woensdag, december 6, 2023

PLOEGENDIENST Winterfestival Breda breidt uit: Niemand in de ww!

-

Home » Puinhoop Kollektiv » PLOEGENDIENST Winterfestival Breda breidt uit: Niemand in de ww!

Nieuwe, extra ruime winterjas, zelfde koele en werkende formule. PLOEGENDIENST strijkt voor de tweede editie van zijn Winterfestival neer op terrein P5 in Breda. Aangezien de toeloop zo groot is, heeft de organisatie last minute zelfs nog besloten de werkvloeren nog uit te breiden, zodat geen enkele ‘collega’ in de kou hoeft te blijven. We warmden vast op richting 2 februari met de ploegleiding van het festival. 

 

De laatste fase van de ticketsales is aangebroken, bij PLOEGENDIENST Winterfestival. Wie PLOEGENDIENST een beetje kent, weet dat een geijkte term als ‘late birds’ dan niet in je timeline zal opduiken. Hier heet het: ‘Je Op Glad IJs Begeven’. Als je nog een ticket wil, dien je snel te ‘solliciteren’.

De organisatie heeft op het laatste moment nog wel besloten de werkvloer te vergroten. De techno- en house- area’s zijn vergroot, de Uitzendkrachten-stage – jawel! – zelfs verdubbeld. En er komen een extra toiletgroep en meer licht en geluid. De PLOEGENDIENST-uitleg: “Niemand hoeft dit jaar in de ww of in de kou.”

(Tekst loopt steeds door na de foto/video)

Ze rekten de kalender der buitenevents vorig jaar flink op. En het werkte, letterlijk en figuurlijk. Het Bredase themafestival bewees dat je ook op een ijskoude, sneeuwvolle zaterdag in de wintertijd prima een festival op een zomerse locatie kunt houden.

Alle area’s waren lekker verwarmd (met zelfs een overdekte wc-rave – hier onze beelden!). Buiten werd met onder andere vuurtjes en jacuzzi’s (Porn Tubs) van de nood verder een deugd gemaakt. Overwerken met je leukste vakbroeders was nog nooit zo leuk in de kou.

Toch krijgt PLOEGENDIENST Winterfestival geen vervolg aan de Asterdplas. “Het was een goeie eerste editie, maar ze had toch behoorlijk wat voeten in aarde”, aldus Ploegleider Tijn Kapteijns. In de natte aarde, that is…

“Onze bezoekers vonden het een tof feestje maar wilden liever een harde ondergrond. Wijzelf overigens ook. Bij de opbouw en tijdens het festival was er veel regen, bij de afbouw kregen we zelfs te maken met code rood.”

P5

De Asterdplas is een mooi plaatje in de zomer, aldus Tijn. “Maar in de winter ligt het er totaal anders bij.” Een verhuizing was dan ook een bewuste keuze. “Dan kun je beter je ziel naar een toffe, stadse plek brengen.”

Op het P5-terrein, pal naast het stadion van NAC, is nu een mooie nieuwe werkvloer annex piste gevonden. Dichter bij het centrum en het station en tevens met een rauw randje.

PLOEGENDIENST Winterfestival

“Daarnaast hebben we dit keer geen tenten maar hangars, die partygangers wellicht kennen van DGTL Festival in Amsterdam. Voor Breda is dat een primeur. Samen met de zeecontainers en de vuurtonnen gaat dat zeker bijdragen aan de beleving.”

Een andere mooie primeur komt in de vorm van een imposant kunstproject, centraal op het terrein. “Een groots midden-object waarvoor diverse creatieve partijen hebben samengewerkt en waarin van alles samenkomt.” Onder andere lichtkunst van de hand van lichtarchitecten die ook op GLOW in Eindhoven stonden.

Line up: ploegleiders, minder ploegen

Ander fris randvertier komt in de vorm van de Barre(n) Tocht. “Je haalt je stempel bij de Beer Barrel en via een toertje langs glühweinbars en schaftketen. De eerste 250 bezoekers die hem volbrengen, krijgen een pakketje uit onze merchandise.”

Conceptueel doet PLOEGENDIENST wel een concessie op de line-up. De namen zijn nog even goed – daarover zo meer – maar het idee van de dj-ploegen wordt voor het eerst losgelaten.

We blijven zeker back-to-backs programmeren, maar alleen als het echt wat toevoegt

PLOEGENDIENST Winterfestival

“Bij ons op kantoor leverde het eerder al een beetje strijd op. Enerzijds wil je conceptueel consequent blijven, anderzijds kan het je beperken qua creatieve en muzikale keuzes. We hebben ook dit eens bij de bezoeker gepolst, bleek dat die helemaal niet zo bezig waren met al die back-to-backs. We blijven het zeker doen, maar alleen als het echt wat toevoegt.”

Onder leiding van de nieuwe programmeur Mauro Boer boekte PLOEGENDIENST Winterfestival vooral ploegléiders in plaats van ploegen. En over headliners gesproken: met de receptuur van Dr. Lektroluv als slotstuk op de mainstage is vuurwerk gegarandeerd. Tijn: “Dat wordt gewoon een fokking vette, energieke afsluiter.”


Volg TIOH op Facebook:


En daar heeft programmeur Mauro sowieso op geselecteerd, op energie. Tijn: “Brabant wil feesten, losgaan.” Dus keert Dark Matter Space Assembly van o.a. Billy Zomerdijk, vorig jaar al afsluiter, terug met vette techno in de Zoutopslag. Ook Stranger, Konstantin Sibold en Radio Slave b2b Deep Dimension geven gas vanaf de strooiwagen.

In The Loading Dock draaien, voorafgaand aan het doktersbezoek, onder meer David Vunk en, zij aan zij, Tsepo met Lucky Done Gone.

PLOEGENDIENST Winterfestival

Hostings

En dan zijn er nog de hostings, afkomstig uit heel Brabant. De fameuze Plee’s To Be keert terug en wordt overgenomen door het Eindhovense collectief HERRIE MET GERRIE. Hun dj’s laten je losgaan tussen en op de Dixies en plaskruizen.

“Het voelde een beetje als een denigrerende vraag toen we ze benaderden, maar ik zei: geloof me, het was vorige keer een van de vetste area’s. En hen kennende, pakken ze ook goed uit.”

Andere prettige viezigheid komt via de collega’s van het Bossche SMÈRRIG, dat de Uitzendkrachten-stage host. Onder anderen Keezus Christus (hier ons interview), Fab x Paans (idem) en Brocco serveren je hitjes. Wie in relatieve stilte van guilty pleasures (R&B, disco) wil genieten kan terecht in de Silent Disco, gecatered door Disco Snolly en Sjannies Schuurtent.

PLOEGENDIENST Winterfestival


PLOEGENDIENST Winterfestival

Zaterdag 2 februari, 15:00-1:00 uur, P5 Breda. Meer info en tickets via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...