dinsdag, december 5, 2023

Rock The House #100: Ferreck Dawn (celebration mix)

-

Home » Features » Rock The House #100: Ferreck Dawn (celebration mix)

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In de speciale, 100e editie verwelkomen we terug: Ferreck Dawn! Freek verzorgde 5 jaar geleden, toen hij nog een opkomende naam was, ook de allereerste aflevering van Rock The House. Nu, terwijl hij internationaal is doorgebroken in de house-scene, trakteert Ferreck Dawn je op een speciale (tech) housemix, vol nieuwe en oude tracks. Zijn ultieme droom, als alles straks weer ‘normaal’ is: een seizoen lang een eigen avond hebben in een club als Pacha op Ibiza.

Naam: Freek Coppens
Woonplaats: Eindhoven
Leeftijd: 35
Label: Defected
Genre: House

Hoe zou je deze speciale mix zelf inleiden?

“Ten eerste: super leuk dat ik zowel de eerste als de honderdste mix mocht doen! In deze set heb ik een mix gemaakt van nieuw en oud. Ook ben ik begonnen met een nieuwe track die ik onlangs uitgebracht heb samen met de Italiaan Deepshakerz. Het varieert een beetje tussen house en tech house, vrijwel altijd met een vocaal maar in ieder geval een lekkere groove.”

Hoe heeft je carrière zich ontwikkeld, de laatste jaren?

“Ik ben full time bezig geweest in de studio sinds de eerste Rock The House. Na een heel aantal releases had ik in 2018 met de track ‘In My Arms’ een nieuwe hit. Het werd dat seizoen een van de meest gedraaide tracks op Ibiza. Ook was het mijn eerste algemene Beatport nummer 1. Inmiddels hebben de verschillende versies samen meer dan 60 miljoen streams gehaald.”

“Door die track ben ik ook veel samen gaan werken met Defected, wat heeft geleid tot een heel leuke samenwerking. Ik draai nu veel op de Defected-events en breng er geregeld muziek uit. Ik ben super blij met die samenwerking aangezien Defected het grootste houselabel ter wereld is.”

Zelden zo’n goede sfeer op een festival meegemaakt

Wat waren verder highlights?

“De laatste 2 jaar zijn er vooral alleen maar mooie events geweest. Een paar voorbeelden zijn Daydream Mexico, mijn eerste tour door Amerika, mijn eerste tour door Australië en Nieuw Zeeland, H20 Festival in Zuid-Afrika en vorig jaar 11 boekingen in Ibiza. Defected Croatia was ook echt een hoogtepunt. Zelden zo’n goede sfeer op een festival meegemaakt.”

“Dieptepunten heb ik niet echt. Het is sowieso een vak waarin het met ups en downs gaat, dat hoort er een beetje bij. Dit jaar is relatief gewoon een echt dieptepunt. Ik mis het touren na een half jaar thuis zitten meer dan ooit en kan echt niet wachten tot alles weer ’normaal’ wordt.”

Heeft je sound zich ontwikkeld, de laatste jaren?

“Ik ben inderdaad wel steeds meer richting een bepaalde sound gegaan. Dit is iets wat met de jaren ervaring en produceren komt. Belangrijk voor mij is dat de track ‘ballen’ heeft. Een stevige bassline en een goede vocal, dat kan een topline of een sample zijn, moeten er altijd inzitten. Ik hang een beetje tussen house en techhouse in. Qua sfeer en vocalen is het vooral house, qua bass wil ik toch graag dat het wat rauwer en stoerder is.”

Mooiste gig ooit?

“Vijf jaar geleden was mijn spontane gig op Nature One, waarover ik destijds vertelde, mijn mooiste gig so far. Deze is inmiddels overtroffen. Ik denk nog steeds terug aan dat optreden omdat het zo geweldig was. Ik stond echter in februari in Sydney voor 3000 man die allemaal super hard meezongen toen ik ‘In Arms’ draaide. Dat was echt zo’n ongelooflijk gevoel, dat mensen aan de andere kant van de wereld zo intens reageren op eigen nummer.” 

Wat zijn je favoriete genres naast je eigen stijl?

“Thuis luister ik vooral soul en R&B, dat is sowieso een grote inspiratiebron voor mij. Wanneer ik zelf uitga hou ik echt van techno, zowel de melodische Solomun-kant als de harde Dax J- en Speedy J-kant.”

Groot festival of kleine club?

“Allebei. Een kleine club is vaak wel leuker qua sfeer.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Als artiest vind ik Drake en The Weeknd heel cool. Zowel qua zang maar ook de producties. In danceland is Chris Lake in mijn optiek de koning, hij maakt elke keer frisse tracks. Ze klinken heel ‘leeg’, omdat hij zijn geluiden gewoon heel effectief kiest en weinig poespas nodig heeft. Echt een heel goede producer.”

teleurstellend hoe weinig de overheid om de nachtcultuur lijkt te geven

Hoe kom/kwam je de quarantaine door? 

“Heel veel muziek maken, heel veel tijd doorbrengen met mijn kids en vriendin en heel veel tijd spenderen aan een nieuwbouwhuis. Het enige voordeel aan de huidige situatie.”

Wat is je visie op de coronacrisis, zeker in relatie tot de impact op evenementen?

“Eerlijk gezegd vind ik het momenteel erg lastig. Ik stond helemaal achter de keuzes van de overheid in maart toen de ziekenhuisopnames zo opliepen. Maar als je nu kijkt naar hoe het gaat, relatief veel besmettingen maar ontzettend lage ziekenhuiscijfers, dan vind ik het beleid nu niet meer passend.”

“Daarnaast is het enorm teleurstellend hoe weinig de overheid om de nachtcultuur lijkt te geven. Er wordt niet eens een stipje op de horizon gecreëerd. Ik hoop echt heel erg dat dit snel verandert, anders blijft er weinig over van onze scene in Nederland.”

Mochten we je over 5 jaar weer spreken, waar hoop je dan te zijn of staan? 

“Ik hoop mijn werkrelatie met Defected in de stijgende lijn door te zetten. Ik vind dat ik er muzikaal goed pas en het team is top om mee te werken. In plaats van echt concrete doelen vind ik het eigenlijk belangrijker gestaag mijn carrière en profiel te zien groeien.”

“Als ik dan toch een ultieme droom moet noemen, zou het een seizoen lang een eigen avond hebben op Ibiza zijn. In een Hi, Pacha of Amnesia. Dat lijkt me geweldig!”

Ferreck Dawn

Ferreck Dawn

Ferreck Dawn’s website
Instagram

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...