donderdag, oktober 5, 2023

RAID:ZERO trapt hun debuut groter af dan verwacht

-

Home » Features » RAID:ZERO trapt hun debuut groter af dan verwacht

Eindhovens bass label LUX komt eind deze maand met een nieuwe act; RAID:ZERO. Dit duo, dat graag anoniem blijft, bestaat uit twee mannen die al enige ervaring hebben in de lokale muziek/event industrie. Op 27 januari zal hun eerste EP ‘Fragments’ verschijnen. In deze plaat proberen de jongens hun liefde en passie voor dnb/bass muziek te uiten door er compleet hun eigen twist aan te geven. Redacteur Daan Coerver sprak met RAID:ZERO over hun nieuwe project en mocht alvast naar de komende release luisteren.

Hoe is RAID:ZERO ontstaan?

“We maken al enige tijd geregeld samen muziek en besloten op een gegeven moment om er ook een alias omheen te bouwen. De naam RAID:ZERO is ontstaan vanuit het idee om onze image te koppelen aan een soort AI idee. De naam is namelijk een vakterm voor als Windows twee harde schijven leest als een. Nu wij onze krachten als dj’s/producers gaan bundelen, vonden we dit wel toepasselijk. Ook past het goed bij de muziek die we maken. We proberen in onze tracks een nogal futuristische/digitale sound neer te zetten. Zo viel alles eigenlijk al snel een beetje op zijn plek.”

Vanwaar het mysterie eromheen?

“Naast het feit dat wij als personen niet per se bekend willen zijn/worden voegt het ook weer iets toe aan onze image. De vage bleke maskers geven je meer het idee dat je tegen een soort robots in plaats van mensen aankijkt. Het gaat ook helemaal niet om ons als mensen, maar om de muziek die wij aan de wereld willen geven. Verder leek het ons eigenlijk gewoon cool om een mysterieus randje aan ons nieuwe alias toe te voegen.”

“We zijn gewoon nerds eigenlijk.”

Zouden mensen de sound vanuit een van jullie oude aliassen kunnen herkennen?

“Nee, want buiten het feit dat we beide al lang niks meer hebben uitgebracht, zijn we ook ontzettend gegroeid als producers. Daarnaast is ook de sound van dit project heel anders dan de dingen die we hiervoor hebben gemaakt. Als je naar de EP luistert merk je, hopelijk, ook dat we een compleet nieuwe weg binnen het bass genre zijn ingeslagen.”

“Als we het zelf in een hokje zouden moeten plaatsen is het een soort blend van neuro en dancefloor dnb. Er staan tracks op de EP die meer tegen Mefjus of Camo & Krooked aanzitten, terwijl andere nummers die we maken weer veel rauwer en harder zijn. Voor die tunes halen we onze inspiratie bijvoorbeeld weer bij een Noisia of Imanu vandaan. Ook proberen we onszelf te onderscheiden van de rest doormiddel van veel variatie in ritmes. Wat het allemaal samenbrengt is dezelfde melodische sound die we in alle nummers weer terug laten komen.”

“We moeten out of the box denken, maar het ook binnen het plaatje laten vallen.”

Hoe is ‘Fragments’ precies ontstaan?

“Onze nieuwe EP bestaat uit zowel oude als nieuwe projecten. We zijn dan ook al zo’n 1,5 jaar bezig met produceren voor dit alias. In eerste instantie was het idee om gewoon één debuut track uit te brengen. Daarna hadden we besloten om een dubbel release te doen en beide een track te kiezen. Even later hoorde we CaitC, op een event bij Koelhuis, weer een andere ID’s van ons draaien. Hier was zowel het publiek als onze labelbaas zo enthousiast over dat we toen toch maar besloten een EP’tje te doen.”

“Het was ook wel even wennen om met z’n tweeën te moeten werken. We vinden het beide over het algemeen al lastig om een track als ‘af’ te zien. Je kan in theorie eeuwig door blijven werken aan een nummer. Al helemaal als je beide ook steeds weer andere kritiek puntjes hebt. Aan de andere kant kunnen we elkaar ook vaak een frisse blik en nieuwe inspiratie bieden als een van ons even vastloopt.”

“Een wisselwerking draait soms ook om compromissen sluiten.”

“Verder geven de jongens nog aan dat het doel van deze EP is om echt naam te maken in de Nederlandse EDM-scene. Hierin willen ze zich dus ook niet beperken tot alleen bass. In de toekomst kunnen we nog veel verschillende soorten muziek van het duo verwachten. Houd ook na deze EP de kanalen van RAID:ZERO en LUX goed in de gaten.”

Meer RAID:ZERO

Instagram

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Daan Coerver
Daan Coerver
Bass head en student journalistiek, die voor corona bijna iedere vrijdag en zaterdag met het grootste plezier events vol smerige deuntjes bezocht, om even keihard uit z’n plaat te gaan. Luistert inmiddels meer genres dan enkel drum ’n bass of dupstep, de stijlen die hij covert voor TIOH. Wil jij dat Daan verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe drum ’n bass of dupstep releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...