegaan in deze muziek.”

Pleinvrees
Andhim met Oliver Koletzki op Pleinvrees Heroes

“Wij denken dat mensen onder andere terugkomen bij Pleinvrees door de humor. Het leven is al serieus genoeg, daar zitten mensen niet op te wachten als ze een avond uitgaan. Je wil gewoon een avond met goede muziek, een fijne sfeer en alleen maar vrienden om je heen. We zijn eigenlijk nog steeds een groep vrienden die wat feestjes organiseren. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen.”

Waaruit bestaat de toekomstdroom van Pleinvrees?

“Wereldvrede, Lingo terug op televisie en Frank Masmeier!”

Pleinvrees on Tour 2017

04/02 Pleinvrees on Tour – Utrecht
10/02 Pleinvrees on Tour – Tilburg
11/02 Pleinvrees on Tour – Maastricht
17/02 Pleinvrees on Tour – Nijmegen
18/02 Pleinvrees on Tour – Amsterdam
24/02 Pleinvrees on Tour – Den Haag
25/02 Pleinvrees on Tour – Groningen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

ADE 2021: De glorieuze comeback van de nachtcultuur – in een dagjas

De aanloop naar het 25e Amsterdam Dance Event ging met houterige pasjes. Maar wie de balans opmaakt na een...

Festivalseizoen 2021: Deze evenementen staan gepland voor juli

In 2020 zagen we de festivalzomer verdwijnen als sneeuw voor de zon, met livestreams, zitconcerten en autodisco's als...