donderdag, oktober 5, 2023

PRIME TIME: Danny Howells @ Extrema Outdoor 2015

-

Home » Features » PRIME TIME: Danny Howells @ Extrema Outdoor 2015

Afgezegde optredens, festivals waar een streep doorheen gaat. Ook de muziekindustrie zingt een toontje lager als gevolg van de huidige coronacrisis. Helaas is de partyagenda de komende maanden vrijwel helemaal leeg. Echter zal muziekstreaming ongekend hoog zijn omdat iedereen thuis is en muziek luistert. Een mooi moment voor ons en onze lezers thuis om terug te blikken op de beste evenementen en festivals van de afgelopen seizoenen. PRIME TIME is een terugkomende rubriek op This Is Our House waarin onze Huisgenoten hun favoriete livestreams en sets met jullie delen. Deze week de keuze van Mark van Bergen: Danny Howells op Extrema Outdoor 2015.

 

Dit item bezorgde mij grote keuzestress, kan ik je vertellen. Zo-veel events, zo-veel topsets, zo-veel helden… Er daar een van uitlichten doet onrecht aan al dat andere.

En toch: als ik écht moet kiezen, kom ik steeds weer terug bij de set en het moment waar alles klopte. Danny Howells op Extrema Outdoor Nederland in 2015 (foto’s hieronder).

Danny Howells Ensuite

Global Underground

Hier moet ik eerst even een stuk voorgeschiedenis beschrijven. Want ik heb al lang een grote bewondering voor deze Britse dj/producer.

Ik viel al voor zijn sound in 2000, door zijn dubbele mix-cd in de Nubreed-serie van Global Underground. Het label dat progressive house mondiaal op de kaart zette. De dubbelaar van Howells zorgde voor zijn internationale doorbraak.

Samen met andere Britse boegbeelden als John Digweed en Sasha zorgde de artiest uit Hastings voor een soort new wave in de house, die op dat moment afgevlakt en opgevoerd was geworden. Met diepe, gelaagde, abstractere en toch zeer volle, dansbare tracks ontstond een tegengeluid.

De connectie was intens, door zijn hemelse set maar ook door zijn interactie

Danny Howells

Interactie

Wat Danny Howells daar nog aan toevoegde was een enorm sterke performance tijdens zijn sets. Ik ken weinig dj’s die zo veel en zo’n mooi interactie hebben met hun crowd. Hij kijkt mensen aan, heeft zelfs individuele onderonsjes en laat met gekke dansjes en gebaren zien dat hij zelf ook helemaal in de muziek zit. Niet voor niets wordt hij ook wel ‘The People’s DJ’ genoemd.

Zo ging het ook die zomerse zaterdag in juli 2015, tijdens (wat later bleek) een van de laatste Nederlandse XO’s zou zijn. Danny draaide op de intieme Ensuite stage, pal aan het water van Aquabest.

De connectie met de crowd was intens, door zijn hemelse set maar zeker ook door zijn interactie. Wat daar nog eens bovenop kwam, was de zonsondergang. Die vormde een visuele, sfeervolle begeleiding van de sound: van housy en mellow in het begin, naar diep en donkerder tegen het eind.

De betreffende set zelf staat nergens online helaas. Diverse andere gigs van Danny Howells wel. Waaronder een steengoede voor Boiler Room, slechts 3 maanden na die show op ‘XO’ (zie boven).

Niet lang hierna kreeg ik de kans om Danny Howells te interviewen. Eerst solo, daarna samen met Darren Emerson (ex-Underworld) en Dave Seaman, met wie hij tegenwoordig ook het dj-team 3D vormt. Ik heb snel even van de gelegenheid gebruikt gemaakt om hem persoonlijk te bedanken voor al die mooie sets en momenten.

Beluister Danny Howells ook op zijn Soundcloud.


 

Prime Time

Heb jij een set die je met ons wilt delen? Plaats een bericht op onze Facebookpagina met waarom iedereen deze moet bekijken!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Extrema Outdoor viert eindelijk 10e verjaardag – en de line-up is gruwelijk

Festival Extrema Outdoor in Belgie is na twee geannuleerde edities dan eindelijk toe aan zijn tiende verjaardag. En die...

21×2021: het jaar van Cellini

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...