woensdag, augustus 17, 2022

PLOEGENDIENST Festival: Volle bak terug naar het oude speciaal

-

Home » Features » PLOEGENDIENST Festival: Volle bak terug naar het oude speciaal

Het Bredase PLOEGENDIENST Festival had de eer (en het lef) de Summer of Love van 2021 te openen in de buitenlucht. TIOH’s Mark van Bergen trok met lichte spanning naar de Galderse Meren maar werd al snel ondergedompeld in een heerlijk vertrouwd gevoel. “Dit is ein-de-lijk weer het Echte Werk.”

Hoofdfoto: PLOEGENDIENST

Thuis al kriebels in je buik, lichte zenuwen zelfs tijdens de heenreis. Ik heb ze niet alleen, de meesten van onze negenkoppige groep melden het.

Stralend van oor tot oor zijn we net verzameld op het station, op weg naar onze festivalrentree op PLOEGENDIENST in Breda. Eerst moest er natuurlijk even keihard positief geknuffeld worden, want iedereen is hartstikke negatief of geprikt.  

PLOEGENDIENST-2021

Net als die eerste rave

Honderden clubs, feesten en festivals heb ik de afgelopen 30 jaar bezocht, maar dit gevoel? Het lijkt wel op de tijd dat ik naar m’n eerste raves ging, begin jaren ’90. 

Toch is het niet zomaar de zoete zin die de kriebels geeft. Het is oprecht een beetje spannend, na bijna 2 jaar zonder festivals. Hoe zal het weer zijn, zo in een massa van tienduizend man? Gaan we na al die opgesloten maanden niet overprikkeld raken, zoals ik de laatste tijd al vaker meemaakte, in een drukke winkel bijvoorbeeld. En gaat die entree met de QR zo wel helemaal soepel?

Het nieuwe normaal houdt echter abrupt op als we vlotjes door de drietraps-controle zijn gegleden (QR, ticket, fouilleren). In de rijen voor de lockers en munten kijk ik eens goed om me heen, en voel ik temidden van al die uitgelaten partypeople een warm en vertrouwd gevoel terugkeren. 

Als we, na een kleine wandeling over het prachtige terrein van de Galderse Meren, met ons eerst biertje voor de Haven-stage staan, weten we het allemaal helemaal zeker. Welkom terug, oude speciaal! 

Mooi ook om weer bekende gezichten uit het wereldje te zien. Will Oirson, die De Haven (foto onder) opwarmt met zijn warme, diepe sound, staat dik te genieten en beantwoordt mijn groet met twee dikke duimen. Stagemanager Thom kan zijn geluk ook niet op, na een pittige 1,5 jaar kan hij eindelijk weer zijn lievelingswerk doen. 

Ploegendienst

Lef

Wij werken maar al te graag mee vandaag op PLOEGENDIENST, dat beide dagen helemaal uitverkocht is. Voor de organisatie is het ook enorm spannend geweest, zegt een andere ploeggenoot. Als eerste festival op de kalender, met tot een paar weken terug nog volop onzekerheid, is het een aanloop vol schakelingen geweest. Het getuigt van groot lef dat ze de stap hebben genomen. Maar aanpakken – en creatief zijn – zit dan ook in het dna van de organisatie van Ploegleider Tijn Kapteijns (interview).

Aan het terrein en de opzet is niets van een wiebelige aanloop af te lezen. Een toertje over PLOEGENDIENST doet een beetje denken aan Extrema Outdoor in zijn beste jaren, toen je ook de hele plas van Aquabest rond kon. Inclusief een bruggetje over het water en een mooie, ruime drijvende stage (Het Boorplatform). Waar we David Vunk in ‘Boiler Room’-setting een zonnedans zien aanvoeren, vol vrolijke discotracks.

Dit is niets minder dan een historisch moment

Ploegendienst

Intiem

Massaal is PLOEGENDIENST Festival echter zeker nog niet. Op De Bouwplaats (techno) na, waar KI/KI en Ellen Allien veel volk op de been brengen, zijn alle stages klein en intiem. Alles is op minuutjes loopafstand, met onderweg volop leuke, stijlvolle verrassingen.

Sterk zijn ook de ‘groene’ troeven: een nieuw hardcup-systeem met statiegeld, en voor de rokers een gratis, goed afsluitbaar asbakje op pocketformaat. Je ziet haast geen peuk of bekertje op de grond.

Dat na een paar zonovergoten uurtjes de poncho’s aan moeten, deert niemand. Het zijn druppels op een warme plaat. En warme platen komen ook volop voorbij in de sets van Chris Stussy en Toman op De Zagerij aan de bosrand, waar het ook prima toeven is.

Genieten, dit is ein-de-lijk weer het Echte Werk. Regelmatig pak ik even een momentje om alles in me op te nemen en in te laten dalen. Want dit is niets minder dan een historisch moment. Het is alsof corona nooit bestaan heeft. En dat is loon naar werken voor PLOEGENDIENST en alle bezoekende ‘collega’s’.


PLOEGENDIENST Festival 2021

Meer foto’s van het festival vind je op de Facebookpagina van PLOEGENDIENST.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Joost Holthuizen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

ONSTAGE; beleef het verhaal van een internationale top-dj

Gigs op de grootste festivals, het produceren van muziek en het reizen over heel de wereld. Het is de...