zaterdag, februari 24, 2024

PROTON: Bron van positieve energie verspreidt zich in Breda

-

Home » Puinhoop Kollektiv » PROTON: Bron van positieve energie verspreidt zich in Breda

PROTON laat zich gelden als een groeiende partij in de partyscene van Breda. Op zaterdag 18 maart vindt al weer de 3e editie plaats van hun indoor festival in Strand Binnen. Op het programma opnieuw vele klinkende namen, zoals Gabriel Ananda en ROD b2b Tripeo. Wij spraken met Koen Vaas, die samen met Jeroen Klein Trophies Events vormt, de organisatie achter PROTON. “We willen gas blijven geven, deze muziek verspreiden en een vette community opbouwen.”

 

Zo’n 5 jaar geleden begon de passie voor house en techno bij het duo op te bloeien. Koen: ”Het begon eigenlijk allemaal met de start van onze studententijd. Wij hebben allebei vrijetijdsmanagement gestudeerd aan de NHTV in Breda. In onze studententijd kwamen wij in aanraking met housefeesten. Verknipt bijvoorbeeld.”

“Dat was zo leuk, dat we besloten om zelf ook aan de slag te gaan met het organiseren van events. Eerst hebben wij apart events georganiseerd, onder meer in Breda en Bergen op Zoom. Bezig zijn met deze muziek en deze vibe voelde heel goed. Vandaar dat wij toen voor onszelf zijn begonnen onder de naam Trophies Events.”

PROTON

Beleving

Wat maakt Trophies Events onderscheidend van alle andere evenementenorganisaties in het land? ”Wij staan voor evenementen met een hoge belevingswaarde. Het is niet alleen de dj en het publiek, het plaatje er omheen moet ook kloppen.”

“Naast PROTON organiseren wij ook Het Grote Studentenfeest in Breda. Daar zie je onze belevingswaarde terugkomen van de zaal tot in de wc’s. Wij willen het gevoel creëren dat mensen het speciaal vinden om aanwezig te zijn. Veel organisaties denken daar te makkelijk over. Het totaalplaatje moet gewoon kloppen. Klinkt misschien heel cliché, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.”

Het totaalplaatje moet gewoon kloppen

In samenwerking met het Amsterdamse Evotions begon de organisatie aan festival PROTON. ”De samenwerking is ontstaan doordat één van ons daar door een afstudeergesprek terecht kwam. In die tijd had Evotions A Day At the Park nog in hun bezit. Echter vertelde de organisatie dat onderzoek doen naar evenementen geen nut zou hebben, omdat de evenementenindustrie continu verandert.”

“In die tijd waren wij al wel bezig met Trophies Events en lag het idee voor PROTON al op tafel. Toen hebben wij dat voorgelegd aan Evotions en zij waren er direct enthousiast.”

PROTON: bron van positieve energie

De naam ontlenen ze aan de scheikunde. ”Je hebt een atoom en daarbinnen heb je neutron, electron en proton. Proton is dan het positieve energiedeel van de atoom. Dat vonden wij een mooie gedachte om mee aan de slag te gaan, dat alles gebeurt vanuit positieve energie.’’

Bij de allereerste editie zou het plaatje (lees: de atoom) bijna compleet zijn. “Toen zouden we eigenlijk in de Electron zitten, een andere locatie in Breda. Twee weken van tevoren kwamen we er echter achter dat ze de vergunning niet op orde hadden. Toen hebben we het moeten verplaatsen naar Strand Binnen.”

“Uiteindelijk was dat echt wel een mooie editie, met Einmusik, Gabriel Ananda, Illesnoise en Oliver Weiter. Zo vet, dat we meteen hebben doorgepakt.”

Steun

Achteraf gezien heeft de last-minute verhuizing wel een positief effect gehad, vertelt de organisatie. “Voor de mensen maakt het op zich niet heel veel uit. Wij zijn een eerlijke organisatie en hebben alles verteld tegen de bezoekers. Daar kregen wij heel veel positieve reacties op en werden ook enorm gesteund. Dat was voor ons heel fijn.”

