dinsdag, oktober 3, 2023

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

-

Home » Features » Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel) boek over de roemruchte zaak. Nu is er ook een fotobijbel: ‘Het RoXY Archief’. Daarin toont toenmalig huisfotografe Cleo Campert het mooiste van haar nooit eerder gedeelde fotorolletjes. Het biedt een uniek inkijkje in de vroege clubcultuur van 1988 tot 1999. TIOH kreeg het boek toegestuurd en mag op deze plek een selectie van de foto’s delen.

Cleo Campert was huisfotografe in de RoXY en tevens een van de weinigen die de vroege Amsterdamse house-tijd op beeld vastlegde. Via geschiedenisboeken over de club (‘RoXY en de Houserevolutie’) en over de Nederlandse dance konden we al kennismaken met haar unieke werk.

Nu is er ook een fotoboek via uitgeverij Mary Go Wild!, dat in het eigen, gelijknamige boek ook al dankbaar gebruik maakte van Camperts beelden. En wie dacht dat de formaten van de vaderlandse danceboeken, na verder onder meer ID&T’s ‘Celebrate Life‘ en ‘Awakenings‘, niet groter konden, heeft het mis.

‘Het RoXY Archief’ heeft de omvang van een (tabloid) krant. En daardoor komen de foto’s van Cleo Campert nog mooier tot hun recht dan ooit tevoren. Waarbij natuurlijk aangetekend moet worden dat het grote merendeel van de honderden beelden nog nooit het publieke daglicht zag.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Eddy de Clercq

Opgericht als cultuursalon in 1987, werd Club RoXY in 1988 de plek waar de revolutionaire housemuziek voor het eerst voet aan de grond kreeg. Dat was veelal te danken aan het pionierswerk van mede-oprichter en resident-dj Eddy De Clercq. Zo legde de RoXY het fundament voor het internationale succes van de Nederlandse dance. Maar de RoXY was meer dan dat.

Het was de plaats waar invloedrijke dj’s als Joost van Bellen, KC The Funkaholic, Dimitri en Johnson tot bloei kwamen. In het kielzog van mede-oprichter Peter Giele werd het een speeltuin voor kunstenaars en performers. Maar bovenal was de club een veilige haven voor bezoekers uit de LHBTQ+ scene. Allen droegen bij aan de eindeloze, wilde feestnachten, vol creativiteit en zelfexpressie. 

Cleo Campert legde het allemaal vast, tot de laatste dag in 1999, toen het noodlot toesloeg en de club geheel afbrandde. Het archief bleef lange tijd gesloten, honderden foto’s zijn in dit boek voor het eerst te zien. Hieronder een selectie:

(Tekst loopt door onder de fotogalerij)

Cleo Campert: bezoeker was de ster

“Wat je in dit boek goed ziet, is dat de mensen zelf de ster waren”, aldus Cleo Campert. Mensen konden op het podium staan of op een blok. Dan had je de zaal aan je voeten. Dat was echt iets nieuws. Je hoefde daar ook echt niet extravagant voor te zijn. Bij sommige van de overzichtsfoto’s zie je dat het gros van het publiek gewoon een shirt en spijkerbroek aan heeft. Jij was de ster, ook al was jij de enige die dat zo beleefde. De behoefte daaraan is blijkbaar universeel.”


Het RoXY Archief

Het fotoboek ‘Het RoXY Archief’ van Cleo Campert is te bestellen via hetroxyarchief.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...

Dance-museum Our House is een kippenvel-kwekende speeltuin rond elektronische muziek-cultuur

Met Our House heeft Nederland een uniek dance-museum van internationale allure gekregen. Mark van Bergen en Erwin Herkelman togen...