Kopstukken woest over abortus uitgaansleven, ruim 30 partijen sluiten zich aan bij kort geding

-

Home » Features » Kopstukken woest over abortus uitgaansleven, ruim 30 partijen sluiten zich aan bij kort geding

Publiek en professionals in het uitgaansleven hebben woest gereageerd op het aborteren van de Summer Of Love, vrijdag, door het kabinet. TIOH verzamelde een aantal reacties van dj’s, organisatoren en andere kopstukken uit de branche.

Niet alleen op de redactie van This Is Our House is woedend gereageerd op de spoedmaatregelen binnen het uitgaansleven (hier ons veelgelezen en -gedeelde opiniestuk). Binnen de hele muziek- en evenementensector heerst grote verontwaardiging over het plotse stilleggen van clubs, festivals en evenementen, tot zeker 14 augustus.

Grootste uitkomst tot nu toe is het kort geding tegen de overheid dat is aangespannen door ID&T. Maandag werd bekend dat deze zaak, die vrijdag 16 juli dient, wordt gesteund door ruim 30 partijen. Onder meer de organisatoren achter Paaspop, DGTL, 7th Sunday, Lakedance, Het Amsterdams Verbond en LatinVillage, sluiten zich aan als mede-eiser.

Een bloemlezing van (re)acties uit onze timelines:

Brancheverenigingen slaan alarm: Geef duidelijkheid en extra steun!

In een gezamenlijk statement slaan de brancheverenigingen VNPF en VVEM maandag alarm. Ze stellen dat het beleid zoals dat nu wordt gevoerd ‘een verwoestend effect op niet alleen het evenementenseizoen in de zomer, maar ook op de periode die volgt’. “De impact van de beslissing is veel groter dan men zich realiseert. De evenementenbranche is er eentje die niet op stel en sprong ‘aan’ of ‘uit’ kan. Onze toekomst is gebaat bij een gedegen beleid en een daarbij horende langetermijnvisie en -garantie vanuit de overheid.” VNPF en VVEM willen dat er al vóór 13 augustus duidelijkheid komt over de festivals en evenementen in de nazomer. 

VVEM

Joost van Bellen (dj): ‘Ik doe niet meer mee’

Dj en housepionier Joost van Bellen liet vrijdagnacht op zijn socials weten zijn steun voor het coronabeleid in te trekken. “Ik heb altijd de overheid gesteund en heb daardoor flink moeten lijden, maar het was voor het algemeen belang. Nu ben ik er klaar mee. Het Testen voor Toegang is een flop geworden doordat de regering veel te vroeg de teugels heeft laten vieren terwijl het systeem nooit realistisch doordacht is. De horeca, de clubs en de festivals krijgen de schuld.”

>> UPDATE: Later zaterdag verwijderde Joost zijn post weer. “Reden: al die negativiteit levert alleen maar meer negativiteit op en die neerwaartse spiraal trek ik niet.”


Duncan Stutterheim (oprichter ID&T):

Mede-oprichter en voormalig CEO Duncan Stutterheim van ID&T, tegenwoordig eigenaar van het Westergasterrein in Amsterdam, is woest. Hij stapt maandag met ID&T naar de rechter om af te dwingen dat festivals veilig kunnen draaien. Dat zeiden Stutterheim en zijn vrouw Lisca vrijdag in de talkshow BLCKBX. “Ik zat lange tijd in het midden in deze discussie, mijn vrouw was al iets feller aan de linkerkant. Maar na vandaag voel je in een keer: dit is niet meer reëel.” Stutterheim was diezelfde avond ook te gast in de talkshow van Humberto.

Ritty van Straalen, tegenwoordig de CEO van ID&T, tegenover het ANP: “We hebben ons tijdens de Fieldlab-evementen hard ingespannen samen met de overheid en we hebben hier samen conclusies uitgetrokken. Nu trekt de overheid de handen ervan af en laten ze ons bungelen.”


Johan Dortmans (organisator o.a. 7th Sunday Festival)

Vorig weekend hield hij op hetzelfde terrein nog 2 dagen lang probleemloos het festival Harmony Of Hardcore (foto onder, hier onze reportage). Deze zaterdag en zondag mag 7th Sunday in Erp, eveneens uitverkocht met beide dagen 10.000 bezoekers, niet doorgaan. Dortmans is boos. “Ik snap niet dat dit zo vijf voor twaalf moet”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “De meeste besmettingen komen van de horeca die hun zaakjes niet goed op orde heeft. En wíj moeten dicht!”


Andreas Voss (Fieldlab): Regels heropening uitgaansleven ondermaats

De regels van het kabinet voor de herstart van het uitgaansleven waren niet in lijn met de resultaten van de Fieldlab-evenementen. Dat zegt Fieldlab-hoofdonderzoeker Andreas Voss tegen de NOS. Het beleid is ook niet uitgetest in de fieldlabs. Voss erkent dat een deel van de besmettingen die in clubs plaatsvonden te wijten is aan ‘gesjoemel’, het gedrag van mensen en het loslaten van nog bestaande basismaatregelen. Maar op een aantal punten heeft het kabinet ook steken laten vallen, zegt hij.

Back To Live Dancefestival - Joris Voorn
Het Back To Live test-festival van Fieldlab, MOJO en ID&T, in maart.

Darko Esser (dj/producer): De maat is vol, er is iets geknapt

“Een hele generatie jongeren en de cultuursector worden niet gehoord en niet gezien door onze regering”, post de Nijmeegse dj/producer Darko Esser op Facebook. “Misschien wel het meest stuitende is dat deze mensen geen enkele vorm van zelfreflectie aan de dag leggen, laat staan verantwoordelijkheid nemen voor ondoordacht beleid, slecht uitgevoerde plannen, een falend ICT systeem en een ongefaseerde heropening. Het is mooi geweest, de maat is vol, er is collectief iets geknapt. Wat kunnen we hier als het collectief der stemlozen aan doen, wat is onze weg voorwaarts? Hoe zorgen we ervoor dat we gehoord en gezien worden door een regering die ons lijden structureel negeert en er aandacht komt voor de kwetsbaarheid van jongeren?”

Illustratie: Open Source Radio

Thys Boer (N8W8 Rotterdam): Alle facturen naar Hugo!

Tegen het AD zegt Thys Boer, voorzitter van ‘nachtwaakhond’ N8W8 R’dam: “Stuur alle facturen naar Hugo!’ Een sector is opengesteld voor een doelgroep die nog niet volledig gevaccineerd is. En dan nog een ‘dansen met Janssen’-promotour erbij! Een kapitale fout. De sector – en de jongeren – zijn hier de dupe van.” N8W8 Rotterdam zegt overigens geen harde actie te gaan voeren voor het nacht- en uitgaansleven, maar vooral via het naar buiten brengen van genuanceerde verhalen.


Festivalseizoen 2021: de lange, trieste lijst van annuleringen

Tot slot nog even de (niet eens volledige) lijst van gecancelde festivals in de rest van juli en de eerste helft van augustus. Laat dit even op je inwerken…

Juli

Augustus

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Weer in ‘lockdown’; een flinke dreun

Na de persconferentie van begin november werd door de beleidsmakers duidelijk de rem ingetrapt. De anderhalve meter regel en...