“Alleen bleven wij wel met de financiële kwestie zitten. Bij Electron moesten we zelf de horeca regelen, terwijl wij in Strand Binnen samenwerken met een organisatie van Strand Binnen. Ook hadden we een hele productie klaar liggen voor Electron. Onmogelijk natuurlijk om die binnen twee weken om te gooien. Dat was het enige vervelende eraan. Voor de sfeer van het evenement heeft het alleen maar veel goeds gedaan.”

PROTON

Hoe de ‘bron van positieve energie’ doorvertaald is naar het concept en de line-up van PROTON? ”Door positieve energie ga je dansen. Anders blijf je stilstaan, toch? Tijdens PROTON verspreiden wij een geluid waar veel mensen op kunnen dansen. Daardoor creëer je die positieve energie juist.”

Maar het gaat verder. “Tijdens de eerste editie hadden we een doek geplaatst waar mensen op konden tekenen, samen met een kunstenaar. Van niets juist iets kunnen creëeren, daar ligt onze kracht. Wij hebben bijvoorbeeld voor een trailer een drummer in Breda geplaatst met emmers, waar hij technobeats mee maakte. Het belangrijkste van PROTON is om die positieve vibe te blijven verspreiden.”

Scene Breda: eerlijke markt

Naast onder meer Duikboot, Broeikas en Ploegendienst is PROTON inmiddels uitgegroeid tot een vaste speler in de Bredase scene. Hoe ervaart de organisatie de verhouding tot de stad en de overige partijen?

”Het is allemaal supercool. Eigenlijk ben je concurrenten, maar zo voelen wij het helemaal niet. Iedereen doet gewoon zijn eigen ding. We communiceren via een Facebookpagina met elkaar, waar iedereen zijn evenement in zet. Dan moet je dus niet een evenement gaan plannen op het moment dat iemand anders al iets heeft staan.”

“Het is een eerlijke markt wat betreft concurrentie. Dat moet eigenlijk ook wel, want Breda is geen Amsterdam. Je moet gewoon rekening houden met elkaar om een volle zaal te trekken.”

Je moet gewoon rekening houden met elkaar om een volle zaal te trekken

Meer dan techno

PROTON wil kwaliteit bieden als het gaat om elektronische muziek. Daarom zijn er dit jaar ook meerdere stijlen aanwezig. Via Bredase hostings hoor je niet alleen techno op PROTON, maar ook drum ’n bass, electro boogie en acid.

Waarom is er specifiek gekozen voor deze stijlen? ”Wij vinden dat PROTON veel meer is dan alleen een technofestival. Zelf vinden wij drum ’n bass ook super vet. Hier in Breda is deze stijl nog onvindbaar. Het is met name techno, disco en house wat je hier vindt.”

Omdat wij een elektronisch muziekfeest willen zijn, moeten wij ook meerdere genres aanbieden. Daarnaast willen wij ook meemaken hoe Breda hierop gaat reageren op de overgang van techno naar super-energieke drum ’n bass.”

Highlights: Gabriel Ananda en ROD b2b Tripeo

Vooruitkijkend naar de line-up van aankomende editie heeft de organisatie wel een aantal favorieten. ”Sowieso Gabriel Ananda. De allereerste keer hebben wij deze man bij PROTON ook mogen verwelkomen. Zijn muziek en melodische sounds zijn zó diep. Dat is echt heerlijk. Daarom hebben wij hem ook weer geboekt.”

Verder kijken ze ook erg uit naar 3 uur lang ROD, back 2 back met TRIPEO. ROD is sowieso een naam die mensen trekt. Echter zouden wij PROTON niet zijn als wij er geen unieke twist aan zouden geven. Wij denken dat deze combinatie gaat zorgen voor een beukende afsluiter’’, vertelt Koen.

De toekomst ligt open voor PROTON, maar nog niks staat vast. ”We hebben enorme ambities. Eerst kijken we hoe deze editie verloopt voordat we keuzes gaan maken richting de toekomst. We willen gewoon gas blijven geven, deze muziek verspreiden en een vette community opbouwen.”

PROTON


PROTON

PROTON vindt plaats op zaterdag 18 maart bij Strand Binnen te Breda. Laatste kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...